GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi i dalje rastu, prognoze dobre

Građevinski radovi i dalje rastu, prognoze dobre
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2021 / 08:57
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova je u listopadu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodni mjesec (6,1% u odnosu na 7,8% u rujnu). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 2,5% u odnosu na listopad 2020.

U listopadu je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+5,3%) i od izgradnje na ostalim građevinama (8,2% godišnje), prema kalendarski prilagođenim indeksima +3,3% odnosno 1,5% prema izvornim indeksima.

Kumulativno u razdoblju od siječnja do listopada, prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 9,7%. U istom vremenskom periodu je izdano 8.725 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 13,8%. Od toga, 7.401 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. U odnosu na isto razdoblje pred krizne 2019. izdano je ukupno 5,3% više građevinskih dozvola.

Poslovna očekivanja u listopadu su se u svim djelatnostima pogoršala u odnosu na rujan ove godine te je indeks pouzdanja poslovnih subjekata u svim djelatnostima bio ispod prosječne razine iz prethodna tri mjeseca. Pritom najveći udio ispitanika u građevinarstvu i dalje navodi da izvođenje građevinske aktivnosti ograničava manjak radne snage, posebice kada je riječ o izgradnji zgrada. Nedostatak radne snage u građevinskom sektoru zasigurno će biti jedan od izraženijih ograničavajućih čimbenika snažnijem zamahu razvoja u ovom sektoru.

Do kraja godine, ali i u duljem vremenskom horizontu očekujemo pozitivne trendove u građevinarstvu podržane nastavkom rasta potražnje za stambenim nekretninama, investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski radovi, građevinarstvo, tržište nekretnina, građevinske dozvole
PROČITAJ I OVO
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE