GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske

Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske
NEKRETNINE NA OBALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 09:35
Autor: SEEbiz/ Blic

BEOGRAD - I ove godine se ne smanjuje zainteresovanost srpskih građana za nekretnine na moru. Kako se države oporavljaju od pandemije, i polako otvaraju svoje granice, oči javnosti sve više su uprte u strana tržišta nekretnina, konkretno Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.

Najveća zaintersovanost vlada za male apartmane i garsonjere do oko tridesetak kvadrata, a cene se u zavisnosti od države drastično razlikuju.

Tako za garsonjeru od 30 kvadrata u Crnoj Gori treba izdvojiti oko 50. 000 evra u slučaju da želite starogradnju, dok su u novogradnji one u pojedinim slučajevima i duplo skuplje. Što se tiče Hrvatske, prema podacima jedne tamošnje agencije za nekretnine, za garsonjeru treba izdvojiti više od 3.200 evra po kvadratu.

Za nekretninu iste površine, sa terasom od oko desetak kvadrata, u Grčkoj, tj. na Halkidikiju treba izdvojiti oko 1.250 evra po kvadratu, tj. oko 50.000 evra. U Turskoj, u Alanji ponuda manjih apartmana je uglavnom u novogradnji, i za njih je potrebno od 35.000 do 60.000 evra, a u zavisnosti od opremljenosti objekta.

Ponuda je, ipak, mnogo šira i mi vam donosimo pregled po zemljama u kojima Srbi i najčešće kupuju svoju oazu na moru.

Cene nekretnina na hrvatskom primorju su najskuplje iz grupe izdvojenih destinacija. U Hvaru jednosoban stan, na 300 metara od plaže, površine od 39 kvadrata, u zgradi koja doduše ima svoj vrt i rezervisano parking mesto, košta 130.000 evra tj. oko 3.333 evra po kvadratu.

Ukoliko krenemo severnije, cene se isto "drže" mada je moguće naći lepu nekretninu i za manje pare nego što je to na najpopularnijim hrvatskim ostrvima. Tako je recimo, za potpuno opremljenu garsonjeru u Rovinju od 30 kvadrata, na nekih dvestotinak metara od plaže, potrebno izdvojiti 95.000 evra ili 3.275 evra po kvadratu. Nešto dalje od mora, 400 metara, u Rovinju je moguće pazariti i 37 kvadrata za 99.000 evra.

Istovremeno u Puli, na 200 metara od obale, 25 kvadrata košta 55.000 evra. Što se tiče pravila za strane državljane pri kupovini nekretnina u Hrvatskoj, u slučaju da su nerezidenti neke od zemalja članica EU, važi pravilo uzajamnosti (da mogu kupiti samo državljani onih zemalja u kojima državljani Hrvatske mogu da kupe nekretnine). Takođe strani državljani ne mogu postati vlasnici poljoprivrednog zemljišta ni nekretnina koje se nalaze u zaštićenim područijima prirode.

Srbi masovno kupuju stanove po Grčkoj, cene niže nego u Beogradu, ali zbog jedne stvari otvorite "četvoro očiju". Ukoliko imate pasoš i dobrog agenta procedura je više nego laka, a provizija u ovoj zemlji najčešće i ne postoji. U Turskoj za 50.000 evra kupuju sam luksuz na obali mora, a na listi kupaca sve je više gastarbajtera.

Ako se nalazite na spisku zemalja za koje važi pravilo uzajamnosti, potrebno je da predate zahtev na odobrenje Ministarstvu pravosuđa. Takođe treba da se priloži, pravna osnova sticanja vlasništva, dokaz o vlasništvu prodavca nekretnine o kojoj se radi, uverenje upravnog tela nadležnog za urbanizam i prostorno uređenje, dokaz državljanstva kupca tj. pasoš... Kao što obično biva, kroz čitav proces prolazite uz asistenciju agencije za nekretnine.

U slučaju Crne Gore, prema podacima nekoliko agencija za prodaju nekretnina, cene kvadrata na crnogorskom primorju se kreću od 1.500 evra, pa naviše. Na sajtu nekretnine.rs, mogu da se nađu garsonjere od tridesetak kvadrata po ceni od 46.600 evra koliko košta jedan u Budvi, udaljen 400 metara od plaže.

Apartmani u novogradnji sa pogledom na more u Baru, prema podacima jedne crnogorske agencije za prodaju nekretnina, od 33 kvadrata košta 59.000 evra, tj. 1.787 evra po kvadratu. U Herceg Novom, cene su nešto više, te za apartman od 39 kvadrata u novoizgrađenoj zgradi košta 96.800 evra, ali se ovde radi o kompleksu sa uređenim otvorenim parkingom, bazenom i dvorištem kao i privatnom plažom u izgradnji.
Što se tiče procesa kupovine, za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori vam je potreban prvenstveno pasoš. Agencije preporučuju, i pored pomoći koje one pružaju, da unajmite licenciranog advokata koji treba da obavi detaljnu proveru dokumentacije. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, potrebno je da se registrujete kao novi vlasnik nekretnine.

Cene apartmana i garsonjera u Grčkoj se kreću od 1.000 evra pa na više. Apartman, na oko 700 metara, od 45 kvadrata u Nea Kalikratiji, na Halkidikiju košta okruglo 1.000 evra po kvadratu. Neretko se mogu naći i renovirane kuće po bagatelnim cenama. Kompletno renovirana kuća sa ogromnom verandom doduše nenameštena, na svega 200 metara od plaže, u Nea Kalikratiji se prodaje po ceni od 51.000 evra.
Sa druge strane, u Nea Flogotiju, delimično namešten apartman od 32 kvadrata košta 50.000 evra tj. 1.562 evra po kvadratu.
Za kupovinu stana u Grčkoj je dovoljan samo pasoš, dok vam iz agencije obezbeđuju kompletnu dokumentaciju i grčki poreski broj AFM (kao srpski PIB). Ono što je drugačije od procesa kupovina u Srbiji je da u Grčkoj prvo mora da se izmiri porez na prenos apsolutnih prava, pa tek posle da se pristupi ugovoru.

Što se tiče obaveza koje morate da ispunite u Srbiji, treba dostaviti dokaz o poreklu novca, prevesti dokumentaciju na grčki, otvorite račun u grčkoj nacionalnoj banci i položite depozit, kao i nabaviti potvrdu o rezidentnosti iz Poreske uprave, kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje.
Apartmani i garsonjere u Turskoj su, ako uzmemo u obzir opremljenost većine njih, više nego povoljne i pored činjenice da su u poslednjih godinu dana poskupeli između 20 do 30 odsto.

Za jedan apartman, udaljen oko 700 metara od obale mora, od 36 kvadrata potrebno je da se odvoji 35.000 evra, što je za ne poverovati ako se uzme u obzir i to da kompleks ima zatvoreni bazen, otvoreni bazen, tursko kupatilo, saunu, fitnes salu i igralište.
Stan u samom centru Alanje od 38 kvadrata, u kompleksu koji ima hotelsku infrastrukturu (saunu, fitnes salu i bazen), košta 1.526 evra po kvadratu.

Za kupovinu je potreban samo validan pasoš. Nakon odabira nekretnine potpisuje se ugovor između kupca, agencije koja posreduje pri kupovini i treće strane tj. onoga ko je prodavac. Potrebnu dokumentaciju, sakuplja agencija i ona umesto klijenta aplicira u katastar za dobijanje vlasničkog lista.

Nakon toga se čeka termin u katastru, a državna komisija Republike Turske vrši proenu nekretnine i na osnovu procenjenene vrednosti se plaća porez državi. Taj porez plaća kupac i on iznosi 4 odsto procenjene vrednosti nekretnine.Kada se plati porez i dobije termin u katastru dobija se vlasnički list i nekretnina prelazi u vlasništvo kupca.

Tagovi: nekretnine, kupovina nekretnina, hrvatska, grčka, turska, crna gora, apartmani
PROČITAJ I OVO
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra
PROMET NEKRETNINA
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra

BEOGRAD - Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u Beogradu na vodi i iznosio je 8.754 evra, a za isti stan je dato i najviše novca - 1.426.888 evra, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o prometu nekretnina za poslednje lanjsko tromesečje.

Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
EAST GATE MALL SKOPJE
Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - ASURA Facility Management d.o.o.e.l. Skopje, članica hrvatske ASURA Grupe, potpisala je danas u Skopju Ugovor o uslugama upravljanja objektom EAST GATE MALL SKOPJE, najvećim shopping mallom ne samo u Sjevernoj Makedoniji, nego među najvećima i u Jugoistočnoj Europi.
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom
RAST
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u svibnju je bio 15,9 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na travanj manji za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u srijedu (DZS).

Check24: Apartmani u Hrvatskoj drastično poskupjeli
USPOREDBE
Check24: Apartmani u Hrvatskoj drastično poskupjeli
BERLIN - Nagrađivani njemački portal Check24, koji se bavi usporedbom cijena, nedavno je objavio da su cijene smještaja ovog ljeta skočile u usporedbi s onima iz 2019.
Ministarstvo prostornog uređenja i dalje financira najamnine za stradale u potresu
JAVNI POZIV
Ministarstvo prostornog uređenja i dalje financira najamnine za stradale u potresu
ZAGREB - Ministarstvo prostornoga uređenja u utorak je objavilo javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE