GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave

Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 18:42
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u utorak na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom da će se desetak nekretnina u toj županiji koje su u vlasništvu države dati jedinicama lokalne samouprave u njihovo vlasništvo.

"Razgovarali smo o desetak nekretnina u kojima su smještene institucije čiji je osnivač županija - to su ljekarne i škole, a ti su prostori još uvijek u vlasništvu Republike Hrvatske i nema nikakvog razloga da se takvi prostori ne stave u punopravno vlasništvo jedinicama lokalne i područne samouprave", rekao je ministar Horvat nakon sastanka sa županom Bobanom.

Tijekom dana Horvat se u Splitu sastaje i s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i načelnicima nekoliko općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Po njegovim riječima, riječ je o nekretninama koje su "zaostavština prošlosti" i taj se problem ne može riješiti za jedan dan, a danas su raspravljali o tome što treba poduzeti da se to riješi do kraja godine.

Također je rekao kako će se sa svim županijama u Hrvatskoj imovinsko-pravno riješiti i prostorije u kojima su radili bivši zaposlenici u Uredu državne uprave, koji su sada zaposlenici županija.

Ministar Horvat izvijestio je novinare da je jučer zatvoren natječaj koji je trajao tri tjedna, a na koji je podneseno više od 4500 zahtjeva za subvencioniranu izgradnju ili kupnju stana ili kuće.

"Siguran sam da će velika većina tih zahtjeva završiti sklapanjem ugovora do kraja ove godine", poručio je.

Podsjetio je kako je u ožujku na natječaju s mladim obiteljima sklopljeno 3039 ugovora za kupnju ili izgradnju stana, kupnju ili izgradnju obiteljske kuće.

"Trend koji se vidi sad i u ovom natječaju je da centri velikih gradova više nisu toliko interesantni za kupnju nekretnina, već da su mlade obitelji počele kupovati nekretnine i u ruralnim dijelovima Republike Hrvatske. To nas veseli i to je dio demografske politike Vlade Republike Hrvatske, odnosno proračunskih sredstava koja stavljamo na upotrebu da bismo mladim obiteljima omogućili da riješe stambeno pitanje", rekao je Horvat.

Na upit jesu li počele dodatne izmjene i dopune Zakona o najmu stanova nakon što je Ustavni sud ocijenio da su prošle dopune i izmjene teret za najmoprimce, Horvat je odgovorio potvrdno. "Pokrenuli smo doradu predmetnog zakonskog prijedloga. Radimo u ovom trenutku sa stručnjacima Pravnog fakulteta u Zagrebu i s drugim pravnim ekspertima koji nam u tomu mogu pomoći", rekao je Horvat i dodao kako je riječ je o jednoj "zaostavštini prošlosti" koju je Vlada odlučila razriješiti pa će dorade biti gotove i predstavljene javnosti do kraja godine.

Tagovi: Darko Horvat, Blaženko Boban, Andro Krstulović Opara, Splitsko-dalmatinska županija
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
TREND
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u studenome prošle godine bio je 4,2 posto veći nego u istom mjesecu godinu ranije, a u odnosu na listopad zadržao je vrijednost, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
OBNOVA
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
ZAGREB - Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE