GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Građevinari traže naplatu razlika u cijeni radova

HUP: Građevinari traže naplatu razlika u cijeni radova
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 13:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Građevinske tvrtke su suočene s problemom naplate razlike u cijeni radova na velikim javnim projektima nastale zbog značajnog rasta cijena građevinskog materijala, što prijeti realizaciji investicija i održivom poslovanju, upozorava u petak Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u biltenu HUP fokus tjedna

Zbog toga upitnima drže odredbe Zakona o obveznim odnosima prema kojima, smatraju poslodavci, sav rizik pada na leđa izvođača radova te traže primjerenu raspodjelu rizika.

Naime, kako navode, cijene građevinskog materijala u prosjeku su narasle oko 50 posto u odnosu na pretkrizno razdoblje, a trošak rada u odnosu na 2019. godinu skočio je 16 posto.

"Stoga su pedeset godina stare odredbe Zakona o obveznim odnosima koje propisuju rizik od deset posto (uz prosječnu neto maržu sektora od 2027. do 2022. od svega 2,7 posto), koji autonomno snosi izvođač radova, u današnjim okolnostima zastarjele i neprimjenjive", kaže glavni HUP-ov ekonomist Hrvoje Stojić.

Dodaje da se značajno povećava i trošak radne snage, uslijed povećanog udjela stranih radnika i primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Zbog nedostatka domaće radne snage udio stranih radnika već je na razini od 30 do 40 posto zaposlenih u sektoru uz tendenciju rasta, a trošak zapošljavanja stranog radnika i do dva puta je veći u odnosu na zapošljavanje domaćeg, kažu poslodavci.

Podsjećaju da je primjenom KU-a za graditeljstvo ugovoreno podizanje plaća 1. rujna 2023. i 1. ožujka 2024., s obzirom da je minimalna plaća za 2024. godinu viša od one za prvu i drugu grupu složenosti poslova ugovorene kolektivnim ugovorom.

HUP se stoga zalaže za "zakonski propisanu primjerenu raspodjelu rizika" među stranama ugovora o građenju kroz Zakon o obveznim odnosima, tako da izvođač radova može zahtijevati izmjenu cijene ako se troškovne stavke na temelju kojih je određena cijena radova povećaju toliko da bi cijena radova trebala biti veća za više od dva posto, kad je ugovorena varijabilna cijena, odnosno za više od tri posto kad je ugovorena fiksna cijena.

Taj se pristup, kako navode, raspravlja u koordinaciji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

"To će biti ključno i za realizaciju obnove područja pogođenih potresom", tvrde poslodavci.

Objašnjavaju da je, iako je obnova financirana iz Fonda solidarnosti EU-a, potrebno osigurati i sredstva za radove na obnovi koji nisu pokriveni iz tog izvora.

Kako bi se produktivnost graditeljstva povećala te se bruto dodana vrijednost (BDV) po zaposlenom koja danas iznosi svega 21,3 tisuće eura približila prosjeku sektora u EU-u od 54,1 tisuću, nužno je poboljšati uvjete poslovanja, smatraju poslodavci.

Tagovi: građevinari, građevina, građevinski sektor, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
SUMORNO
Ifo: Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
BERLIN - U Njemačkoj se tamni oblaci i dalje nadvijaju nad stambenom izgradnjom jer se sve više tvrtki suočava s nedostatkom narudžbi, navodi minhenski institut Ifo.
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE