GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUT i HUP podržavaju zakon o zemljištu i vjeruju da će biti provediv

HUT i HUP podržavaju zakon o zemljištu i vjeruju da će biti provediv
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2020 / 14:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćile su u utorak da podržavaju donošenje Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu te vjeruju da će on biti provediv, za razliku od postojećega zakona.

Naglašavajući kako usvajanje zakona smatraju jednim od ključnih pitanja hrvatskog turizma, iz HUT-a i HUP-a iznose da podršku njegovu usvajanju daju i dvije nacionalne strukovne udruge u turizmu: KUH (Kamping udruženje Hrvatske) i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), koje su 'pod kapom' HUT-a, odnosno HUP-a

Konačni tekst Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu Vlada je prošli tjedan uputila na drugo saborsko čitanje, u očekivanju da će taj zakon riješiti i dugogodišnji problem tzv. turističkog zemljišta, za koji je turistička struka tvrdila i dalje tvrdi da je ključna prepreka otvaranju punog investicijskog potencijala u turizmu.

"Tijekom procedure pripreme zakona bilo je iznimno važno osigurati visoku razinu komunikacije i suradnje predlagača, resornog ministarstva i zainteresiranih strana iz turističkog sektora što je i učinjeno, a rezultat su kvalitetna predložena rješenja", ocjenjuju iz HUT-a i HUP-a.

Naročito važna za turističke kompanije je, kako dodaju, promjena modela korištenja zemljišta sa suvlasničke zajednice na zakup, koji osigurava dugoročno pravno korištenja zemljišta s obzirom da je predviđen njegov rok od 50 godina.

"Potpunu ocjenu zakonskog rješenja ipak onemogućavaju dva otvorena pitanja - cijena zakupa i predložena razlika u visini zakupa, ovisno o području obavljanja djelatnosti", upozoravaju iz HUT-a i HUP-a.

Iznose pritom kako je sektor predlagao da cijena zakupa zemljišta, kao jedan od bitnih elementa budućeg odnosa između vlasnika zemljišta i zakupca, bude regulirana zakonom, no ipak se u konačnom tekstu prijedloga zakona to ostavlja urediti uredbom odnosno podzakonskim aktom.

"Takvo rješenje, uz nepostojanje prijedloga teksta ugovora o zakupu, na žalost cijenu u ovom trenutku ostavlja nepoznatom. Uz to, prijedlogom zakona predviđena je i različita visina zakupnine za pojedine priobalne županije, kroz tzv. koeficijent ekonomske isplativosti, što u HUT-u i HUP-u drže nepotrebnim, neargumentiranim i s aspekta poslovanja pod jednakim tržišnim uvjetima upitnim rješenjem", poručuju iz dviju udruga.

Smatraju stoga važnim što prije donijeti akte nužne za provedbu zakona.

Tagovi: Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu,Hrvatska udruga turizma, Hrvatska udruga poslodavaca,
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE