GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH

Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.

No, ni njegov rast cijena nije zaustavio gradnju jer zgrade se nižu jedna do druge, a to pokazuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku u kojima stoji da je izdan veći broj građevinskih dozvola. Broj izdanih odobrenja za gradnju u rujnu ove godine u odnosu na prosječan broj izdanih odobrenja za gradnju tijekom prošle godine veći je za 5,6 posto, dok je u odnosu na rujan 2022. godine manji za 10,4 posto, prenosi Večernji list.

Kako se navodi u detaljnoj analizi ovoga entitetskog Zavoda za statistiku, broj predviđenih stanova u rujnu ove godine u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u prošloj godini veći je za 43,8 posto, a u odnosu na rujan prošle godine veći je za 79,3 posto.

Kada je riječ o konkretnim brojevima, u podacima stoji kako je tijekom prošlog mjeseca ukupno izdano 277 dozvola. Od tog broja, 251 dozvola koja je izdana odnosi se na novogradnju, 18 na dogradnju, po dvije dozvole izdane su za prenamjenu nestambenog prostora u nove stanove i ostale prenamjene u zgradama, dok su, prema podacima, 4 dozvole izdane za ostale rekonstrukcije. Od 528 stanova u novim zgradama, najmanje je jednosobnih - 26, a najviše trosobnih stanova 211. Dvosobnih će biti 167, četverosobnih 49, dok će stanova s pet i čak i s prosječnim prihodima teško mogu do stana doći bez podizanja kredita ili pomoći obitelji više soba u novim zgradama biti 75. Iako gradnja, što se vidi i u podacima Federalnog zavoda za statistiku, ne jenjava, ono što bh. građanima zadaje glavobolju su cijene kvadrata koje su se u kratkom vremenu gotovo udvostručile. - Cijena stana u novogradnji u Mostaru porasla je s 2500 KM po četvornom metru iz 2021. i 2022. godine do 4 tisuće KM ove godine - kazala je za Fenu vlasnica Smart nekretnina iz Mostara

Selma Elezović. Kako dodaje, time je proporcionalno porasla i cijena stanova u starogradnji. Iz agencije Area Real Estate Sarajevo, koja je uglavnom fokusirana na prodaju stanova u općini Centar Sarajevo, kazali su za isti medij kako se cijena stana u novogradnji tu kretala oko 6 i pol tisuća KM po četvornom metru. I cijene stanova u Banjoj Luci otišle su dosta visoko u odnosu na prošlu godinu. Stanislava Ligka iz agencije za nekretnine Saga International Banja Luka za Fenu je kazala kako se razvio trend rasta cijena iako je stalno u najavi pad cijena u tom gradu.

Broj izdanih odobrenja za gradnju u rujnu ove godine u odnosu na prosječan broj izdanih odobrenja za gradnju tijekom prošle godine veći je za 5,6 posto

Od 528 stanova u novim zgradama, najmanje je jednosobnih - 26, a najviše trosobnih stanova - 211. Dvosobnih će biti 167, četverosobnih 49

Kada je riječ o Mostaru, za četvorni metar stana u središtu grada potrebno je izdvojiti 2534,57 KM, odnosno više od dvije prosječne plaće

Kada su u pitanju ova tri grada, provjerili smo i kako se kreću cijene četvornog metra prema podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života. Kada je riječ o Mostaru, za četvorni metar stana u središtu grada potrebno je izdvojiti 2534,57 KM, odnosno više od dvije prosječne plaće, koje u Mostaru iznose 1216,04 KM. Za kvadrat stana izvan središta grada potrebno je izdvojiti 1916,67 KM. Prema procjenama najveće svjetske baze podataka o troškovima života, u središtu Sarajeva potrebno je izdvojiti 4868,18 KM, dok kvadrat izvan središta stoji 2829,55. Kako stoji u podacima koji se odnose na troškove života u gradu na Vrbasu, za kvadrat stana u središtu Banje Luke potrebno je izdvojiti 3866,67 KM, dok kvadrat izvan središta stoji 2734,21 KM. Svi navedeni podaci još su jedan pokazatelj da mladi u BiH čak i s prosječnim prihodima vrlo teško mogu do stana doći bez dizanja kredita ili pomoći obitelji.

Tagovi: stanogradnja, stanovi, nekretnine, mostar, Sarajevo, Banja luka
PROČITAJ I OVO
Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
TRENDOVI
Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka
PULA - Da stranci sve češće kupuju nekretnine kod nas, nije novost. No činjenica je da ih više ne zanimaju toliko lokacije uz more, nego u unutrašnjosti. Sve popularnija postaje središnja Istra. Neki kupuju kuće isključivo za sebe, a neki i za iznajmljivanje.
Mađarska: Cijene poljoprivrednog zemljišta pale prvi put u deset godina
PAD
Mađarska: Cijene poljoprivrednog zemljišta pale prvi put u deset godina
BUDIMPEŠTA - Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj dosegnula je 2.172.000 HUF po hektaru 2023. godine, što je pad prvi put u više od 10 godina, pokazuje analiza Agrotaxa.
Splitsko UHY savjetovanje radi na studiji izvodljivosti novog stadiona Maksimir
POSLOVI
Splitsko UHY savjetovanje radi na studiji izvodljivosti novog stadiona Maksimir
ZAGREB - Studija bi trebala definirati koliko će biti potrebno komercijalnog sadržaja kako bi sam sportski objekt bio održiv za budućeg investitora.
Porasla prodaja rabljenih stanova i kuća u SAD-u
TRENDOVI
Porasla prodaja rabljenih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stanova i kuća u Sjedinjenim Državama porasla je u siječnju za 3,1 posto u odnosu na prosinac na godišnju prilagođenu razinu od četiri milijuna jedinica.
Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
KRIZA
Njemački nekretninski sektor je u krizi povjerenja
BERLIN - Njemački sektor izgradnje kuća je posljednjih mjeseci išao iz lošeg u gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE