GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eksplodirale cijene stanova u Osijeku

Eksplodirale cijene stanova u Osijeku
UZLET CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2021 / 08:36
Autor: SEEbiz / tportal
OSIJEK - Eksplodirale su cijene stanova u Osijeku. Koliko god se gradi, nema ih dovoljno na tržištu. Dok se prije nekoliko godina četvorni metar mogao pronaći i za 900 eura, sada će 'dobro' proći oni koji ga uspiju ugrabiti za najmanje 1300 eura.

Što se dogodilo na tržištu nekretnina u Osijeku, u razgovoru za tportal objašnjavaju vlasnici agencija za posredovanje u prometu nekretninama.

Cijene stanova u Osijeku su eksplodirale. Dok su se još, moglo bi se reći nedavno, u oglasnicima mogli pronaći stanovi za čiji se kvadrat tražilo 900 eura, sada će 'dobro' proći oni koji ga uspiju ugrabiti i po cijeni od najmanje 1300 eura. No i prije nego što se stan javno oglasi za prodaju, kupci su već na vratima, piše tportal.

- Situacija je vrlo jednostavna. U Osijeku nedostaje stanova veličine između 50 i 80 četvornih metara, a garsonijere su nam oduvijek bile boljka. Dok smo nekada na zalihama u svakom gradskom kvartu u prodaji znali imati po 10, 15 stanova, sada toga više nema', objašnjava za tportal Marijan Matijević, vlasnik Agencije Ljubek – nekretnine Matijević.

Nekoliko se faktora poklopilo, smatra ovaj agent u posredovanju u prometu nekretninama, što je rezultiralo ovakvom situacijom u najvećem gradu na istoku Hrvatske. Slom građevinskog sektora 2010. godine te vakuum od 15 godina u kojem su prodani korišteni stanovi izgrađeni od 1975. do 1980. godine, visoka cijena novogradnje zbog poskupljenja građevinskog materijala uslijed potresa u Zagrebu i Petrinji, skok cijena parcela…

- Radim ovaj posao 29 godina i nikada nismo imali ovakve cijene; sada su blizu onima Zagrebu ili Rijeci. Tržište je žedno stanova', ističe Matijević, napominjući da se u Osijeku najviše grade urbane vile s po tri stana, a cijena kvadrata trenutno se kreće od 1300 do 1600 eura.

- Stanove u takvim urbanim vilama od oko 100 četvornih metara kupuju mahom mlađi Osječani te za kvadrat plaćaju oko 1500 eura. Kako nema stanova, veći je interes i za kuće', dodaje.

Koliko bi cijene nekretnina u Osijeku još mogle rasti, napominje za tportal Krunoslav Šabić, vlasnik Tasman nekretnina, teško je prognozirati. Smatra ipak da neće doći do naglog skoka.

- Trenutno je isplativije kupiti vlastitu nekretninu nego negdje dugoročno plaćati najam', objašnjava Šabić s kakvom kalkulacijom kupci kreću u potragu za stanom.

Hoće li cijene i do kada rasti, slažu se agenti u posredovanju u prometu nekretninama, teško je prognozirati.

Popularni APN-ovi krediti, smatra Šabić, probudili su tržište. Nada se da će to biti trajna mjera jer je, govori, doprinijela rješavanju stambenog pitanja mnogih.

'Moramo biti svjesni toga da su i kamate sada povoljnije, a krediti dostupniji', komentira stanje.

'Stvari su se pokrenule jer su ljudi koji su pasivno štedjeli u bankama odlučili taj novac usmjeriti negdje dalje pa radije kupe stan, iznajme ga i ostvaruju prihod. To im je vrlo stabilno ulaganje', kaže Šabić.

U Osijeku se gradi gotovo na svakom koraku, mahom već spomenute urbane obiteljske vile do tri kata, a do kraja 2022. najavljen je završetak projekta Huttlerovih vrtova. Projekt je to Žito grupe u vlasništvu Marka Pipunića. Huttlerove vrtove projektirali su osječki arhitekti Oliver Grigić, Branimir Kljajić i tvrtka Trinas projekt, a radove izvodi tvrtka Nucleus.

- Huttlerovi vrtovi nalaze se u istočnom dijelu Osijeka, udaljeni samo nekoliko minuta šetnje od svih sadržaja potrebnih mladoj obitelji. U neposrednoj blizini stanova nalaze se trgovački centar, studentski kampus i KBC Osijek, a do autobusne i tramvajske stanice doći ćete nakon svega nekoliko minuta lagane šetnje', opisuju najnoviji projekt na službenim stranicama Huttlerovih vrtova, a cilj im je, kažu, podići standard življenja u Osijeku na novi nivo.

Ovo novo stambeno naselje niknut će na prostoru nekadašnjeg silosa IPK Osijek, na križanju Huttlerove i Frankopanske ulice. Sastojat će se od dva objekta s ukupno 84 stana od 50 do najviše 85 četvornih metara. Svaki će od njih imati balkon ili lođu, a unutar kompleksa smjestit će se zatvoreno dvorište i igralište. U prizemlju će se nalaziti poslovni prostori s tihom djelatnošću dok će u podzemlju biti garaže.

- U mjesec dana, otkada je krenula kampanja putem društvenih mreža, Instagrama i Facebooka, i internetske stranice Huttlerovih vrtova, prodano je 70 posto stanova', odgovaraju tportalu iz Huttlerovih vrtova.

Cijena četvornog metra stambenog prostora porasla je pet posto od početne faze. Tako se, ovisno o visini uplate, trenutno kreće od 1570 do 1650 eura po kvadratu.

'Interes za kupnju pokazuju različiti profili ljudi, od liječnika i zaposlenika osječkog Sveučilišnog kampusa do onih koji kupuju da bi proveli mirovinu ovdje. Šarolika je ekipa. Stanovi su na tržištu, prodaju se po tržišnoj cijeni i po njoj su se nudili i zaposlenicima Žita', odgovorili su iz Huttlerovih vrtova.

Tagovi: cijene stanova u Osijeku, Huttlerovi vrtovi, Marijan Matijević, tržište nekretnina, Marko Pipunić, Krunoslav Šabić, Tasman nekretnine
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE