GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci

Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci
FAVELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2024 / 11:09
Autor: SEEbiz / STA
PULA - Istarska županija već duže vrijeme skreće pozornost na problem bespravne gradnje u hrvatskoj Istri, a župan Boris Miletić više je puta predlagao konkretna rješenja, pojasnili su za STA iz Istarske županije.

Time su odgovorili na nedavna upozorenja grada Umaga o velikom broju bespravnih gradnji među čijim su vlasnicima navodno i brojni Slovenci.

Uprava grada Umaga nedavno je na svojim službenim stranicama napisala kako je Istra postala europski raj za crnograditelje. Kako su upozorili, bespravna gradnja i uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra "rak rana" općine.

“Zbog iznimno velikih profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredna i šumska zemljišta pretvaraju se u ‘vikend parcele’ koje realno vrijede dva do tri eura po četvornom metru, a prodaju se od 30 do 50 eura po četvornom metru. Rezultat toga je da se u Istri i dalje stvaraju bespravna naselja, istarske favele, s tisućama stanovnika", napisali su dodavši da se pred njihovim očima odvija tiha okupacija Istre.

Istaknuli su kako su bespravne gradnje uglavnom djelo stranih državljana, među kojima je najviše Slovenaca. Točan broj ilegalnih stanovnika u t. ja Prema njima, nemoguće je definirati istarske favele, no procjenjuju da ih ima oko 30.000.

Ocijenili su da je apsurdno i nerealno da "ove bespravne šumske kuće" u Istri u roku od nekoliko mjeseci od izgradnje postanu "legalne". Prema njihovim riječima, vlasnici takvih građevina bili bi deportirani u druge europske zemlje, a kritični su bili i prema predsjedniku Istarskog župana Miletiću. Napisali su da Miletić, umjesto da ovaj najveći problem Istre uzdigne na županijsku razinu, okupaciju Istre spominje samo na svečanim sjednicama.

U Istarskoj županiji su za STA naglasili da s predsjednicom na čelu konstantno upozoravaju na problem bespravne gradnje u Istri. Dodali su i kako borba protiv bespravne gradnje, kada je u pitanju daljnji razvoj Istarske županije, ostaje "apsolutni prioritet".

„Svaki oblik bespravne gradnje je neprihvatljiv, a najgori oblik je gradnja na šumskom i poljoprivrednom zemljištu, posebno kada su u pitanju zaštićena područja. Time se umanjuje vrijednost građevinskog područja, a to izravno utječe na stanje infrastrukture jer se moraju osigurati dovoljne količine struje i vode. Tu je i problem otpada koji završava na odlagalištima ili u prirodi”, objavili su.

Naglasili su kako je crna gradnja prisutna u cijeloj Istri, ali je izraženija uz obalu. Ne raspolažu točnim brojem bespravno sagrađenih objekata, no prema nekim procjenama radi se o desecima tisuća.

Prema njihovim riječima, bespravna gradnja nema nacionalnu pripadnost, no činjenica je da za nju često snose odgovornost strani državljani koji to ne rade u matičnim zemljama.

Kako je upozorila Istarska županija, ovlasti građevinske inspekcije su u rukama države, dok su regionalne i lokalne vlasti po tom pitanju nemoćne.

“Ono što možemo učiniti i što radimo je da o tome govorimo i skrećemo pažnju. Problem je što imamo samo dva građevinska inspektora na području Istarske županije koji sigurno ne mogu riješiti ovo što se događa", objasnili su.

Miletić je više puta predlagao konkretna rješenja, priopćeno je iz ureda župana. U tom svjetlu istaknuli su prijedlog da se ovlasti građevinske inspekcije prepuste regionalnim i lokalnim razinama te da se uvedu promjene u području kažnjavanja. “Da su kazne puno, puno veće i da to više nije prekršaj, nego kazneno djelo, onaj tko bespravno gradi završio bi u zatvoru, a ti objekti bi bili srušeni, što bi bila dobra poruka svima.” objasnio.

Hrvatska Istra je 1991. godine, prema podacima grada Umaga, imala nešto više od 200.000 mještana. Danas ima dodatnih 200.000 nestalnih stanovnika, legalnih i ilegalnih, koji imaju ukupno 140.000 turističkih kreveta koje iznajmljuju, uglavnom ilegalno.

Slovenski vlasnici mobilnih kućica na području općine Umag smatraju da ne krše zakon jer ih imaju postavljene na svom zemljištu. Kako su neki od njih prije nekoliko dana ispričali za N1 Slovenija, grad za njih nema sluha i traži uklanjanje kuća pa su se obratili sudu.

Tagovi: istra, bespravna gradnja, miletić, umag
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE