GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google odustao od projekta gradnje stanova u San Franciscu

Google odustao od projekta gradnje stanova u San Franciscu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 12:46
Autor: SEEbiz / CNBC
SAN FRANCISCO - Google je raskinuo svoj ugovor s tvrtkom za nekretnine Landlease za projekt zaljeva San Francisca, čime je učinkovito ukinuo svoje planove za izgradnju kampusa s tisućama domova za zaposlenike i lokalno stanovništvo.

Tvrtka je najavila projekt 2019., obećavajući "razvoj najmanje 15.000 novih domova na svim razinama prihoda" na zemljištu vrijednom najmanje 750 milijuna dolara koje posjeduje. Oko 4000 od tih domova trebalo je biti pristupačno stanovanje, što bi bilo dobrodošlo prisustvo u regiji s jednim od najviših troškova života u zemlji.

Projekt San Francisco Bay zajednički je naziv za Googleov planirani razvoj u San Joseu (Downtown West), Sunnyvaleu (Moffett Park) i Mountain Viewu (Middlefield Park i North Bayshore). San Jose je, naime, odobrio golemi projekt 2021. godine, a u njemu bi se izgradilo 4000 domova, uredski prostor za otprilike 20 000 zaposlenika, 300 hotelskih soba i 10 parkova. Kao dio dogovora, Google je pristao izdvojiti 200 milijuna dolara za financiranje raseljenih lokalnih tvrtki i programe pripreme za posao.

Ranije ove godine, međutim, Google je zaustavio izgradnju objekta Downtown West nakon što je rušenje već počelo kako bi se napravilo mjesta za izgradnju koja je trebala započeti 2026. Tvrtka je tada rekla Engadgetu da još uvijek smišlja "kako najbolje naprijed" s kampusom San Jose na način koji bi zadovoljio njegove "buduće potrebe". Radna mjesta su se jako promijenila u posljednjih nekoliko godina, na kraju krajeva, uglavnom zbog pandemije COVID-19 - Google je, na primjer, usvojio hibridni raspored rada koji je zaposlenicima omogućio da rade od kuće nekoliko dana u tjednu. Ranije ove godine, Googleov roditelj Alphabet također je otpustio 12.000 radnika nakon što je krenuo u poprilično zapošljavanje tijekom razdoblja rasta.

U Lendleaseovoj objavi (PDF) stoji da su tvrtke odlučile raskinuti svoj ugovor nakon što je Google napravio sveobuhvatan pregled svojih ulaganja u nekretnine. Očito su utvrdili da "postojeći sporazumi više nisu obostrano korisni s obzirom na trenutne tržišne uvjete. Međutim, na temelju onoga što je glasnogovornik tvrtke rekao CNBC-u, Google nije u potpunosti ukinuo svoje stambene projekte.

"Kao što smo već rekli, Optimizirali smo svoja ulaganja u nekretnine u području zaljeva, a dio tog rada je razmatranje raznih opcija za napredovanje naših razvojnih projekata i ispunjavanje naših obaveza oko stambenog zbrinjavanja," Alexa Arena, viša direktorica razvoja u Googleu, rekao je novinskoj organizaciji. Gradonačelnik San Josea Matt Mahan također je rekao za CNBC da ovaj razvoj događaja "ne mijenja Googleovu predanost San Joseu ili njihov vremenski okvir" i da daje tvrtki veću fleksibilnost u odabiru "najboljih mogućih programera" za projekt.

Tagovi: Google, stanovi, nekretnine, San Francisco
PROČITAJ I OVO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
SUMORNO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
BERLIN - U Njemačkoj se tamni oblaci i dalje nadvijaju nad stambenom izgradnjom jer se sve više tvrtki suočava s nedostatkom narudžbi, navodi minhenski institut Ifo.
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE