GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ikea u Beogradu gradi retail park

Ikea u Beogradu gradi retail park
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 20:47
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Kompanija "Ikea Srbija" planira da proširi svoju ponudu u Beogradu izgradnjom maloprodajnog parka.

Naime, kako je objavljeno na zvaničnom sajtu grada Beograda, podnet je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje trgovinskog kompleksa "Ikea Retail park Beograd" (faze 1 – 7) i rekonstrukcije postojećeg parkinga.

Prema dostupnoj dokumentaciji, predmetna lokacija se nalazi duž auto-puta E-75 Beograd - Niš, južno od nekadašnje naplatne rampe Bubanj potok. Sa jedne strane oivičena je auto-putem, sa druge železničkom prugom Beograd – Velika Plana, a sa istočne je ograničena lokacijom sadašnje robne kuće Ikea.

U okolini se nalazi neizgrađeno zemljište i regulisano korito Zavojničke reke, kao i novoizgrađena pristupna saobraćajnica, paralelno sa auto-putem.

Prema važećoj regulativi, predmetna lokacija se nalazi u okviru površina za ostale namene – komercijalne zone i gradski centri – posebni poslovni kompleksi.

Ukupna planirana BRGP (bruto razvijena građevinska površina) za sve faze iznosi više od 32.000 kvadratnih metara.

Predviđena je izgradnja kompleksa u sedam faza.

Prvu fazu čine izrada nasipa na celoj lokaciji, izgradnja parkinga i internih kolskih i pešačkih saobraćajnica u kompleksu, sa celom pratećom podzemnom infrastrukturom i objektima. U ovoj fazi predviđeni su i stanica javnog gradskog saobraćaja, stajalište za taksi vozila, parkirališta za bicikliste, specifična parking mesta (za lica sa posebnim potrebama, porodična parking mesta, potom mesta za vozila sa prikolicom, za zaposlene, te ona za punjenje električnih vozila). Ukupno je projektovano 1617 mesta za parking. Od toga 358 mesta ostvareno je rekonstrukcijom postojećeg parkinga, dok je ostatak novoprojektovan.

U drugoj fazi predviđen je veliki maloprodajni objekat "Strip Mall" sa dva izdvojena maloprodajna objekta – "Cafe" i "Trafika".

Treću fazu čini maloprodajni objekat "Do It Yourself", spratnosti P+1. Četvrta faza planirana je za dva samostalna trgovinska objekta "Stand Alone 1" i "Stand Alone 2". Ugostiteljski objekat "Fast Food 1" čini petu, "Fast Food 2" šestu i na posletku "Fast Food 3" sedmu fazu.

Kako se dodaje u zvaničnoj dokumentaciji, paralelno sa izgradnjom kompleksa izvodiće se deo planirane ulice i novi kružni tok, ali oni nisu predmet ovog projekta.

Veliki deo slobodnih površina predviđen je za ozelenjavanje, a u tu svrhu izabrane su sadnice visokih lišćara, zasadi žbunja, perene i ukrasne trave i travnjaci.

Kako se da zaključiti iz zvaničnih spisa, za gradnju se uveliko pripremalo još prošle godine, budući da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove u Beogradu krajem 2019. već izdao lokacijske uslove za projekat, a pre mesec dana izdata je i izmena lokacijskih uslova za izgradnju trgovinskog objekta "Ikea Retail park Beograd".

Uz to, u septembru je Sekretarijat za zaštitu životne sredine doneo Rešenje o utvrđivanju mera i uslova zaštite životne sredine za potrebe izdavanja lokacijskih uslova za izvođenje radova na izgradnji, a Srbijavode su izdale vodne uslove.

Tagovi: Ikea Srbija, Ikea Beograd, Ikea, Ikea Retail park Beograd, retail park
PROČITAJ I OVO
Konstruktori: Na dijelu obnovljenih kuća uočene ogromne greške
STRUČNJACI
Konstruktori: Na dijelu obnovljenih kuća uočene ogromne greške
ZAGREB - U razornom potresu na Baniji najviše su stradale stare građevine i dio kuća koje su loše obnovljene, dok su kvalitetno građene kuće ostale sačuvane, ocijenili su građevinski konstruktori koji su obišli veći dio područja.
Poskupljuje novogradnja u Srbiji
SKUPLJI MATERIJAL
Poskupljuje novogradnja u Srbiji
BEOGRAD - Građevinski materijal koji u sebi sadrži čelik poskupeo je u januaru i do 40 odsto. I mnogi drugi proizvođači, uglavnom termoizolacionih proizvoda, najavili su više cene.
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
TREND
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u studenome prošle godine bio je 4,2 posto veći nego u istom mjesecu godinu ranije, a u odnosu na listopad zadržao je vrijednost, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE