GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%

Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 11:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz rast od 2,6% na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je i u siječnju potvrdio nastavak godišnjih stopa rasta.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u siječnju 2020. u odnosu na siječanj 2019. veći je za 8,0%, dok je isti pokazatelj prema izvornim indeksima pokazao godišnji rast obujma građevinskih radova po stopi od 7,0%.

Prema izvornim indeksima, nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonijelo je ponajprije povećanje radova na izgradnji ostalih građevina (+9,8%) a zatim rast obujma građevinskih radova na izgradnji zgrada (+5,3%). Pozitivne godišnje stope rasta u segmentu izgradnje zgrada datiraju od studenog 2015. dok kod ostalih građevina od siječnja 2019. godine.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u mjesecu siječnju 52,7% radova odrađeno na zgradama dok je 47,3 odrađeno na ostalim građevinama.

Prema podacima Eurostata, promotrimo li ostale zemlje u okruženju, snažniju godišnju stopu rasta u siječnju zabilježila je Rumunjska (47,8%) dok su Poljska (8,8%) i Slovenija (6,8%) imale solidne stope rasta a Bugarska (1,6%) nešto slabiju stopu rasta. Od usporednih zemalja, Mađarska je u siječnju zabilježila negativnu godišnju stopu rasta od 2,1%.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj u siječnju iznosio je 684 te je bio 4,9% niži u odnosu na broj u siječnju 2019. godine. Otprilike 82% toga otpada na Novogradnju dok ostalih 18% spada pod Ostale građevine. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu siječnju (od 2,06 mlrd kuna) niža je za 10,5% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Unatoč dosadašnjem očekivanom rastu stanogradnje kroz veliki broj radova i projekata koji su odobreni i dobili dozvole u 2019. godini, obujmu građevinskih radova slijedi rizik od usporavanja u narednim mjesecima kao rezultat mjera poduzetih za sprječavanje širenja virusa ali i zbog opasnosti od protektivnih zatvaranja malih i srednjih tvrtki uslijed pandemije.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE