GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga

Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.

Evergrande mora tražiti spas na tržištu, a ne u vladi, poručio je Hu Xijin na WeChatu.

Potencijalni bankrot Evergrandea vjerojatno neće izazvati oluju u financijskom sustavu kao što se dogodilo nakon propasti američkog Lehman Brothersa jer se radi o kompaniji za razvoj nekretnina a ne o banci, drži on.

To je prvi komentar u državnim medijima u kojem se dovodi pod znak pitanja vladina pomoć drugoj najvećoj kompaniji za razvoj nekretnina u Kini, primjećuje Reuters.

Global Times državni je tabloid koji objavljuje People's Daily Komunističke partije i njegovi stavovi ne odražavaju nužno mišljenje vlade.

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili kako bi njegove obveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzročiti veće rizike za kineski financijski sustav ako ne budu stabilizirane.

Država je poručila glavnim zajmodavcima Evergrandea da produlje rokove otplate kamata ili da reprogramiraju kredite i promatrači tržišta sve su skloniji procjeni da su male šanse da će država izravno pomoći posrnulom nekretninskom divu.

Kompanija mora 23. rujna platiti 83,5 milijuna dolara kamata za obveznicu koja dospijeva u ožujku 2022. godine, te 47,5 milijuna dolara kamata 29. rujna za dužničke papire koji dospijevaju na naplatu u ožujku 2024. godine.

Evergrande ima više od 1.300 projekata razvoja nekretnina u više od 280 gradova, a prijetnja njegovog bankrota pritišće kineski juan i umanjuje povjerenje u kinesku imovinu općenito, napominje Reuters.

Tagovi: Evergrande Group, kineska vlada, NR Kina
PROČITAJ I OVO
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE