GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istarska županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši

Istarska županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši
DOMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2021 / 20:25
Autor: SEEbiz / H
PULA - Svečanim potpisivanjem ugovora o prijenosu prava (su)vlasništva, koji su potpisali istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar, Istarska županija u utorak je postala vlasnik triju domova za starije u Puli, Novigradu i Raši, čiji je i osnivač.

Kako je danas rečeno, 2002. godine osnivačka prava nad domovima za starije osobe u Istarskoj županiji prenesena su s Republike Hrvatske na Istarsku županiju, ali tom prilikom nisu riješeni i imovinsko-pravni odnosi na nekretninama u kojima su domovi.

Od četiri ustanove nad kojima su prenesena osnivačka prava spomenute tri su do sada svoju djelatnost obavljale u objektima koji su u cijelosti ili djelomično u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Istarski župan Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što Istarska županija među prvima potpisuje ugovor, a ukupna vrijednost predmetnih nekretnina iznosi nešto manje od 44 milijuna kuna.

"Prijenosom vlasništva sada su se stekli preduvjeti kako bismo mogli nastaviti s projektima proširenja smještajnih kapaciteta postojećih ustanova. Istarska županija sustavno skrbi o građanima treće životne dobi, što potvrđuju i aktualne investicije izgradnje domova za starije osobe u Pazinu i Labinu, a čiji su osnivači navedeni gradovi.

Također, u tijeku je dogradnja i rekonstrukcija Doma za starije osobe Buzet", istaknuo je župan Miletić i dodao kako za spomenute investicije Istarska županija izdvaja više od 44 milijuna kuna.

Istarski župan istaknuo je još jednu vrijednu investiciju - dogradnju Doma za starije osobe „Domenico Pergolis“ u Rovinju, koju je 50 posto financirala županija i kojom je znatno poboljšana kvaliteta prostora i opreme.

"Sada su se stekli preduvjeti za projekt dogradnje Doma A. Štiglić u Puli, za koji smo 2017. godine tadašnji župan i ja, kao tadašnji gradonačelnik Pule, potpisali sporazum o financiranju i kreditnoj suradnji na projektu uređenja i dogradnje doma koji bi u jednakim omjerima financirali županija i Grad Pula. Želim se zahvaliti ravnatelju HZMO-a i Skupštini Istarske županije koja je donijela odluku o potpisivanju današnjeg ugovora", rekao je župan Miletić.

Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar osvrnuo se na odluku Vlade iz studenog 2020. kojom su mjerodavno ministarstvo i HZMO zaduženi da osiguraju sve uvjete kako bi uredili zemljišno-knjižne odnose radi prijenosa vlasništva bez naknade osnivačima, u ovom slučaju županijama.

"Ugovor smo već potpisali s Koprivničko-križevačkom županijom, a danas i s Istarskom županijom, a do kraja godine potpisat ćemo s još devet županija, za ukupno 14 domova. Nakon što smo uspješno dobili suglasnost Upravnog vijeća i Vlade RH, potpisali smo danas ovaj ugovor i vjerujem da će to biti vjetar u leđa županiji da aplicira na sredstva iz EU fondova, što do sada nisu mogli jer nisu bili vlasnici nekretnina", rekao je ravnatelj Serdar.

Kako je dodao, ugovorom je određeno da se namjena domova neće mijenjati sljedećih 20 godina i da se nekretnine ne smiju prodati.

Tagovi: Istarska županija, domovi za starije, Boris Miletić
PROČITAJ I OVO
Kolovoz je bio petnaesti uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova
RAST
Kolovoz je bio petnaesti uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u kolovozu bio je 10,8 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na srpanj veći za 3,7 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
FBI pretražuje nekretnine povezane s Deripaskom
ISTRAGA
FBI pretražuje nekretnine povezane s Deripaskom
ZAGREB - Agenti FBI-a pretražuju nekretnine u Americi povezane s ruskim multimilijarderom Olegom Deripaskom, prenijele su u utorak agencije.
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
PROBLEMI
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
ZAGREB - Iz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak su izvijestili da ima tehničkih poteškoća sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje je trebalo početi jutros te su se ispričali građanima što sustav ePrijave nije dostupan.
U kolovozu 8,9 posto više građevinskih dozvola nego lani
GRAĐEVINA
U kolovozu 8,9 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj su u kolovozu izdane 804 građevinske dozvole, što je 8,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
Cijene stambenih objekata 6,5 posto više nego lani
TREND
Cijene stambenih objekata 6,5 posto više nego lani
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine bile su za 6,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE