GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomski benefiti unajmljivanja profesionalnih upravitelja zgrada

Ekonomski benefiti unajmljivanja profesionalnih upravitelja zgrada
UPRAVITELJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2023 / 19:40
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Upravljanje zgradama važan je aspekt industrije nekretnina diljem svijeta.

To može biti posebno izazovno u našoj regiji, jer se vlasnici nekretnina često suočavaju s nizom složenih pitanja u vezi s održavanjem, odnosima sa stanarima i usklađenošću sa zakonima.

Jedan od načina rješavanja ovih izazova i optimizacije poslovanja zgrade je angažiranje profesionalnog upravitelja zgrade koji može nadgledati svakodnevne operacije, osigurati usklađenost s propisima i poboljšati ukupnu vrijednost nekretnine. U ovom tekstu pokušat ćemo malo detaljnije istražiti prednosti zapošljavanja i vidjeti isplati li se i u kojoj mjeri!

Ima li ušteda u angažiranju profesionalnih upravitelja?

Jedna od primarnih ekonomskih koristi angažiranja upravitelja zgrade je mogućnost uštede, no može li se ona točno izračunati?
Ako birate licencirane upravnike zgrada, oni vam mogu pomoći smanjiti operativne troškove i minimizirati rizik od skupih problema s održavanjem kroz brojne strategije, uključujući:

Redovito održavanje - upravitelji zgrada mogu implementirati redovite rasporede održavanja kako bi spriječili probleme prije nego što se pojave, smanjujući vjerojatnost skupih popravaka na putu. Brinući se o tim zadacima proaktivno, upravitelji zgrada mogu spriječiti da se mali problemi pretvore u veće probleme čije rješavanje može biti skupo.

Angažiranje majstora na razini etažiranja obično rezultira boljom pregovaračkom pozicijom i povoljnijim cijenama zbog većeg obima posla i potencijalne pregovaračke moći profesionalnog upravitelja. Primjerice, cijena sata rada električara u regiji iznosi i do 15 eura, dok će ako se angažira na razini cijele zgrade iznos koji treba pojedinačno platiti svaki stanar biti znatno niži.

Energetska učinkovitost – upravitelji zgrada mogu optimizirati korištenje energije praćenjem potrošnje, identificiranjem područja za poboljšanje i provedbom mjera za uštedu energije kao što su LED rasvjeta i senzori kretanja. To može pomoći u smanjenju računa za energiju za 10 do 15%, što može biti značajan trošak za vlasnike nekretnina i smanjiti ugljični otisak nekretnine. Upravitelji zgrada također mogu implementirati obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli, koji mogu osigurati dugoročne uštede i povećati vrijednost imovine.
Upravljanje dobavljačima - Upravitelji zgrada mogu pregovarati s dobavljačima kako bi osigurali bolje cijene za usluge poput uređenja okoliša, čišćenja i popravaka, što rezultira uštedom troškova za vlasnika nekretnine. Koristeći svoje kontakte u industriji i pregovaračke vještine, upravitelji zgrada mogu pomoći u smanjenju troškova bez žrtvovanja kvalitete.

Upravljanje rizikom - Upravitelji zgrada mogu pomoći u smanjenju rizika od pravnih sporova osiguravajući usklađenost s lokalnim propisima, osiguravajući odgovarajuće osiguranje i pravodobno reagirajući na pritužbe stanara. To može pomoći u sprječavanju skupih kazni, pravnih troškova i štete ugledu nekretnine.

Povećanje vrijednosti nekretnine kroz implementaciju sustava pametne kuće od strane upravitelja

Treća ekonomska korist od angažiranja upravitelja zgrade je mogućnost povećanja vrijednosti nekretnine. Upravitelji zgrada mogu pomoći u povećanju ukupne vrijednosti imovine primjenom načela pametne kuće.
Upravitelji zgrada mogu nadgledati popravke, održavanje i nadogradnje kako bi osigurali da je nekretnina u dobrom stanju i privlačna za stanare i potencijalne kupce.
To može uključivati stvari poput ponovnog bojenja vanjskog dijela, zamjene zastarjelih uređaja, ali i nadogradnju električnih sustava i ugradnju modernih pogodnosti poput brzog interneta i pametnih kućnih sustava. Poboljšanjem fizičkog stanja nekretnine upravitelji mogu povećati njezinu vrijednost i privući širi krug potencijalnih kupaca.

Prema izvješću Europske komisije, primjenom pametne rasvjete može se postići ušteda energije od 50% do 70%. Ako pretpostavimo da godišnji račun za struju iznosi 1000 eura, to bi moglo značiti uštedu od 500 do 700 eura godišnje.
Također, upravljanje sustavima grijanja i hlađenja od strane upravitelja, njihovo prilagođavanje rasporedu prisutnosti stanara i vanjskim uvjetima može dovesti do značajnih ušteda. Prema informacijama američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), korištenje pametnih termostata može rezultirati uštedom energije od 10% do 30% na godišnjem računu za grijanje i hlađenje. Dakle, na računu od 1000 eura ušteda bi mogla biti od 100 eura do 300 eura godišnje.
Upravljanje vodom i otkrivanje curenja vode ili prilagođavanje navodnjavanja vrta ovisno o vremenskim uvjetima još su jedna stavka kojom se bave stručnjaci zaduženi za upravljanje i održavanje zgrade. Ako upravitelji primjenjuju pametne sustave upravljanja vodom, mogu smanjiti potrošnju vode za 20% do 30%. Ako je godišnji račun za vodu 500 eura, to može rezultirati uštedom od 100 do 150 eura godišnje!

Poboljšano zadovoljstvo stanara

Imajući u vidu da je angažiranje majstora za različite popravke gotovo uvijek isplativije kada je na nivou svih stanara, nego pojedinca, stanari će imati još jedna korist od angažiranja upravitelja zgrade - veće zadovoljstvo stanara!

Upravitelji zgrada mogu pomoći u njegovanju pozitivnih odnosa sa stanarima pružanjem pravovremenih i učinkovitih odgovora na zahtjeve i nedoumice stanara, osiguravanjem da je imovina dobro održavana i čista, te pružanjem pogodnosti i usluga koje zadovoljavaju potrebe stanara.

To može uključivati stvari kao što su usluge održavanja i popravka na licu mjesta, rekreacijski sadržaji, sigurnosni sustavi i još mnogo toga. Kada su stanari zadovoljni zgradom i njezinim upravljanjem, veća je vjerojatnost da će obnoviti svoje ugovore o najmu, uputiti druge stanare i preporučiti nekretninu drugima.

U cijeloj regiji, gdje je tržište nekretnina vrlo konkurentno, zadovoljstvo najmoprimca može biti ključni čimbenik uspjeha nekretnine!

Primjenom ovih i drugih strategija upravitelji zgrada mogu pomoći u povećanju kvadrature i najamnine, odnosno ukupne vrijednosti nekretnine, što može rezultirati većim prihodom za vlasnika nekretnine.

Angažiranje profesionalnog upravitelja zgrade može osigurati brojne ekonomske koristi za vlasnike nekretnina na Balkanu i šire. Od uštede troškova i poboljšanog zadovoljstva stanara do povećanja vrijednosti imovine, upravitelji zgrada mogu pomoći optimizirati rad zgrade, smanjiti troškove održavanja i minimizirati rizik od pravnih sporova.

Iako postoji početni trošak povezan s angažiranjem upravitelja zgrade, potencijalne dugoročne koristi čine ga pametnim ulaganjem za svakog vlasnika nekretnine koji želi maksimizirati svoj povrat i poboljšati ukupni uspjeh svoje nekretnine.

Tagovi: upravitelji zgrada, nekretnine, zgrade, oppravci
PROČITAJ I OVO
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE