GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu

Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 18:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovoga tjedna krenut će se s rušenjem objekata koji predstavljaju najveću opasnost za građane na potresom pogođenim područjima, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sastanka s predstavnicima građevinske struke vezano uz obnovu potresom pogođenih područja.

Nakon sastanka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Horvat je u izjavi novinarima kazao i da će se napraviti sve da se izbjegne neadekvatna obnova kuća.

Današnji sastanak nastavak je dijaloga s predstavnicima struke oko definiranja djelotvornog koncepta organizirane obnove na područjima pogođenim potresom, rekao je Horvat, dodavši da je u petak održan sastanak u Hrvatskom zavodu za norme na kojem su definirani svi inputi potrebni za eventualnom korekcijom tehničkih propisa.

Horvat je rekao da se na stol stavljaju svi relevantni inputi koji će biti potrebni projektantima da bi definirali čvrsti i protupotresno otporni temelj, na koji će se potom slagati nova kuća, klasično zidana ili montažna, određenih konstruktivnih rješenja.

Istaknuo je da se neće obnavljati kuće bez adekvatne projektne dokumentacije, odnosno svih potrebnih proračuna koji rade Arhitektonski, Geološki i Građevinski fakultet. Cilj je, kazao je, da se izbjegne "ono što smo u bližoj povijesti imali prilike vidjeti, a to je možda ne adekvatna obnova nakon rata".

Damir Šantek iz Državne geodetske uprave podsjetio je da je već predstavljen portal sa svim podacima kojima država raspolaže vezano za potresom pogođeno područje.

"Na tom portalu nalaze se podaci o prebivalištu, kućnim brojevima, jedinicama gdje ljudi žive i obzirom na te podatke razgovaramo o tome na koji način ćemo ih iskoristiti za obnovu kuća na tom području", istaknuo je Šantek.

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić naveo je da se sada očekuju podaci od geologa o tome na kojim područjima je moguće raditi. Nakon toga se kreće s geotehničkim ispitnim radovima, potom sa izradom elaborata da bi se dobile karakteristike tla i dr.

Po njegovim riječima, arhitekti razrađuju tipska rješenja kuća površina od 50, 75 i 80 četvornih metara. Napomenuo je da se razmišlja i o obnovi gospodarskih objekata.

Tagovi: Darko Horvat, potres u Petrinji, Damir Šantek, Stjepan Lakušić, Državna geodetska uprava
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE