GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski sektor ove godine čeka stagnacija

Građevinski sektor ove godine čeka stagnacija
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 11:08
Autor: SEEbiz

ANALIZA - Bez obzira na tržišne nesigurnosti, izazove u lancima dobave i ostale utjecajne faktore, građevinski sektor se brzo prilagodio promjenama na tržištu te bilježi bolje poslovne rezultate nego 2019. godine.

Cijena gradnje u Hrvatskoj narasla je za 30 – 40% u odnosu na 2019. godinu, što je iznad prosjeka EU.

Rast cijena gradnje negativno utječe na pokretanje investicijskih projekata u velikom broju industrija, odnosno pruža lošije rezultate studije isplativosti, pogotovo u uvjetima povećanih troškova financiranja. Zbog ovoga porast cijena gradnje i tendencija nastavka rasta cijena može dovesti do značajnih srednjoročnih i dugoročnih izazova na strani potražnje koji se očituju u smanjenom broju projekata.

Značajan dio sektora oslanja se na stanogradnju kao primarnu polugu rasta poslovanja, pišu analitičari Blue Rock Consultinga.

Rast indeksa cijena gradnje iznosi 33% u odnosu na 2019. godini. Rast cijena gradnje prema ključnim dionicima u sektoru je 30 – 40% veći u odnosu na 2019. godinu. Rast cijena predstavljao je odgovor na povećanje operativnih troškova od kojih su posebno izdvojeni troškovi rada, materijala i transporta, iako postoji realna mogućnost kako je povećanje cijena rezultat same tržišne potražnje, a ne samo prelijevanja troškova (primjerice: za isti period indeks nominalnih plaća je rastao 20,8%, a indeks cijena građevinskog materijala 11,7%).

Kao rezultat povećanja cijena očekuje se veća apsolutna proftiabilnost ključnih igrača u sektoru u 2022. godini, uz pozitivna očekivanja - 69% dionika očekuje povećanje prihoda većeg od 5% naredne tri godine. No samo tržište je prema trenutnim očekivanjima na putu prema relativnoj stagnaciji (očekivano kretanje tržišta +/- 5%).

Navedeno je za očekivati i zbog niže atraktivnosti velikog broja projekata uz današnje uvjete poslovanja (primjerice: projekti u turizmu koji uz dulje povrate i već visoke prosječne cijene na području RH, imaju sada dodatno opterećenje u skupljem financiranju projekta, višim troškovima gradnje i višim operativnim troškovima)

Stagnacija tržišta previđena je čak i u uvjetima značajnog povećanja izdanog broja građevinskih dozvola (13% veći nego u 2019. godini) – no navedeno se može pripisati intenzivnijoj fazi planiranja projekata nakon perioda COVID-19 ograničenja u 2020. kao i prilika na tržištu za dobivanje subvenijca (npr. Prijava NPOO zahtijeva građevinsku dozvolu). Kao ključna poluga rasta sektora u narednih 2-3 godine, očekuje se rast interesa za stanogradnjom i izgradnjom nestambenih objekata, uz manje oslanjanje na infrastrukturne projekte. Primarno opterećenje gradnje se očekuje na obali - Istarska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija predstavljaju 34% ukupno izdanih građevinskih dozvola u Hrvatskoj te zauzimaju prva tri mjesta po broju izdanih građevinskih dozvola u 2022.

Očekivanja za 2023. godinu: Uz usporavanje tržišta na strani potražnje očekuje se kako neće biti značajnijeg rasta za građevinski sektor u 2023. godini, što je u skladu je s predviđanjima dionika. Stagnaciju tržišta će iskoristiti dominantno veliki igrači, kako bi se pokušala zadržati apsolutna razina profitabilnosti iz 2022. godine, no uz izazove s obzirom da se ne očekuje daljnji rast cijena gradnje, osim ako ne dođe dodatnih značajnih poremećaja na tržištu, zaključuje se u analizi,

Tagovi: građevinski radovi, građevina, visokogradnja, stanogradnja, nekretnine, građevinski sektor, cijena gradnje
PROČITAJ I OVO
Genex kula prodata za 2,4 milijarde dinara, kupac za sada nepoznat
PRODAJA
Genex kula prodata za 2,4 milijarde dinara, kupac za sada nepoznat
BEOGRAD - Poslovna polovina Genex kule u Novom Beogradu, jedan od simbola glavnog grada Srbije, danas je prodata za 2,4 milijarde dinara, objavio je N1.
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
INVESTICIJE
Crna Gora: Nijemci uložili najviše novca u nekretnine prošle godine
BONN - Njemački državljani i tvrtke uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
STEČAJNI SUDAC
Pala odluka: Spaladium Arena na prodaju
SPLIT - Spaladium Arena tražit će novog vlasnika, odlučio je stečajni sudac Vinko Vuković.
Najavljen novi krug stambenih subvencija
SUBVENCIJE
Najavljen novi krug stambenih subvencija
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je u srijedu hodogram za novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite, po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
STANOVI
Ogromno poskupljenje stanova u Puli
PULA - Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE