GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanžek u Sisku: Vijest o 19 centimetara debelom zidu je dezinformacija

Hanžek u Sisku: Vijest o 19 centimetara debelom zidu je dezinformacija
DEMANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2021 / 15:59
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek rekao je u utorak u Sisku da su napisi o 19 centimetara debelim zidovima tipskih kuća na Banovini dezinformacija kojom se baca neugodna sjena na jedan projekt.

Na pitanje novinara o 19 centimetara debelim zidovima, koji su po pisanju medija pretanki, Hanžek je odgovorio da su, nakon iskazanog interesa za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, utvrdili okvirnu knjigu standarda u kojoj se govori o kvaliteti materijala.

Sve su te kuće apsolutno protupotresno sigurne, visokoenergetski učinkovite, projektirane po europskim standardima i hrvatskom zakonodavstvu i svim pravilnicima, rekao je Hanžek.

"Na vijest od 19-centimetarskim zidovima, kao građevinar i konstruktor, mogu reći da postoje dva tipa zidane gradnje. Jedan je okvirna, armirano-betonska konstrukcija, koja ima nenosivu ispunu, koja mora biti termički toliko jaka da ispuni europske standarde. Drugi tip zidane konstrukcije je spregnuta konstrukcija, znači konstrukcija od dva materijala. U tom je slučaju minimalna debljina opeke 20 centimetara", rekao je Halužan.

Prošli je tjedan raspisan natječaj za 30 kuća koje se grade u tehnici suhe gradnje i drvene građe, a sutra se objavljuje natječaj za 30 kuća tradicionalnog zidanog modela u kojem je debljina opeke 25 centimetara, objasnio je Hanžek.

Dodao je kako se u projektu hrvatskim propisima štitilo hrvatskog graditelja i hrvatske proizvođače u graditeljskom sektoru, poštujući sve propise Europske unije. Spornih 19 centimetara, kako je rekao, krivo je shvaćanje, a takvom se dezinformacijom baca neugodna sjena na jedan projekt, i to uoči Božića.

Hanžek je najavio kako se pripreme obavljaju te da će, ovisno o temperaturama, početkom iduće godine početi betoniranje, a useljenje se, ovisno o odabranom tipu od šest tipova kuća, može očekivati od dva do sedam mjeseci nakon početka gradnje. Očekuje se izgradnja više stotina obiteljskih kuća. Do trećeg mjeseca provest će se javna nabava za 300 do 400 kuća od dosad zaprimljena 1092 zahtjeva.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da će se model obnove - izgradnje tipskih zamjenskih obiteljskih kuća moći primijeniti i u Zagrebu. Ujedno je najavio redefiniranje odnosa i suradnje tog ministarstva i Fonda za obnovu obiteljskih kuća radi bržeg donošenja odluka.

Tagovi: Gordan Hanžek, tipske kuće na Banovini
PROČITAJ I OVO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
PPD opovrgava Buljovu izjavu o kupovini zemljišta u Baškoj Vodi
DEMANTI
PPD opovrgava Buljovu izjavu o kupovini zemljišta u Baškoj Vodi
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD) opovrgnulo je izjavu saborskog zastupnika Mire Bulja da je došlo u vlasništvo zemljišta u Baškoj Vodi od 33 tisuće metara kvadratnih za oko 140 eura po kvadratu i da su "povezani s vladajućima".
Kuehne+Nagel Global Services novi zakupac u okviru poslovnog parka Airport City
ZAKUP
Kuehne+Nagel Global Services novi zakupac u okviru poslovnog parka Airport City
BEOGRAD - Kompanija Kuehne+Nagel Global Services zakupila je 9.000 kvadratnih metara u poslovnom parku Airport City Belgrade, čemu je posredovala konsultantska kompanija Coreside Savills.
Bjelica dovršava vilu kod Poreča
ISTRA
Bjelica dovršava vilu kod Poreča
POREČ - Bivši nogometaš i trener Dinama, a trenutno trener Osijeka Nenad Bjelica, pri kraju je izgradnje poprilično velike obiteljske kuće u porečkim Gulićima.
Prije Olimpijskih igara planiran preobražaj Elizejskih poljana
PLANOVI
Prije Olimpijskih igara planiran preobražaj Elizejskih poljana
PARIZ - Pariz će uoči Olimpijskih igara 2024. sadnjom drveća i širenjem pješačkih zona preobraziti slavne Elizejske poljane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE