GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinskih dozvola 2,6 posto manje nego lani

Građevinskih dozvola 2,6 posto manje nego lani
DOZVOLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2022 / 08:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U srpnju je u Hrvatskoj izdano 775 građevinskih dozvola, što je 2,6 posto manje u odnosu na isti mjesec 2021. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 86 posto, odnosno 667 dozvola u srpnju izdano je za zgrade, a 14 posto, odnosno 108 za ostale građevine (npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.).

Statistika pokazuje da je na godišnjoj razini broj građevinskih dozvola izdanih u srpnju za zgrade manji za četiri posto, a za ostale građevine veći za sedam posto.

Dozvolama izdanima u srpnju predviđena je vrijednost radova od 2,94 milijardi kuna, što je 11 posto više nego u srpnju 2021. godine, kada je vrijednost radova iznosila 2,65 milijardi kuna.

Dozvolama izdanima za zgrade predviđena je vrijednost radova od 1,79 milijardi kuna, što je 24 posto manje nego u srpnju lani, a vrijednost radova kod ostalih građevina porasla je za 292 posto, na 1,15 milijardi kuna.

Prema vrstama radova, u srpnju je 80 posto ili 625 dozvola izdano za novogradnju, a 20 posto ili 150 za rekonstrukcije.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u srpnju ove godine, predviđeno je građenje 1.391 stana, s prosječnom površinom od 91,8 kvadratnih metara.

Po podacima DZS-a, u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci izdano je ukupno 6.387 građevinskih dozvola, što predstavlja rast od sedam posto posto u odnosu na razdoblje od siječnja do srpnja prošle godine.

Predviđena vrijednost radova doseže 21,87 milijardi kuna, a to je za oko 3,9 milijardi kuna odnosno oko 22 posto više nego u prvih sedam mjeseci 2021. godine.

Tagovi: građevinske dozvole, građevina, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
OBNOVA
Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
ZAGREB - Dinamika obnove se ubrzava, ali se pokazuju i rezultati svega onoga što je napravljeno u prethodnom periodu, svih onih pripremnih radnji, poput ugovaranja.
Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj
POSLJEDICE
Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj
BERLIN - Kuće i stanovi u Njemačkoj skuplji su već peto tromjesečje zaredom za više od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali se taj rast cijena polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.
Građevinski radovi u srpnju porasli 4 posto
RAST
Građevinski radovi u srpnju porasli 4 posto
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju bio veći za 4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je na mjesečnoj razini pao za 2,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu.
Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu
OBNOVA
Paladina: I vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati obnovu
ZAGREB - Ministar graditeljstva Ivan Paladina komentirao je u srijedu dinamiku obnove nakon potresa te istaknuo da se organizirana obnova nastavlja, ali da bi se - kroz ponuđene modele samoobnove - i vlasnici trebali dodatno angažirati kako bi se ubrzao taj proces.
Cijene novih stanova u Zagrebu nezaustavljivo rastu
STANOGRADNJA
Cijene novih stanova u Zagrebu nezaustavljivo rastu
ZAGREB - Unatoč krizi i sve većoj inflaciji tržište nekretnina cvjeta. Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE