GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo kakvi se stanovi za najam traže u Zagrebu

Evo kakvi se stanovi za najam traže u Zagrebu
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 12:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Od najvećih hrvatskih gradova, prosječno najvišu cijenu za najam stana potrebno je izdvojiti u Zagrebu, 10,16 eura po kvadratu, u kojem su najtraženiji stanovi od 40 kvadrata, uz prosječnu cijenu mjesečnog najma od 351 eura, pokazala je analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u utorak.

Na Njuškalu trenutno se nudi više od 11.770 oglasa za najam stanova, a nakon Zagreba, po prosječnoj visini cijene najma slijede Dubrovnik, Split i Rijeka, koja jedina od većih gradova nije zabilježila rast cijena najma.

Od ukupne ponude, 45 posto stanova za najam nalazi se Zagrebu, slijedi Primorsko-goranska županija s 29 posto, od čega se 67 posto stanova za najam nalazi u Rijeci, te Splitsko-dalmatinska sa 16 posto, pri čemu je 86 posto raspoloživih stanova u Splitu.

U Zagrebu se najviše nude stanovi za najam površine od 40 do 70 kvadratnih metara, kojih je čak 49 posto od ukupne ponude, a najviše se traže stanovi od 40 kvadratnih metara, podaci su Njuškala.

Za stan u Zagrebu od 60 kvadrata i do 646 eura

Najzastupljeniji u ponudi su stanovi od 60 kvadratnih metara, a za stan te površine u Zagrebu najviše prosječne cijene su u gradskoj četvrti Gornji Grad - Medveščak, 646 eura mjesečno, što je 5,2 posto više nego prošle godine. Tek jedan euro manje prosječno mjesečno se traži za stan iste veličine u Donjem Gradu, koji bilježi i blagi godišnji pad cijena najma, za 2,1 posto.

Na Trešnjevci - jug, koja obuhvaća kvartove kao što su Jarun, Srednjaci i Knežija, za stanove od 60 kvadratnih metara potrebno je izdvojiti prosječnih 569 eura mjesečno, što je gotovo sedam posto više nego na jesen prošle godine.

Više od 540 eura, odnosno četiri tisuće kuna, mjesečno za stan od 60 kvadrata traži se i na Trnju, Trešnjevci - sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu - zapad, koji uz gradske četvrti Stenjevec i Podsused - Vrapče bilježi najveći godišnji rast cijena mjesečnog najma.

Najpovoljniji stanovi te površine za najam mogu se naći u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gdje je za 60 kvadrata mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 335, odnosno 397 eura.

U Zagrebu se najviše traže stanovi od 40 kvadrata, Trešnjevka najtraženija četvrt

Kade je riječ o potražnji, za najam se u Zagrebu najviše traže stanovi od 40 kvadrata, a prosječna cijena najma za tu kvadraturu iznosi 351 euro. Najtraženiji su stanovi u kvartovima na području četvrti Trešnjevka - sjever i Trešnjevka - jug, Gornjeg i Donjeg Grada, Maksimira i Trnja, pa su stanovi od 40 kvadratnim metara u ovim četvrtima nešto skuplje i za njih se mjesečno traži od 387 do 448 eura.

Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, kakav je trend bio i prethodnih godina. Konkretno, za najam stana od 50 kvadratnih metara u stambenoj je zgradi potrebno izdvojiti čak 3,78 eura više po kvadratu, a za stan od 60 kvadratnih metara 2,85 eura više po kvadratu, pokazala je analiza Njuškala.

U Splitu u ponudi najviše stanova po cijenama od 400 do 450 eura mjesečno

Najmoprimci u Splitu također najviše interesa pokazuju za stanove od 40-ak kvadratnih metara, a prosječna cijena mjesečnog najma takvih stanova iznosi 369 eura. Iz Njuškala napominju da je velik dio tih stanova dostupan samo van sezone pa se u ovom trenutku za dugoročni najam nudi tek oko 200 stanova.

Najviše stanova u Splitu u ponudi za dugoročni najam je u cjenovnom rangu od 400 do 450 eura mjesečno, a u nižim cjenovnim kategorijama i kvadraturama najmanje ih se nudi po cijeni od 250 eura.

U Zadru najtraženiji stanovi od 50 kvadrata

U Zadru potencijalni najmoprimci najviše traže stanove površine 50 kvadratnih metara, za koje najmodavci prosječno traže 417 eura mjesečno. U ponudi za dugoročni najam najviše je stanova od 60 kvadrata, a cijena im je prosječnih 498 eura mjesečno. Kao sveučilišni grad, ali i turistička destinacija, Zadar također dio stanova za dugoročni najam nudi isključivo van ljetne sezone, napominje se.

U Osijeku najniže cijene najma među većim gradovima

Od većih gradova, cijene dugoročnog najma najniže su u Osijeku, u kojem su također najtraženiji stanovi od 40 kvadratnih metara, kojima prosječna mjesečna najamnina iznosi 233 eura. Traže se i stanovi od 60 kvadrata, za koje je mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 358 eura.

Među rijetkim stanovima za najam u Dubrovniku, najviše je onih od 40 kvadratnih metara, koji su ujedno i najtraženiji, a prosječna cijena mjesečnog mu najma iznosi 428 eura.

Najmoprimci u Rijeci najviše traže stanove od 50 kvadratnih metara, za koje je potrebno prosječno izdvojiti 434 eura. S druge strane, u Rijeci je trenutno u ponudi najviše stanova od 60 kvadrata za dugoročni najam, a za stan te veličine u prosjeku je mjesečno potrebno izdvojiti 493 eura, izvijestili su iz Njuškala.

Tagovi: stanovi za najam u Zagrebu, najam stanova, tržište nekretnina, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.
U srpnju izdano 17,7 posto više građevinskih dozvola nego lani
RAST
U srpnju izdano 17,7 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju izdano 796 građevinskih dozvola, što je 17,7 posto više nego u srpnju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
Vrhovni sud spor oko Novinarskog doma vraća na ponovno suđenje
SPOROVI
Vrhovni sud spor oko Novinarskog doma vraća na ponovno suđenje
ZAGREB - Vrhovni sud prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu po kojima je HND u sporu oko Novinarskog doma trebao isplatiti Stečajnoj masi UTT Europa u stečaju 2,5 milijuna kuna.
Nestašica strane radne snage podiže cijene stambenih nekretnina u Moskvi
POSLJEDICE
Nestašica strane radne snage podiže cijene stambenih nekretnina u Moskvi
MOSKVA - Cijene stambenih nekretnina u Moskvi rastu, izjavio je u ponedjeljak zamjenik gradonačelnika Vladimir Jefimov, ukazavši na nestašicu oko 200 tisuća stranih građevinskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE