GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ikea u Beogradu gradi retail park

Ikea u Beogradu gradi retail park
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 20:47
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Kompanija "Ikea Srbija" planira da proširi svoju ponudu u Beogradu izgradnjom maloprodajnog parka.

Naime, kako je objavljeno na zvaničnom sajtu grada Beograda, podnet je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje trgovinskog kompleksa "Ikea Retail park Beograd" (faze 1 – 7) i rekonstrukcije postojećeg parkinga.

Prema dostupnoj dokumentaciji, predmetna lokacija se nalazi duž auto-puta E-75 Beograd - Niš, južno od nekadašnje naplatne rampe Bubanj potok. Sa jedne strane oivičena je auto-putem, sa druge železničkom prugom Beograd – Velika Plana, a sa istočne je ograničena lokacijom sadašnje robne kuće Ikea.

U okolini se nalazi neizgrađeno zemljište i regulisano korito Zavojničke reke, kao i novoizgrađena pristupna saobraćajnica, paralelno sa auto-putem.

Prema važećoj regulativi, predmetna lokacija se nalazi u okviru površina za ostale namene – komercijalne zone i gradski centri – posebni poslovni kompleksi.

Ukupna planirana BRGP (bruto razvijena građevinska površina) za sve faze iznosi više od 32.000 kvadratnih metara.

Predviđena je izgradnja kompleksa u sedam faza.

Prvu fazu čine izrada nasipa na celoj lokaciji, izgradnja parkinga i internih kolskih i pešačkih saobraćajnica u kompleksu, sa celom pratećom podzemnom infrastrukturom i objektima. U ovoj fazi predviđeni su i stanica javnog gradskog saobraćaja, stajalište za taksi vozila, parkirališta za bicikliste, specifična parking mesta (za lica sa posebnim potrebama, porodična parking mesta, potom mesta za vozila sa prikolicom, za zaposlene, te ona za punjenje električnih vozila). Ukupno je projektovano 1617 mesta za parking. Od toga 358 mesta ostvareno je rekonstrukcijom postojećeg parkinga, dok je ostatak novoprojektovan.

U drugoj fazi predviđen je veliki maloprodajni objekat "Strip Mall" sa dva izdvojena maloprodajna objekta – "Cafe" i "Trafika".

Treću fazu čini maloprodajni objekat "Do It Yourself", spratnosti P+1. Četvrta faza planirana je za dva samostalna trgovinska objekta "Stand Alone 1" i "Stand Alone 2". Ugostiteljski objekat "Fast Food 1" čini petu, "Fast Food 2" šestu i na posletku "Fast Food 3" sedmu fazu.

Kako se dodaje u zvaničnoj dokumentaciji, paralelno sa izgradnjom kompleksa izvodiće se deo planirane ulice i novi kružni tok, ali oni nisu predmet ovog projekta.

Veliki deo slobodnih površina predviđen je za ozelenjavanje, a u tu svrhu izabrane su sadnice visokih lišćara, zasadi žbunja, perene i ukrasne trave i travnjaci.

Kako se da zaključiti iz zvaničnih spisa, za gradnju se uveliko pripremalo još prošle godine, budući da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove u Beogradu krajem 2019. već izdao lokacijske uslove za projekat, a pre mesec dana izdata je i izmena lokacijskih uslova za izgradnju trgovinskog objekta "Ikea Retail park Beograd".

Uz to, u septembru je Sekretarijat za zaštitu životne sredine doneo Rešenje o utvrđivanju mera i uslova zaštite životne sredine za potrebe izdavanja lokacijskih uslova za izvođenje radova na izgradnji, a Srbijavode su izdale vodne uslove.

Tagovi: Ikea Srbija, Ikea Beograd, Ikea, Ikea Retail park Beograd, retail park
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE