GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani BiH lani u Crnoj Gori kupili nekretnine vrijedne 14 miliona eura

Građani BiH lani u Crnoj Gori kupili nekretnine vrijedne 14 miliona eura
KUPOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Građani i tvrtke iz Bosne i Hercegovine kupili su prošle godine u razdoblju od januara do oktobra nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti 14 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke te zemlje.

Na listi ulagača u ovu zemlju BiH je na osmom mjestu.

Strani građani i tvrtke kupili su u ovoj zemlji za deset mjeseci prošle goodine nekretnine u ukupnoj vrijednosti od 370 miliona eura, što je snažan porast u odnosu na ranije godine, izvijestile su podgoričke Vijesti.

U posljednjih pet godina kupoljeno je crnogorskih nekretnina za 1,2 milijarde eura.

Najviše nekretnina prošle godine, kupili su njemački građani i tvrtke iz te države - u vrijednosti od 57 miliona eura, a iza njih su Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona. Na trećem mjestu su građani i tvrtke iz Srbije s 42 miliona, a na četvrtom mjestu kupci iz Sjedinjenih Američkih država s 32 miliona eura.

Na petom mjestu su investitori iz Turske s 30 miliona, a zatim slijede Ukrajinci i Švicarci s po 15 miliona, Bosanci i Hercegovci s 14 miliona te Britanci s 12 miliona.

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalima i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo rasti s razvojem tih projekata.

Također, na rast prodaje nekretnina strancima prošle godine najviše je utjecalo provođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupovinom nekretnina - apartmana u turističkim centrima na jugu za 450 hiljada eura i na sjeveru i u nerazvijenim općinama za 250 hiljada stjecali pravo na dobivanje državljanstva.

Tagovi: nekretnine u Crnoj Gori, tržište nekretnina u Crnoj Gori
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE