GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond za obnovu nakon potresa za prvih 99 naknada isplatio 3,43 milijuna kuna

Fond za obnovu nakon potresa za prvih 99 naknada isplatio 3,43 milijuna kuna
ISPLATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 12:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu nakon potresa Damir Vanđelić izvijestio je u srijedu da je fond tijekom siječnja zaprimio prvih 136 rješenja za naknadu štete od Ministarstva graditeljstva i do kraja mjeseca isplatio 99 naknada vrijednih 3,43 milijuna kuna.

Za preostalih 37 rješenja, plaćanje ide danas ili sutra, dodao je Vanđelić na konferenciji za medije. Izvijestio je da je ukupan broj dana od urudžbiranja do isplate pao s 14 na tri dana, a njegov cilj je da to razdoblje u prosjeku traje maksimalno pet dana.

"Građani su dovoljno čekali, naš cilj je da budemo vrlo efikasni", poručio je.

Također, dogovorena je suradnja s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta kako bi se pomoglo građanima s ispunjavanjem zahtjeva s obzirom da je zaprimljen izrazito mali broj zahtjeva za obnovu te da se građani žale na prekompliciranu proceduru. Studenti su prošli potrebnu edukaciju, a ideja je da odlaze u gradske četvrti i mjesne odbore te tamo na licu mjesta pomognu građanima.

"Ispunjavanje zahtjeva je prvi korak i ide nažalost sporo. Fond koji je spreman za obnovu zapravo treba povući poteze da poveća broj zahtjeva koji se podnose. Na ovaj način bi trebalo biti preko 300 novih zahtjeva tjedno, što bi moglo biti oko 1200 zahtjeva mjesečno, u roku od par mjeseci bi mogli obraditi sve građane", najavio je Vanđelić.

347 zahtjeva na obradi

U Ministarstvu graditeljstva trenutno je 347 zahtjeva na obradi, od toga najviše, 83, za obnovu višestambenih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih zgrada ili obiteljskih kuća. Vanđelić je istaknuo kako su najkompleksniji zahtjevi za obnovu višestambenih zgrada, zahtjevi za izgradnju zamjenske kuće kojih je 29, zahtjevi za uklanjanjem potresom uništenih kuća, 44, te zahtjevi za uklanjanjem potresom uništenih višestambenih zgrada (11) te da se Fond počeo pripremati za njih.

Također, detaljne informacije za svaki zahtjev bit će objavljene na web stranici Fonda, odnosno za svaki isplaćeni zahtjev može se vidjeti koja je zgrada u pitanju, datum urudžbiranja zahtjeva, vrijeme obrade, datum isplate te iznos naknade, a Vanđelić je ocijenio da transparentnije od toga ne može.

Danas je 125. radni dan fonda, a trenutno je u tijeku zapošljavanje iz državne službe. U fondu za sada radi ukupno osam osoba, šest osoba premješteno je iz ministarstava, a dvoje, Vanđelić i pravnik, zaposleni su na ugovor o djelu.

Vanđelić je rekao kako su troškovi rada niski jer fond nema troškove reprezentacije ni službenih automobila. Na plaće u siječnju utrošeno je 130.348 kuna, a dodatni troškovi odnose se na izradu pečata, web stranice, savjetodavne usluge i drugo.

Javna nabava putem dražbi

Proračun Fonda za 2021. iznosi 907.486,404 kune te je fleksibilan i prema potrebama posla moći će ići na više. Najveći dio prihoda, nešto više od pola milijuna kuna, dolazi iz Fonda solidarnosti.

Plan nabave je pripremljen i obuhvaća sve nabave koje će fond imati za provedbu obnove, a objavljen je u elektroničkom oglasniku javne nabave te je vidljiv i web stranici fonda. Vanđelić je rekao da će 99 posto javnih nabavi ići putem elektroničkih dražbi.

"Dražba je alat nabave u kojoj niti jedan zaposlenik fonda ne može utjecati na ishod nabave. Smatram da je ta vrsta nabave izrazito prikladna da se otkloni bilo kakva mogućnost manipulacije tijekom nabave", istaknuo je.

Vanđelić je najavio kako će izvješća Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije objavljivati svaki mjesec, a preko web stranice svakodnevno će biti dostupne ažurirane informacije.

Tagovi: Fond za obnovu nakon potresa, Damir Vanđelić
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE