GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto je Lika postala pravi nekretninski hit tijekom pandemije

Evo zašto je Lika postala pravi nekretninski hit tijekom pandemije
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 21:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pandemija koronavirusa na globalnoj je razini uzrokovala brojne, uglavnom negativne posljedice, no na području Like, odnosno Ličko-senjske županije tržište je zabilježilo pozitivne promjene.

Na oglasniku za nekretnine Crozilla.com tijekom 2020. godine primijećen je porast potražnje za nekretninama u Ličko-senjskoj županiji, a da je to doista tako potvrdio je i Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, te ujedno vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine:

„Prošle godine porasla je potražnja za kućama, stanovima i apartmanima na našem području, a najveći razlog je potres u Zagrebu i COVID19 jer su ljudi ostali ‘zarobljeni’ u svom stanu od 40 kvadrata na 7. katu i željeli su se maknuti bar privremeno iz Zagreba. Sada je Ličko-senjska županija dobro popunjena ljudima iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Šibenika….“- rekao je Bižanović te dodao kako su mogućnost uzgoja vlastite hrane, ali i povoljan geografski položaj također dali pozitivan doprinos porastu potražnje za tamošnjim nekretninama.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su se na tom području lani najviše tražili apartmani, a zatim kuće i stanovi za prodaju.
Osjetan interes za tamošnjim nekretninama lani je dolazio iz Zagreba, ali potražnja je bila velika i u obrnutom smjeru.

„Postoji interes zamjene nekretnina selo – grad, tako da su neki Zagrepčani već zamijenili svoje stanove za stanove ili kuće u našoj županiji, a imamo i interes Ličana za kupnju nekretnina u Zagrebu pa smo i tu na usluzi.“ Iz navedenih razloga agencija Lika nekretnine d.o.o. od lani posluje i u novom uredu smještenom u središtu Zagreba.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su, osim domaćih kupaca, nekretnine u Ličko-senjskoj županiji pretraživali i inozemni posjetitelji, koji su, kako kažu u agenciji Lika nekretnine, najviše kupovali u Senju, Karlobagu, Otočcu i Plitvicama.

Najveći broj inozemnih posjetitelja oglasnika Crozilla.com zainteresiranih za nekretnine na području Ličko-senjske županije tijekom 2020. godine dolazio je iz Njemačke, Slovenije i Švicarske.

„Kuće uglavnom kupuju Slovenci, Mađari, Nijemci i Austrijanci.“ – rekao je Bižanović te dodao kako interes stranih kupaca postoji, ali i kako oni ipak najviše traže povoljnije nekretnine, te kako je mali broj onih koji se odlučuje za skupe, a ako ih i kupuju onda moraju biti na dobrim lokacijama poput prvog reda do mora ili rijeke, jezera, potoka ili na brežuljku.
Bižanović za Crozilla.com kaže kako stranci kupuju ili nekretnine do 70.000 eura ili pak one skupe s cijenama između 200.000 i 400.000 eura, no kako navodi interesa ima i za villu u Novalji u prvom redu do mora s cijenom s cijenom od 4.000.000 eura.

Osim porasta potražnje za kupnjom tamošnjih nekretnina, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su iznimno traženi i apartmani, a iz agencije Lika nekretnine d.o.o. navode kako se primjećuje i velik interes za kućama koje se iznajmljuju na duže razdoblje.
Ivan Bižanović kaže kako je interes za dugoročnim iznajmljivanjem tamošnjih kuća poprilično velik, a većinom se radi o zakupu od 1 do 5 godina. „Obitelji se žele skloniti na sigurno, svaki vikend uživati u prirodi ili na moru. Neki su se odlučili i trajno preseliti, neki privremeno.“

Prošla se godina na oglasniku Crozilla.com pokazala dobrom za vlasnike tamošnjih apartmana, s obzirom da su oni lani na tom području bili traženiji nego kuće i stanovi.

„Što se tiče apartmana naš kraj je poznat kao turistička destinacija zbog nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeke Gacke, Like, te lova, ribolova, glamping turizma.“ Bižanović kaže kako su na tom području apartmani uglavnom u kategorijama od 3 do 5 zvjezdica, te dodaje: „Privatni iznajmljivači su uložili silne novce u svoje apartmane, vrhunski su uređeni s novim namještajem i relativno dobro popunjeni i sada u doba Covida.“ – rekao je Bižanović za Crozilla.com.

S prosječnom cijenom kvadratnog metra od oko 1570 eura Senj je na oglasniku Crozilla.com tijekom prošle godine bio jedan od jeftinijih gradova za kupnju nekretnina na Jadranu.

Godinu 2020. taj je grad na oglasniku Crozilla.com započeo sa siječanjskom cijenom kvadrata stana od 1523 eura, a završio sa 1579 eura koliko je u prosincu iznosila njihova cijena. U prosincu je na oglasniku Crozilla.com oko 12 posto oglasa za tamošnje stanove (u kojima je navedena cijena) bilo oglašavano jeftinije od 1000 eura po kvadratu.

Tagovi: nekretnine u Lici, Ličko-senjska županija, Ivan Bižanović, Senj
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE