GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci

Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci
FAVELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2024 / 11:09
Autor: SEEbiz / STA
PULA - Istarska županija već duže vrijeme skreće pozornost na problem bespravne gradnje u hrvatskoj Istri, a župan Boris Miletić više je puta predlagao konkretna rješenja, pojasnili su za STA iz Istarske županije.

Time su odgovorili na nedavna upozorenja grada Umaga o velikom broju bespravnih gradnji među čijim su vlasnicima navodno i brojni Slovenci.

Uprava grada Umaga nedavno je na svojim službenim stranicama napisala kako je Istra postala europski raj za crnograditelje. Kako su upozorili, bespravna gradnja i uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra "rak rana" općine.

“Zbog iznimno velikih profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredna i šumska zemljišta pretvaraju se u ‘vikend parcele’ koje realno vrijede dva do tri eura po četvornom metru, a prodaju se od 30 do 50 eura po četvornom metru. Rezultat toga je da se u Istri i dalje stvaraju bespravna naselja, istarske favele, s tisućama stanovnika", napisali su dodavši da se pred njihovim očima odvija tiha okupacija Istre.

Istaknuli su kako su bespravne gradnje uglavnom djelo stranih državljana, među kojima je najviše Slovenaca. Točan broj ilegalnih stanovnika u t. ja Prema njima, nemoguće je definirati istarske favele, no procjenjuju da ih ima oko 30.000.

Ocijenili su da je apsurdno i nerealno da "ove bespravne šumske kuće" u Istri u roku od nekoliko mjeseci od izgradnje postanu "legalne". Prema njihovim riječima, vlasnici takvih građevina bili bi deportirani u druge europske zemlje, a kritični su bili i prema predsjedniku Istarskog župana Miletiću. Napisali su da Miletić, umjesto da ovaj najveći problem Istre uzdigne na županijsku razinu, okupaciju Istre spominje samo na svečanim sjednicama.

U Istarskoj županiji su za STA naglasili da s predsjednicom na čelu konstantno upozoravaju na problem bespravne gradnje u Istri. Dodali su i kako borba protiv bespravne gradnje, kada je u pitanju daljnji razvoj Istarske županije, ostaje "apsolutni prioritet".

„Svaki oblik bespravne gradnje je neprihvatljiv, a najgori oblik je gradnja na šumskom i poljoprivrednom zemljištu, posebno kada su u pitanju zaštićena područja. Time se umanjuje vrijednost građevinskog područja, a to izravno utječe na stanje infrastrukture jer se moraju osigurati dovoljne količine struje i vode. Tu je i problem otpada koji završava na odlagalištima ili u prirodi”, objavili su.

Naglasili su kako je crna gradnja prisutna u cijeloj Istri, ali je izraženija uz obalu. Ne raspolažu točnim brojem bespravno sagrađenih objekata, no prema nekim procjenama radi se o desecima tisuća.

Prema njihovim riječima, bespravna gradnja nema nacionalnu pripadnost, no činjenica je da za nju često snose odgovornost strani državljani koji to ne rade u matičnim zemljama.

Kako je upozorila Istarska županija, ovlasti građevinske inspekcije su u rukama države, dok su regionalne i lokalne vlasti po tom pitanju nemoćne.

“Ono što možemo učiniti i što radimo je da o tome govorimo i skrećemo pažnju. Problem je što imamo samo dva građevinska inspektora na području Istarske županije koji sigurno ne mogu riješiti ovo što se događa", objasnili su.

Miletić je više puta predlagao konkretna rješenja, priopćeno je iz ureda župana. U tom svjetlu istaknuli su prijedlog da se ovlasti građevinske inspekcije prepuste regionalnim i lokalnim razinama te da se uvedu promjene u području kažnjavanja. “Da su kazne puno, puno veće i da to više nije prekršaj, nego kazneno djelo, onaj tko bespravno gradi završio bi u zatvoru, a ti objekti bi bili srušeni, što bi bila dobra poruka svima.” objasnio.

Hrvatska Istra je 1991. godine, prema podacima grada Umaga, imala nešto više od 200.000 mještana. Danas ima dodatnih 200.000 nestalnih stanovnika, legalnih i ilegalnih, koji imaju ukupno 140.000 turističkih kreveta koje iznajmljuju, uglavnom ilegalno.

Slovenski vlasnici mobilnih kućica na području općine Umag smatraju da ne krše zakon jer ih imaju postavljene na svom zemljištu. Kako su neki od njih prije nekoliko dana ispričali za N1 Slovenija, grad za njih nema sluha i traži uklanjanje kuća pa su se obratili sudu.

Tagovi: istra, bespravna gradnja, miletić, umag
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
POTEZI
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
MADRID - Španjolska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE