GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD podupire inicijativu urbane revitalizacije Zagreba

EBRD podupire inicijativu urbane revitalizacije Zagreba
ZONA GREDELJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 10:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podupire inicijativu urbane revitalizacije zone Gredelj, koja se nalazi u samom središtu Zagreba, između lokacija Paromlina i Glavnog kolodvora, a udaljena je svega 15 minuta od središnjeg gradskog Trga bana Jelačića. Sustavnim planiranjem zona Gredelj bi mogla postati integralni dio gradske jezgre.

Na temelju studije izrađene nakon potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. godine, Banka predlaže revitalizaciju nekadašnje industrijske zone Gredelj koja bi tako postala novi dio gradske jezgre i prometni centar s integriranim kulturnim dobrima. Gredelj je prilika da se stvore novi poslovni, stambeni i javni sadržaji u blizini centra, a Grad i država dobili bi priliku konsolidirati imovinu i institucije smještene po cijelom Donjem gradu na jednoj lokaciji.

Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, rekla je: „Kombinacija Covid-19 pandemije i dva jaka potresa u 2020. godini ostavili su dubok trag na Hrvatsku. Sada je vrijeme da se krene naprijed i pokrenu planovi koji koji će otključati sve potencijale koje Hrvatska ima. Naš prijedlog za revitalizaciju grada Zagreba jasno ilustrira što slogan 'izgraditi natrag bolje' („build back better“) može značiti u stvarnom životu."

Projekt koji se razmatra u sklopu nekadašnje industrijske zone Gredelj, obuhvaćao bi površinu od 45 hektara te bi uz nove stambene kapacitete ujedno riješio i jedan od najvećih urbanističkih problema grada Zagreba,tj. prometnu nepovezanost sjevera i juga, istoka i zapada. Zbog manjka ponude novogradnje u centru, ključni pokretač razvoja zone Gredelj bila bi izgradnja novih stambenih jedinica.

Studija pokazuje kako bi urbana regeneracija zone Gredelj mogla u idućih 15 godina privući ulaganja u iznosu od 1,6 milijardi eura, pridonijeti porastu BDP-a Zagreba za 3 posto (prije oporezivanja) te potencijalno u završnoj fazi projekta privući 10.000 do 15.000 radnih mjesta u novim poslovnim jedinicama na lokaciji.

EBRD je do danas u Hrvatsku uložila oko 4 milijarde eura, te svojim partnerima, investitorima i graditeljima iz privatnog sektora može ponuditi razne oblike financiranja koji bi komplementarno pratili i ulaganja u javnu infrastrukturu bilo od strane vlade ili iz fondova EUa. Glavne komponente plana urbane revitalizacije mogu se kvalificirati za financiranje bespovratnim sredstvima i zajmovima EUa koji su dostupni u okviru instrumenta oporavka NextGenerationEU i Višegodišnjeg financijskog okvira za 2021.-27.g. EBRD bi omogućila bespovratna sredstva tehničke pomoći za procese pripreme projekta i javnu nabavu.

Zagreb nije jedini grad u Hrvatskoj koji EBRD podupire u njihovim nastojanjima rješavanja neoptimalnih obrazaca gradnje i korištenja zemljišta, kreiranju profitabilne imovine i gospodarskih poticaja te pretvaranju napuštenih gradskih zona u uspješne, zelene i visoko kvalitetne lokacije.

Projekti, koji su u fazi izrade, su u Splitu, gdje je Banka financirala izradu Masterplan-studije za područje Istočne obale i Kopilice; zatim u Puli, gdje je Banka financirala analizu strateških mogućnosti urbane regeneracije nekoliko lokacija; te u Šibeniku, gdje je EBRD financirala pripremu integrirane razvojne strategije za bivšu industrijsku zonu Batižele koja se nalazi uz samu povijesnu jezgru grada.

Zinchuk je još dodala: „Vidimo mogućnosti diljem Hrvatske za stratešku komercijalizaciju napuštenih zona u gradovima te mobiliziramo potporu na više načina, bilo to u obliku osiguravanja bespovratnih sredstava do samog konkretnog rada na strukturiranju takvih inicijativa. Svjedočimo mnogim uspješnim primjerima takvog pristupa u drugim zemljama i uvjereni smo da Hrvatska ima volju i potencijal slijediti taj put."

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, Victoria Zinchuk, Paromlin, Glavni kolodvor, zona Gredelj
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE