GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora stoje Kinezi?

Iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora stoje Kinezi?
PONUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stoje li iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora Kinezi, pita u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da je za radove procijenjene na 155,1 milijuna kuna stigla ponuda konzorcija koja je tako povoljna da će se tražiti dokazi da nije riječ o dampinškoj cijeni.

Do 18. ožujka u Vladi trebaju donijeti odluku tko će projektirati i obnoviti zgradu Banskih dvora. Procijenjena vrijednost radova na natječaju je 155,1 milijun kuna bez PDV-a.

Tursko-nizozemski konzorcij, koji čine tvrtke Saridaglar Insaat iz Turske i Duttchina Agro Tech Incubation Center iz Nizozemske, dao je ponudu od 124,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Na natječaj su pristigle još tri ponude domaćih kompanija - TEH Gradnje iz Zagreba, Međimurje Graditeljstva iz Čakovca i Radnika iz Križevaca. Njihove ponude su veće od procijenjene vrijednosti, a financijski najskuplju ponudu dala je tvrtka Međimurje Graditeljstvo u iznosu od 241,2 milijuna kuna bez PDV-a.

Sukladno takvoj podjeli kriterija tursko-nizozemski konzorcij već bi sada mogao slaviti novi veliki posao s obzirom na ponuđenu cijenu. No s obzirom na to da su ostale tri ponude grupirane unutar 15 milijuna kuna, dok ova ponuda daleko odskače i niža je za čak 100 milijuna kuna od prve sljedeće ponude, može se sumnjati da je ponuđena nerealno niska cijena te bi tursko-nizozemski konzorcij trebao detaljno objasniti i dokazati može li za ponuđeni iznos obaviti iznimno složene poslove projektiranja i građevinske radove obnove Banskih dvora te je li riječ o damping-cijeni.

U tursko-nizozemskom konzorciju tvrtka Saridaglar Insaat je građevinska kompanija koja se bavi gradnjom stadiona, bolnica, stambenih zgrada, hotela, aerodroma... Kompanija je osnovana 1980. godine sa sjedištem u Ankari. Sudeći prema prema referentnoj listi poslova koje su dosad obavili, riječ je respektabilnoj građevinskoj kompaniji. Na svojim stranicama hvale se učešćem u gradnji stadiona kapaciteta 40.000 gledatelja u Maroku, gradnjom piste aerodroma Hakkari u Turskoj, gradnjom radijskog i TV tornja u Istanbulu, stambenih zgrada u Turskoj.

Uloga nizozemske kompanije Duttchina Agro Tech Incubation Center (DATIC) sa sjedištem u Rijswijku je pomalo nejasna. Tvrtka ima 20 zaposlenih, a bavi se znanstvenim istraživanjem i razvojem. Osnovana je 2012. godine, ali pod imenom China Dazong Group EU koji koristi do 2020., kada dobiva današnje ime, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Tagovi: Banski dvori, Međimurje gradnja, Duttchina Agro Tech Incubation Center, Saridaglar Insaat
PROČITAJ I OVO
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
STANOGRADNJA
BiH: Rast broja izgrađenih stanova, ali i prodaje
SARAJEVO - Stanogradnja na jenjava u Bosni i Hercegovini uprkos visokoj inflaciji i skoku cijena građevinskog materijala.
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
FINALIZACIJA
Izraelski investitor zaključio kupovinu Delta City Malla Podgorica
PODGORICA - Izraelska tvrtka BIG Shopping Centers završila je akviziciju Delta City Mall Podgorica u Crnoj Gori za 95 miliona eura.
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
PLANOVI
U planu rekonstrukcija Ušće šoping centra
BEOGRAD - Kompanija MPC Properties priprema projekat rekonstrukcije šoping centra Ušće, koji će, kako se navodi, funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta, piše portal Beobuild.
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
REGULATIVA
Cijene stanova mogle bi odletjeti u nebo zbog nove direktive EU
ZAGREB - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno nam je iz više izvora u graditeljskoj branši.
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
NOVO RUHO
Otvoren preuređeni Centar Kaptol
ZAGREB - Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj oko 15 milijuna eura, sinoć je predstavljeno novo, osvježeno izdanje Centra Kaptol, prvog premium lifestyle i shopping centra u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE