GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu

Horvat najavio početak rušenja najopasnijih objekata oštećenih u potresu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 18:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovoga tjedna krenut će se s rušenjem objekata koji predstavljaju najveću opasnost za građane na potresom pogođenim područjima, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sastanka s predstavnicima građevinske struke vezano uz obnovu potresom pogođenih područja.

Nakon sastanka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Horvat je u izjavi novinarima kazao i da će se napraviti sve da se izbjegne neadekvatna obnova kuća.

Današnji sastanak nastavak je dijaloga s predstavnicima struke oko definiranja djelotvornog koncepta organizirane obnove na područjima pogođenim potresom, rekao je Horvat, dodavši da je u petak održan sastanak u Hrvatskom zavodu za norme na kojem su definirani svi inputi potrebni za eventualnom korekcijom tehničkih propisa.

Horvat je rekao da se na stol stavljaju svi relevantni inputi koji će biti potrebni projektantima da bi definirali čvrsti i protupotresno otporni temelj, na koji će se potom slagati nova kuća, klasično zidana ili montažna, određenih konstruktivnih rješenja.

Istaknuo je da se neće obnavljati kuće bez adekvatne projektne dokumentacije, odnosno svih potrebnih proračuna koji rade Arhitektonski, Geološki i Građevinski fakultet. Cilj je, kazao je, da se izbjegne "ono što smo u bližoj povijesti imali prilike vidjeti, a to je možda ne adekvatna obnova nakon rata".

Damir Šantek iz Državne geodetske uprave podsjetio je da je već predstavljen portal sa svim podacima kojima država raspolaže vezano za potresom pogođeno područje.

"Na tom portalu nalaze se podaci o prebivalištu, kućnim brojevima, jedinicama gdje ljudi žive i obzirom na te podatke razgovaramo o tome na koji način ćemo ih iskoristiti za obnovu kuća na tom području", istaknuo je Šantek.

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić naveo je da se sada očekuju podaci od geologa o tome na kojim područjima je moguće raditi. Nakon toga se kreće s geotehničkim ispitnim radovima, potom sa izradom elaborata da bi se dobile karakteristike tla i dr.

Po njegovim riječima, arhitekti razrađuju tipska rješenja kuća površina od 50, 75 i 80 četvornih metara. Napomenuo je da se razmišlja i o obnovi gospodarskih objekata.

Tagovi: Darko Horvat, potres u Petrinji, Damir Šantek, Stjepan Lakušić, Državna geodetska uprava
PROČITAJ I OVO
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
GARAŽE
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
BEOGRAD - Garaža na prodaju gotovo da nema, a dostižu vrednost i jedne garsonjee, a ovakav trend prate i ostale evropske zemlje.
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
PROBLEMI
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
SARAJEVO - Bivši skijaški as Bojan Križaj, koji je ulagao i u BiH na planini Jahorini, nije uspio ponoviti svoj sportski uspjeh u poslu u kojem je očito izgubio puno novca.
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
SNAŽAN RAST
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku izdano 1.120 građevinskih dozvola, što je 68,4 posto više u odnosu na ožujak 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
AMBICIJE
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
VARŠAVA - Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
IDEJE
Šveđani na stambenu krizu reagiraju prenamjenom aerodroma u 30.000 domova
STOCKHOLM - Budu li stvari tekle kako je švedska vlada zamislila, zračna luka Bromma u Stockholmu bit će zatvorena, a na tom mjestu će niknuti 30-ak tisuća novih stanova, čime bi se ublažio problem nedostatka stambenog prostora i visokih stanarina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE