GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi rastu deveti uzastopni mjesec

Građevinski radovi rastu deveti uzastopni mjesec
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 10:05
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a za veljaču obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta od 3,8% (kalendarski prilagođeni indeksi) nastavivši trend godišnjeg rasta deveti mjesec zaredom.

Nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonio pozitivan je doprinos i kod izgradnje zgrada (3,9%) i kod izgradnje na ostalim građevinama (3,9%). U prva dva mjeseca 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 2,6%.

Usporedno, Hrvatska je u veljači nastavila bilježiti snažnije godišnje stope rasta obujma građevinskih radova u odnosu na prosjek EU. Štoviše, prema podacima Eurostata (kalendarski prilagođeni indeksi), u veljači je u državama članicama EU (EU27) obujam građevinskih radova u prosjeku zabilježio pad od 5,4%. Uz rast obujma građevinskih radova u Hrvatskoj, Rumunjska (1,6%), Austrija (3,6%) i Italija (3,5%) također bilježe godišnji rast dok je u preostalim zemljama u veljači zabilježen godišnji pad obujma građevinskih radova.

Nadalje, u veljači je izdano 820 odobrenja za građenje što u odnosu na siječanj predstavlja rast za 7% dok je u odnosu na isti mjesec 2019. ostvaren rast od 3,8%. Od toga, 675 dozvola odnosi se na gradnju zgrada (5,6% u odnosu na veljaču 2020.), dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

U nastavku godine, prema našim očekivanjima, koja uključuju početak oporavka u drugoj polovici godine, smatramo kako će upravo građevinski sektor biti jedan od rijetkih djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 neće imati značajniji negativan utjecaj. Uz rast odobrenja za građenje, očekujemo kako će pozitivan doprinos građevinskom sektoru doći od investicija u privatnom i javnom sektoru. Pri tome očekujemo kako će veliki infrastrukturni projekti najvećim dijelom biti financirani europskim novcem, a neophodna je i obnova potresom pogođenih područja. S druge strane, očekujemo i nastavak povoljnih kretanja u segmentu stanogradnje, gdje je dio potražnje osim okruženjem niskih kamatnih stopa podržan nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
OECD: Vlade bi trebale razmotriti uvođenje poreza na nasljedstvo i nekretnine
POREZI
OECD: Vlade bi trebale razmotriti uvođenje poreza na nasljedstvo i nekretnine
ŽENEVA - Vlade bi u potrazi za dodatnim prihodima koji će poboljšati stanje u proračunima opterećenima koronakrizom trebale razmotriti porez na nasljedstvo i nekretnine, poručila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
Srbija: Vrednost građevinskih radova veća za petinu
RAST
Srbija: Vrednost građevinskih radova veća za petinu
BEOGRAD – Vrednost građevinskih radova izvedenih u prvom ovogodišnjem kvartalu, porasla je u odnosu na isti period lane za 20 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama taj rast iznosio 20,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
Kuće za odmor u Hercegovini postale pravi hit
NOVI TREND
Kuće za odmor u Hercegovini postale pravi hit
MOSTAR - Nakon što su lani, tokom turističke sezone, kuće za odmor u Hercegovini, posebno u okolici Mostara, bile pravi hit za domaće turiste, posljednjih mjeseci se događa svojevrsna ekspanzija gradnje takvih objekata s neizostavnim bazenom, ali i velikim okućnicama.
Eksplodirala potražnja za nekretninama oko jezera Balaton i Tisza
TREND
Eksplodirala potražnja za nekretninama oko jezera Balaton i Tisza
BUDIMPEŠTA - Potražnja za stanovima za odmor na južnoj obali jezera Balaton i oko jezera Tisza najviše se povećala između siječnja i travnja, za 86% na prvom području i 76% na drugom, piše poslovni dnevni list Világgazdaság.
PEVEX kupio nekretninu u Virovitici
KUPNJA
PEVEX kupio nekretninu u Virovitici
VIROVITICA - Prvi hrvatski trgovački lanac PEVEX sklopio je ugovor o kupoprodaji i postao vlasnikom nekretnine u poduzetničkoj zoni III na južnom rubnom dijelu Grada Virovitice u kojoj ima svoj prodajni centar od 2016. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE