GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB o rizicima: Osobito se smanjila inozemna potražnja za stambenim nekretninama

HNB o rizicima: Osobito se smanjila inozemna potražnja za stambenim nekretninama
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 19:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u ponedjeljak je ocijenio da se "ukupna izloženost financijskog sustava rizicima blago smanjila potkraj protekle godine, uz povoljnije makroekonomske izglede u kratkom roku u uvjetima snažne domaće gospodarske aktivnosti i znatnog popuštanja inflacijskih pritisaka".

"Glavni rizici za financijsku stabilnost i dalje proizlaze iz geopolitičke neizvjesnosti, slabe aktivnosti u europodručju te zaoštrenih uvjeta financiranja", navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a, koji je informiran o tekućim gospodarskim, monetarnim i financijskim kretanjima u europodručju i Hrvatskoj, a raspravljao je i o sistemskim financijskim rizicima te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Kako se ističe u priopćenju središnje banke, nastavak postupnog pada prometa na tržištu stambenih nekretnina rezultirao je u trećem tromjesečju protekle godine stabilizacijom njihovih cijena.

"Ipak, rizik snažnog preokreta na tržištu stambenih nekretnina ublažavaju robusno tržište rada, rast dohodaka i razmjerno blagi rast kamatnih stopa na nove stambene kredite. Osobito se smanjila inozemna potražnja za stambenim nekretninama, dok se broj novih stambenih kredita smanjio tek umjereno, uz stabilan porast iznosa kredita", navode iz HNB-a.

Istodobno se, nastavljaju, "rast gotovinskih kredita znatno ubrzao pod utjecajem rastućeg potrošačkog optimizma, dok je potražnja poduzeća za novim financiranjem prigušena u svjetlu manjih potreba za financiranjem obrtnog kapitala i zaoštrenih uvjeta financiranja".

Iz središnje banke ističu kako je bankovni sektor i dalje visoko likvidan i kapitaliziran, kako se kvaliteta kreditnog portfelja banaka dodatno poboljšala, dok je profitabilnost na povijesno visokim razinama, ponajviše zahvaljujući rastu kamatnih prihoda na kratkoročnu visoko likvidnu imovinu.

No, dodaju da će rast kamatnih troškova potaknut rastom kamatnih stopa na oročene depozite, koji se potkraj 2023. počeo prelijevati i na depozite kućanstava, djelovati na smanjenje profitabilnosti banaka.

"Porast troškova izvora financiranja banaka ujedno će povećati nacionalnu referentu stopu (NRS), a postupno i kamatne stope na dio postojećih kredita kućanstvima i kamatne prihode banaka, no taj porast bit će manji od povećanja kamatnih troškova", procjenjuju u središnjoj banci.

Ističu kako je u zreloj fazi financijskog ciklusa važno očuvati dobru razinu kapitaliziranosti kako bi bankovni sustav ostao otporan u slučaju materijalizacije nagomilanih sistemskih rizika.

"Stoga se početkom godine počela primjenjivati viša stopa protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala od jedan, koja se 30. lipnja podiže na 1,5 posto. U okviru redovitog godišnjeg preispitivanja HNB je povećao i ukupne zaštitne slojeva kapitala za sedam postojećih ostalih sistemski važnih institucija", zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Tagovi: hnb, nekretnine, krediti, stanogradnja, gotovinski krediti, stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ANALITIČARI
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ZAGREB - Dok god hrvatsko gospodarstvo i realne plaće građana rastu, ne može se očekivati neka znatnija korekcija odnosno pad cijena nekretnina, izjavio je u srijedu direktor Arhivanalitike Velimir Šonje na RE:D konferenciji.
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
POREZI
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
ZAGREB - Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je rast BDP-a, što to znači za rast ili pad cijena, inflaciju i za društvo u cijelosti.
Gdje bogataši kupuju nekretnine? Ovo je njihov izbor
LUKSUZ
Gdje bogataši kupuju nekretnine? Ovo je njihov izbor
LONDON - Prema novoj studiji, ultrabogati traže bolji životni stil i snažna ulaganja kada je u pitanju kupnja sljedećeg doma.
Građevinski radovi u 2023. porasli 7,9 posto
RAST
Građevinski radovi u 2023. porasli 7,9 posto
ZAGREB - Volumen građevinskih radova u prošle je godine u odnosu na 2022. porastao za 7,9 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
Prodaja novih kuća u SAD-u porasla u siječnju
RAST
Prodaja novih kuća u SAD-u porasla u siječnju
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova porasla je 1,5 posto u siječnju u odnosu na prosinac na godišnju stopu od 661.000, izvijestilo je danas Ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE