GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski sektor ostat će snažan i u 2023.

Građevinski sektor ostat će snažan i u 2023.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2022 / 17:44
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u listopadu, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (4,2% u odnosu na 3,8% u rujnu).

Prema izvornim indeksima, obujam građevinskih radova također je zabilježio ubrzanje stope rasta u odnosu na godišnju promjenu u rujnu. Naime, u listopadu je ostvaren rast od 4,2% u odnosu na listopad prošle godine, dok je u rujnu godišnja promjena iznosila solidnih 3,8%.

Promatrano u razdoblju od siječnja do listopada ove godine, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova viši je za 4,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U odnosu na sij.-lis. 2020. zabilježena je dvoznamenkasta stopa rasta od 14,6%, dok je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine obujam građevinskih radova viši za 18,9%. Prema izvornim indeksima, u spomenutom razdoblju obujam građevinskih radova viši je za 3,9% na godišnjoj razini. Pozitivan doprinos u odnosu na sij.-lis. 2021. generiran je i od izgradnje zgrada (+5,6%) i od izgradnje na ostalim građevinama (+1,2% godišnje).

Nadalje, u prvih deset mjeseci ove godine izdano je 9.089 odobrenja za građenje, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 4,2%. Od ukupno odobrenih građevinskih dozvola, 7.921 ili 87,1% dozvola odnosilo se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. U listopadu je izdano 4,5% građevinskih dozvola manje na godišnjoj i 2,9% više na mjesečnoj razini.

Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma ukazuju na zadržavanje poslovnog optimizma u građevinarstvu u listopadu iznad svog višegodišnjeg prosjeka. Promatrano na mjesečnoj razini, u listopadu je evidentirano skromno pogoršanje optimizma u građevinarstvu. U odnosu na listopad prošle godine ostvareno je blago poboljšanje, dok je i u prvih deset mjeseci poslovni optimizam u prosjeku snažniji u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Još uvijek prisutni poremećaji u opskrbnim lancima, odnosno dobava materijala otežava planiranje i izvođenje građevinske aktivnosti. Zaoštravanje uvjeta financiranja, koje se već nekoliko mjeseci odvija na svjetskim financijskim tržištima također će negativno djelovati na trendove u građevinarstvu. Ograničavajući čimbenik ostaje i problem manjka radne snage, posebice kada je riječ o izgradnji zgrada što se pokušava nadomjestiti radnicima iz trećih zemalja. Negativni rizici naziru se kroz očekivanu recesiju u europskim gospodarstvima i prelijevanjem negativnih efekata na Hrvatsku, a intenzitet navedenog ovisi o vremenu zadržavanja visoke inflacije, geopolitičkoj i energetskoj situaciji itd.

Ipak, u duljem vremenskom razdoblju očekujemo pozitivne trendove u građevinarstvu podržane nastavkom kontinuirano stabilne potražnje za stambenim nekretninama, investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima, posebice iz mehanizma Next Generation EU) kao i nužnom obnovom potresom pogođenih područja. Uz naglasak na poboljšanje energetske učinkovitosti, očekujemo i nastavak sufinanciranih projekata poboljšanja energetske učinkovitosti stambenih i poslovnih zgrada.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, visokogradnja, stanogradnja, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Genex kula prodata za 2,4 milijarde dinara, kupac za sada nepoznat
PRODAJA
Genex kula prodata za 2,4 milijarde dinara, kupac za sada nepoznat
BEOGRAD - Poslovna polovina Genex kule u Novom Beogradu, jedan od simbola glavnog grada Srbije, danas je prodata za 2,4 milijarde dinara, objavio je N1.
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
INVESTICIJE
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
BONN - Njemački državljani i tvrtke uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE