GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB očekuje utjecaj pandemije na cijene stambenih nekretnina

ECB očekuje utjecaj pandemije na cijene stambenih nekretnina
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 21:55
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Cijene stambenih nekretnina u eurozoni naći će se pod pritiskom jer će zbog koronarecesije ljudi ostajati bez posla i povjerenje potrošača će slabiti, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB) u najnovijem izvješću.

Cijene stambenih nekretnina bile su izuzetno otporne u prvom valu pandemije koronavirusa, porastavši za pet posto u prvoj polovini godine zahvaljujući mjerama vlada, uključujući moratorij na otplatu kredita i programe očuvanja radnih mjesta, konstatirali su u ECB-u.

Upozoravaju, međutim, da su prognoze sada manje ružičaste budući da neke od tih mjera ističu a gospodarski pokazatelji signaliziraju pogoršanje.

“Cijene stambenih nekretnina mogle bi se ubuduće suočiti s nepovoljnim okolnostima proizišlim iz značajnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) i slabljenja povjerenja potrošača i očekivanja o zapošljavanju”, upozorio je ECB u izvješću o financijskoj stabilnosti.

Promatrano po pojedinim zemljama, cijene stambenih nekretnina najviše su prenapregnute u Luksemburgu a najzaduženija su kućanstva su u Nizozemskoj.

Banke već ograničavaju dostupnost kredita a slabi i potražnja, podsjeća Reuters na rezultate ECB-ovog istraživanja, objavljenog u listopadu.

ECB brine i potencijalno snažno povećanje javnog duga bude li se od vlada, poglavito u južnoj Europi, tražilo da izdaju jamstva za korporativne zajmove.

Procjenjuju da bi u tom slučaju španjolski javni dug mogao narasti do osam posto, francuski pet, a talijanski tri posto.

„Vlade zaštitnim mehanizmima podupiru gospodarstvo, ranjivost zemalja članica u srednjoročnom je razdoblju povećana ali je u kratkoročnom ujoš uvijek zauzdana”, zaključuju ipak u ECB-u.

Upozoravaju ujedno da će banke možda morati povećati iznose rezervacija za gubitke po kreditima, s obzirom na učestale teškoće s plaćanjem rata kredita i stečajeve kompanija.

Naznake optimistične politike rezervacija svrstavaju među rizike po dobit zajmodavaca, uz bok sa slabijim izgledima za obujam kreditnih plasmana.

"Neočekivano slabašan oporavak gospodarstva i prijevremeno ukidanje kreditnih jamstava mogli bi, u kombinaciji sa sve izraženijim ranjivim točkama nefinancijskog sektora, rezultirati potrebom za višim rezervacijama za gubitke po kreditima i uteg su profitabilnosti banaka", ističu.

Tagovi: Europska središnja banka, cijene nekretnina, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Japan Tobacco International od sada u Navigatoru 2
NOVI PROSTORI
Japan Tobacco International od sada u Navigatoru 2
BEOGRAD – Kompanija Japan Tobacco International uložiće ukupno tri miliona evra u preseljenje u jedan od najsavremenijih poslovnih prostora na Novom Beogradu - Navigator Business Centar 2.
Medved: Angažirana tvrtka za postavljanje kontejnerskog naselja u Petrinji
NASELJE
Medved: Angažirana tvrtka za postavljanje kontejnerskog naselja u Petrinji
ZAGREB - Angažirana je tvrtka koja će danas početi s dobavom materijala i radovima na postavljanju stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja u Petrinji, rekao je u utorak načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.
Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu
NAJAVE
Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu
ZAGREB - Ovoga tjedna krenut će se s rušenjem objekata koji predstavljaju najveću opasnost za građane na potresom pogođenim područjima, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sastanka s predstavnicima građevinske struke vezano uz obnovu potresom pogođenih područja.
Putin: Ne posjedujem nikakvu palaču
REAKCIJE
Putin: Ne posjedujem nikakvu palaču
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je demantirao da je vlasnik velebne, luksuzne rezidencije, kako ga optužuje pritvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navaljni.
Na prodaju 2.548 kvadrata gradskog zemljišta u Bloku 41a
NADMETANJE
Na prodaju 2.548 kvadrata gradskog zemljišta u Bloku 41a
BEOGRAD – Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je danas oglas o javnom nadmetanju za prodaju gradskog građevinskog zemljišta u južnom delu Bloka 41a na Novom Beogradu, poršine 2.548 metara kvadratnih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE