GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dugoročni najam bolji je od modela APN-a

Dugoročni najam bolji je od modela APN-a
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 07:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - APN kakav smo poznavali mogao bi se mijenjati. Naime u prosincu prošle godine prestao je vrijediti, a novo rješenje resorno ministarstvo najavilo je u ožujku ove godine. Sve se više nagađa da će se raditi po dobro poznatom Bečkom modelu i da će u prvom planu biti najam

'APN je bio manjkav iz puno razloga. Bio je dostupan samo kreditno sposobnim građanima, kakvih je pogotovo među mladima i koji prvi puta stupaju na tržište rada, vrlo malo. Bio je sezonalna mjera, puštena na tržište u trenutku kad se ono počelo oporavljati i na tržištu s nedovoljnom ponudom. Znači, vi ste dali više sredstava ljudima da kupe stan, a nekretnina je bilo nedovoljno. Bilo je tu još raznih problema, ali u svakom slučaju da, APN je pridonio rastu cijena i u takvom obliku nam je drago da ga više nema', rekla je Lana Mihaljinec Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore (HGK) gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Mihaljinec Knežević smatra da bi kod nas najbolje funkcionirao, model najma, iako kod nas ljudi žele posjedovati nekretnine.

'No, među mladima se i to mijenja. I kod nas je sve veća i društvena mobilnost i želja za selidbom i ne nužno, da tako kažem, vezivanje kreditom za jednu nekretninu. Općenito govoreći, oni modeli koji se čine najučinkovitijim su kroz najam, dugoročan najam nekretnina, čije cijene nisu pod utjecajem tržišta, nego su na neki način regulirane. U Hrvatskoj smo tek u fazama promišljanja modela koji bi bili adekvatni. O stambenoj politici se tek počelo pričati i čak nam nedostaje dovoljno podataka da bismo je mogli formirati. Donošenje stambene politike je vrlo kompleksan i, u stvari, dugotrajan proces koji mora uzeti u obzir i demografsku situaciju i poreznu politiku i naravno ponudu nekretnina na tržištu', objasnila je Mihaljinec Knežević.

Na pitanje u kojoj mjeri bi se država i lokalna samouprava trebale uključiti u sve ovo i je li to primarno po pitanju najmova Mihaljinec Knežević smatra da se država može i treba uključiti na razne načine.

Dodala je da je stambeno zbrinjavanje stanovništva primarno odgovornost jedinica lokalne samouprave te da je to tako svugdje drugdje u Europi.

Što se tiče privatnih iznajmljivača, koji se boje da bi takve mjere (povoljan najam mladima) spustile cijenu najmova, Mihaljinec Knežević je uvjeren da do toga sigurno ne bi došlo jer je ponuda jednostavno premala.

Tagovi: apn, najam, stanovi, stanogradnja, mihaljinec, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
POSLJEDICE
Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
BUDVA - Broj ukrajinskih državljana se prepolovio u Budvi, što utiče na tržište nekretnina i turizam, piše Pobjeda.
Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
GRAĐEVINA
Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih prošle je godine bila 31,3 posto veća nego 2022., dok je u četvrtom tromjesečju lani bila za 32,1 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2022., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Započinje izgradnja retail parka Supernova Jastrebarsko
INVESTICIJE
Započinje izgradnja retail parka Supernova Jastrebarsko
ZAGREB – Supernova Grupa najavila je početak izgradnje svog 17. trgovačkog centra u Hrvatskoj, Supernova Jastrebarsko. Novi trgovački centar, točnije retail park, nalazit će se u jugozapadnom dijelu grada Jastrebarskog, na raskrižju ulica Većeslava Holjevca i Nikole Tesle, s lakim pristupom centru grada i autocesti.
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ANALITIČARI
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ZAGREB - Dok god hrvatsko gospodarstvo i realne plaće građana rastu, ne može se očekivati neka znatnija korekcija odnosno pad cijena nekretnina, izjavio je u srijedu direktor Arhivanalitike Velimir Šonje na RE:D konferenciji.
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
POREZI
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
ZAGREB - Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je rast BDP-a, što to znači za rast ili pad cijena, inflaciju i za društvo u cijelosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE