GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hlađenje slovenskog tržišta nekretnina

Hlađenje slovenskog tržišta nekretnina
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2022 / 20:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Opća nestašica odražava se i na ovdašnjem tržištu nekretnina, počinje stagnacija padom prometa od 15 posto, a pala je i cijena kvadrata. Teško je predvidjeti koliko će trend biti uporan.

Čak sedam godina cijene nekretnina u našoj zemlji kontinuirano rastu.

“Nakon prve covid krize 2020. cijene su drastično skočile i nekretnine kao takve bile su jedna od boljih investicija u to vrijeme”, rekao je za RTV Slovenije Matej Rigelnik, direktor agencije Equinox.

"Kada je nekretnina izašla na tržište, odnosno kada se počela oglašavati, prodana je momentalno. Recimo u roku od tjedan dana ili 14 dana", dodala je Ajda Mrzel Kaluža, voditeljica platforme za tržišnu procjenu vrijednosti nekretnina Arvio.

No, opća nestašica zahvatila je i područje nekretnina. Naime, eurozona nikada nije doživjela tako brz rast kamatne stope Euribor. Krajem svibnja šestomjesečni Euribor bio je u negativnoj zoni, a sada je na 1,7 posto. Prema prognozama, do kraja godine premašit će dva posto, au prvim mjesecima 2023. 2,5 posto. Unatoč tome, "još uvijek postoji opće uvjerenje da se posredniku za nekretnine prirodno vjeruje da će i prodavatelj i kupac biti zaštićeni", komentirao je Alen Komić, agent za nekretnine tvrtke ABC nekretnine.

No kupac je, pogotovo sada - u vrijeme hlađenja tržišta nekretninama - nedovoljno informiran.

"Najskuplja stvar koju ćete kupiti u životu je nekretnina, a vi to radite malo napamet, na primjer, vjerujete što vam susjed ili prijatelj kaže, slušate što vam susjed, prijatelj, kaže. Ne , radije pogledajte podatke, koliko oni prodaju slične nekretnine," pozvao je Mrzel Kaluža.

U drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje zabilježen je pad kupnje nekretnina za 15 posto. Četvorni metar rabljenog stana u Ljubljani pojeftinio je oko 100 eura, pokazuju podaci platforme za vrednovanje nekretnina Arvio.

Bez obzira na cijene, prodaja nekretnina i dalje cvjeta. U drugom tromjesečju ove godine prodano je 3.669 stanova u vrijednosti od 449 milijuna eura, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima Europskog statističkog ureda, cijene su u Europskoj uniji u posljednjih 12 godina porasle za 48 posto, a stanarine za 18 posto. Rast cijena posebno je brz u posljednje dvije godine.

Vrijednost stanova porasla je tijekom 12 godina u 24 države članice Unije. Cijene su gotovo utrostručene u Estoniji, a više nego udvostručene u Austriji, Luksemburgu, Latviji, Litvi, Češkoj i Mađarskoj.

Cijene kuća pale su u tri države članice. To su Italija, Grčka i Cipar. U Sloveniji su cijene stanova u posljednjih 12 godina porasle za približno 47 posto, dok su stanarine skočile za 40 posto.

Tagovi: slovensko tržište nekretnina, tržište nekretnina, Matej rigelnik, Alen Komić, ABC nekretnine
PROČITAJ I OVO
Otvoren trgovački centar Supernova Križevci
ŠIRENJE
Otvoren trgovački centar Supernova Križevci
KRIŽEVCI – Supernova Grupa otvorila je u Križevcima svoj novi, ukupno 16. po redu trgovački centar u Hrvatskoj.
APN dosad zaprimio 1.505 zahtjeva za stambene subvencije
SUBVENCIJE
APN dosad zaprimio 1.505 zahtjeva za stambene subvencije
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Godišnja hrvatska plaća za 5,5 kvadrata stana
PORAZNO
Godišnja hrvatska plaća za 5,5 kvadrata stana
ZAGREB - Godišnjom plaćom 2008. moglo se kupiti 4,4 kvadrata stana, a sada se može kupiti 5,5 kvadrata, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da su rast plaća i pad kamata lani povećali dostupnost stanova unatoč cijenama.
Rovinj: Kotarac u velikom stambeno-poslovnom projektu
PROJEKTI
Rovinj: Kotarac u velikom stambeno-poslovnom projektu

ROVINJ - U proljeće 2025. godine planiran je dovršetak poslovno-stambenog objekta na mjestu nekadašnje hladnjače od Mirne, a koja je izgrađena u prenamjenjenom zatvora iz doba Austrijskog Carstva.

Cijene stanova rastu neusporedivo brže nego razina plaća
USPOREDBE
Cijene stanova rastu neusporedivo brže nego razina plaća
ZAGREB - Stambeno pitanje za mnoge građane postaje noćna mora. Cijene nekretnina lete u nebo, u posljednjih nekoliko godina dvostruko su više. Četvorni metar stana ponegdje stoji i više od 8 tisuća eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE