GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradski ured se zabavlja Velesajmom i Hipodromom, građani ogorčeni

Gradski ured se zabavlja Velesajmom i Hipodromom, građani ogorčeni
SILOVANJE POTRESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ovih dana je održana prezentacija projekata za revitalizaciju prostora Velesajma i Hipodroma, na kojem rade studenti s IIT College of Architecture pod vodstvom profesora Vedrana Mimice, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje Grada Zagreba.

- Studenti su polaznici projektno-istraživačkog studija New New Zagreb pod mentorstvom prof. Vedrana Mimice koji se bavi prostorom Zagrebačkog velesajma. U šest dana svog studijskog posjeta studenti su u listopadu 2019. na samoj lokaciji imali višednevnu radionicu na kojoj su s predstavnicima Grada, Zagrebačkog velesajma d.o.o. te relevantnim stručnjacima iz područja arhitekture i urbanizma radili na razvoju svojih idejnih rješenja. Na početku studijskog boravka studentima je predstavljen Grad Zagreb, dan je uvid u postojeće prostorne informacije i istraživanje koje im je stavljeno na raspolaganje, te je predstavljen strateški gradski projekt Zagrebački velesajam s posebnim naglaskom na njegovu povijest, kulturnu baštinu i značenje za grad, objavili su iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje Grada Zagreba.

Objava je izazvala pravu lavinu ogorčenja Zagrepčana na društvenim mrežama koji se već mjesec i pol suočavaju s neefikasnim gradskim institucijama kad je u pitanju sanacija od nedavnog potresa..

- Što se tiče međunarodnih studentskih radionica na temu Zagrebačkog velesajma, jedna od njih - CUPA projekt - rađena je u periodu 2010 - 2014. Odnosila se isključivo na prostor Zagrebačkog velesajma. Hipodrom nije bio tema. Napominjem da su studentska promišljanja o razvoju neke prostorne cjeline uvijek dobrodošla, kako za objekt razmatranja tako i za studente.

Radionica IIT College of Architecture pod vodstvom profesora Vedrana Mimice, koja je i neposredan povod nastanku ovog teksta, ispada iz konteksta o kojem sam gore pisala. Dva su razloga za to. Prvo, radionica razmatra prenamjenu zelenog pojasa Hipodroma u druge sadržaje. To je protivno važećim prostornim planovima i GUP-u i prejudicira razvoj događaja. I drugo, timing u kojem je radionica započela je kraj prošle godine, kad je već i stručna i opća javnost vodila teške bitke s gradonačelnikom Bandićem kako bi spriječila donošenje štetnIh ID GUP-a. Znajući za to profesor Mimica, koji je usput rečeno Zagrepčanin, morao je biti svjestan da teoretska rasprava o praktičnom problemu na nezakonitim osnovama – koja uz to nema podršku javnosti – nema niti budućnosti.

Mišljenja sam da svaki stručni pojedinac i znanstvenik ima moralnu obvezu procijeniti na čemu pristaje ili ne pristaje raditi. Profesor Mimica je procijenio da je ovo tema od njegovog interesa i interesa njegovih studenata. Ako do sada, nekim čudom, nije znao za rat kojeg stručna javnost i građani vode s upravom grada Zagreba - a čiji sastavni dio je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba po čijem angažmanu razvija projekt - sada zasigurno zna.

Premda nas sve iritira kad se sa zagrebačkim prostorom za kojeg se borimo netko poigrava, podsjećam da su sve ovo samo tlapnje dok god je na snazi postojeći GUP koji to onemogućava. Sjetite se da su i međunarodni natječaji za toranj-vidikovac na Hipodromu već raspisivani. Pusti snovi. A, što se morala tiče, najbolje da se u ovoj fazi svatko suoči sa svojim, napisala je Marina Pavković.

Tagovi: Gradski ured za strategijsko planiranje Grada Zagreba, Vedran Mimica, Milan Bandić, Hipodrom, Velesajam, Marina Pavković, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE