GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji

IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 11:18
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.

To je vid podrške IFC-a klimatskom finansiranju u Rumuniji i Srbiji sa ciljem podsticanja održivog rasta, najavio je IFC.

IFC ulaže 42,5 miliona evra u zelene obveznice koje je emitovala kompanija CTP N.V. (CTP), u vrednosti od 500 miliona evra. CTP je evropska kompanija koja poseduje i gradi industrijske i logističke objekte i koja pridaje veliki značaj održivosti.

CTP je izdala zelene obveznice u okviru Programa srednjoročnih evro obveznica u iznosu od četiri milijarde evra (Euro Medium Term Note program) koje su uvrštene na tržište berze Euronext u Dablinu za finansiranje izgradnje zelenih objekata i promovisanje modela koji odlikuje rast sa niskim udelom ugljen-dioksida i klimatska otpornost, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno Tanjugu.

IFC, kroz ovo ulaganje, promoviše energetski efikasan sektor zgradarstva, podstiče veću održivost tržišta i doprinosi rešavanju pitanja klimatskih promena u Srbiji i Rumuniji.

Kako je navedeno, izgradnja energetski efikasne komercijalne i poslovne infrastrukture je od suštinskog značaja za suočavanje sa izazovima klimatskih promena.

Kao odgovor na to, CTP će prihod od investicije IFC-a iskoristiti za razvoj održivih, sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih objekata u Rumuniji i Srbiji.

Pored podrške najvišim ekološkim CTP standardima za komercijalne objekte u Rumuniji i Srbiji, IFC će pomoći CTP-u da poboljša korporativno upravljanje i optimizira svoju politiku održivosti, kao i da ostvari plan da do kraja 2021. godine u svojim aktivnostima ne emituje ugljen-dioksid.

„CTP pozdravlja odluku IFC-a da investira u naše zelene obveznice. Rumunija i Srbija su važna tržišta za CTP. Naš cilj da CTP zauzme vodeću tržišnu poziciju i bude predvodnik po održivosti u sektoru izgradnje industrijskih i logističkih objekata na ovim tržištima, u potpunosti je usklađen sa razvojnim ciljevima IFC-a. Postignuta je odlična dobitna kombinacija za oba partnera“, rekao je direktor za odnose sa investitorima CTP-a Jan-Evert Post.

Takođe, kada su u pitanju ESG kriterijumi – životna sredina, društvo i upravljanje, CTP nastavlja da bude predvodnik u sektoru logistike i industrijskih objekata u Evropi.

IFC navodi da je Rumunija most preko koga se odvija trgovinska razmena između Istočne Evrope i ostatka Evropske unije.

Ova zemlja je takođe važan logistički centar za Bugarsku i Moldaviju, zbog blizine i niskih troškova transporta.

Srbija, sa druge strane, ima značajan razvojni potencijal da postane industrijsko i logističko čvorište, zahvaljujući svom geografskom položaju, transportnoj infrastrukturi i konkurentnim troškovima radne snage, uključujući kvalifikovanu, višejezičnu i tehnički pismenu radnu snagu, navodi se u saopštenju.

Zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope dobro su pozicionirane da privuku sveže proizvodne investicije privatnog sektora, a globalni lanci vrednosti pokazuju sve veće interesovanje za zelene industrijske zgrade i klimatski pametnu logistiku“, rekao je regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Ari Naim.

Ovom inicijativom želimo da pružimo podršku dobrim praksama održivosti, kao i tržištu zelenih obveznica, koje predstavlja ključni instrument za finansiranje zelenog oporavka, dodao je on.

Krajem juna 2021. godine, IFC-ov portfolio investicija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, iznosio je 2,474 milijarde dolara uloženih u brojne sektore, uključujući jačanje i diversifikaciju finansijskih institucija, infrastrukturu, sektor komercijalnih objekata i maloprodaje, kao i razvoj privatnog kapitala i fondova rizičnog kapitala.

Fotografija: Pexels

Tagovi: zelene obveznice, Međunarodna finansijska korporacija, Svetska banka, zelena izgradnja
PROČITAJ I OVO
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.
Evo kakvi se stanovi za najam traže u Zagrebu
STANOVI
Evo kakvi se stanovi za najam traže u Zagrebu
ZAGREB - Od najvećih hrvatskih gradova, prosječno najvišu cijenu za najam stana potrebno je izdvojiti u Zagrebu, 10,16 eura po kvadratu, u kojem su najtraženiji stanovi od 40 kvadrata, uz prosječnu cijenu mjesečnog najma od 351 eura, pokazala je analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u utorak.
U srpnju izdano 17,7 posto više građevinskih dozvola nego lani
RAST
U srpnju izdano 17,7 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju izdano 796 građevinskih dozvola, što je 17,7 posto više nego u srpnju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
Vrhovni sud spor oko Novinarskog doma vraća na ponovno suđenje
SPOROVI
Vrhovni sud spor oko Novinarskog doma vraća na ponovno suđenje
ZAGREB - Vrhovni sud prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu po kojima je HND u sporu oko Novinarskog doma trebao isplatiti Stečajnoj masi UTT Europa u stečaju 2,5 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE