GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Irska najavljuje milijarde eura za rješenje stambene krize

Irska najavljuje milijarde eura za rješenje stambene krize
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 14:59
Autor: SEEbiz / H
DUBLIN - Irska vlada objavila je više milijardi eura vrijedan plan koji bi trebao riješiti problem nestašice stanova gradnjom društvenih stanova i porezima.

Vlada želi ubrzati tempo stanogradnje s prošlogodišnjih 20 tisuća na prosječne 33 tisuće stanova godišnje do 2030. i najavila je 20 milijardi eura potpore u prvih pet godina provedbe tog plana.

Najavili su u četvrtak i da namjeravaju povećati ponudu uvođenjem poreza na neiskorišteno zemljište, državnom kupnjom i preprodajom praznih nekretnina: Država paralelno planira graditi više stanova, u prosjeku 9.500 godišnje do 2030.

Vlada će uvesti i porez kojim planira "podijeliti vrijednost" zemljišta, što znači da će državi pripasti dio vrijednosti zemljišta koje će nakon prenamjene postati građevinsko. Nisu naveli koliki će on biti.

Kako bi ublažila problem skupih stanova, vlada će izravno nuditi stanove u društvenom vlasništvu i kreirati programe cjenovno dostupnog i subvencioniranog najma.

Irska ne uspijeva podmiriti potražnju za nekretninama od velike krize koja je prije više od deset godina poharala građevinski sektor. Mnoge su građevinske tvrtke bankrotirale, a radnici emigrirali ili potražili drugi posao.

Dugogodišnji nesrazmjer između slabe ponude i velike potražnje dodatno su u proteklih godinu i pol dana pogoršale mjere zatvaranja radi suzbijanja covida 19.

Rezultat tog zastoja u izgradnji novih domova rast je cijena nekretnina nadomak najviše razine otkada su se počeli pratiti podaci, a porasle su i najamnine, koje su i prije covid-krize bile rekordno visoke.

Fakultetski obrazovani mladi ljudi s dobrim plaćama ističu da ne mogu ni razmišljati o kupnji stana, a veliki redovi pred nekretninama za najam više gotovo i nisu vijest budući da ih televizijske kuće prikazuju gotovo svakodnevno, ističe Reuters.

"Ako ne prepoznamo razmjere izazova i pravodobno na njih ne odgovorimo, mogli bi iz temelja destabilizirati našu zemlju", izjavio je prilikom predstavljanja plana irski premijer Michael Martin.

Tagovi: Irska, stambeno tržište, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE