GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec

Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 19:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.

Promatrano prema kalendarski prilagođenim indeksima, godišnja stopa rasta u studenom usporila je s listopadskih 5,6% na 4,2%. Pri tome je nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonio pozitivan doprinos i kod izgradnje zgrada (3,4%) i kod izgradnje na ostalim građevinama (5,5%).

Promatrano kumulativno, prema izvornim indeksima, u prvih jedanaest mjeseci 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. obujam građevinskih radova viši je za 3,9%. Pri tome je obujam građevinskih radova na zgradama viši za 3,1%, dok je na ostalim građevinama za 5,0%. U prvih jedanaest mjeseci prošle godine, prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, 50,3% odrađeno je na zgradama dok je 49,7% odrađeno na ostalim građevinama.

Usporedno, Hrvatska je u studenom nastavila bilježiti snažnije godišnje stope rasta obujma građevinskih radova u odnosu na prosjek EU. Štoviše, prema podacima Eurostata (kalendarski prilagođeni indeksi), u studenom je u državama članicama EU (EU27) obujam građevinskih radova u prosjeku zabilježio pad od 1,1%. Uz razmjerno snažan rast obujma građevinskih radova u Hrvatskoj (4,2%), najsnažniji godišnji rast u studenom bio je prisutan i kod Slovenije (18,4%), Rumunjske (9,3%) te Italije (7,2%) dok je najsnažniji godišnji pad zabilježen kod Španjolske (-13,3%), Belgije (-9,3%) te Slovačke (-8,8%).

Broj izdanih odobrenja za građenje u prosincu zabilježio je 884 dozvole što u odnosu na studeni predstavlja rast za 3,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2019. ostvaren rast od 4,0%. Promatrano na razini 2020. godine, ukupan broj dozvola za građenje iznosio je 9.403, što u odnosu na 2019. predstavlja pad od 5,3%. Od toga, 7.800 dozvola odnosi se na gradnju zgrada (-4,8% u odnosu na 2019.), dok se 1.603 odnosi na ostale građevine (-7,9% u odnosu na 2019.).

Prema našim očekivanjima, koja uključuju početak oporavka ove godine, smatramo kako će upravo građevinski sektor biti jedan od rijetkih djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 neće imati značajniji negativan utjecaj. Uz rast odobrenja za građenje, očekujemo kako će pozitivan doprinos građevinskom sektoru doći od investicija u privatnom i javnom sektoru. Pri tome očekujemo kako će veliki infrastrukturni projekti najvećim dijelom biti financirani europskim novcem, a neophodna je i obnova potresom pogođenih područja.

S druge strane, očekujemo i nastavak povoljnih kretanja u segmentu stanogradnje, gdje je dio potražnje osim okruženjem niskih kamatnih stopa podržan nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Ne treba izostaviti ni pozitivna očekivanja doprinosa obnove Grada Zagreba rastu aktivnosti na tržištu nekretnina, ali i građevinskog sektora u cjelini.

Krajem tjedna na rasporedu su objave indeksa obujma građevinskih radova za prosinac, čime će biti zaokružena statistika za 2020. godinu. Pri tome očekujemo pozitivna kretanja u prosincu, čime bi podaci na razini 2020. u odnosu na 2019. godinu mogli zabilježiti rast od 4%.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
HOTELI
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
BERLIN - Pandemija je teško pogodila čitav turistički sektor, ali je u hotelskim lancima izazvala pravu katastrofu. Mnogi lanci su prisiljeni već prodavati neke svoje hotele jer je i državna potpora daleko manja od troškova.
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
TRENDOVI
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
BEOGRAD - Sve više stranaca se odlučuje da kupi nekretninu u Srbiji. Bankari čak daju stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije.
Pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u veljači
TREND
Pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u veljači
LUXEMBOURG/ZAGREB - Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone smanjene su u veljači i na mjesečnoj razini i u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju u ponedjeljak prve procjene europskog statističkog ureda.
APN dosad zaprimio 2.800 zahtjeva za stambene subvencije
SUBVENCIJE
APN dosad zaprimio 2.800 zahtjeva za stambene subvencije
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u sklopu šestog po redu natječaja je do 19. travnja zaprimila 2.800 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, od čega ih je 810 već odobreno, izvijestili su u ponedjeljak iz APN-a.
Meszaros gradi luksuzni hotel u Ičićima
INVESTICIJE
Meszaros gradi luksuzni hotel u Ičićima
RIJEKA - Iako je pred projektom još brdo izazova, na jesen bi trebala započeti gradnja novog luksuznog hotela uz marinu u Ičićima na opatijskoj rivijeri, investicija mađarskog poduzetnika Lorinza Meszarosa teška 50 milijuna eura koja će možda na Kvarner dovesti i neki novi globalni hotelski brend, piše Poslovni dnevnik..
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE