GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izdana građevinska dozvola za Emoniku

Izdana građevinska dozvola za Emoniku
DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 11:22
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tvrtka Mendota Invest u vlasništvu mađarske banke OTP dobila je pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju Emonike. Izgradnja tog kompleksa s trgovačkim centrom, dva hotela, poslovnim prostorima i stanovima na području novog putničkog centra u Ljubljani započet će ovog mjeseca i koštat će više od 350 milijuna eura, priopćeno je danas iz te tvrtke.

Kompleks, čija se izgradnja očekuje krajem 2026. godine, nalazit će se na križanju Dunajske, Vilharjeve i Trga OF, uz glavni željeznički i autobusni kolodvor u Ljubljani.

U sklopu Emonike bit će nekoliko zgrada u sjevernom dijelu s ukupno 187 stanova i 15.000 četvornih metara poslovnog prostora. Na južnom dijelu planirana je visoka zgrada koja će biti najviša poslovna zgrada u Ljubljani i obuhvaćat će 20.000 četvornih metara poslovnog prostora. Uz ovu zgradu, bit će tu i trgovački centar površine 21.500 četvornih metara s 80 trgovina. U sklopu kompleksa bit će i dva hotela – jedan s tri zvjezdice i više od 180 soba te drugi s četiri plus zvjezdice i više od 200 hotelskih soba i apartmana. Dva hotela bit će opremljena hotelskim restoranom, salonima, konferencijskim dvoranama, klubom i sobama s privatnim terasama, napisali su investitori.

Gradnja Emonike odvijat će se paralelno s gradnjom ljubljanskog putničkog centra, no ta dva projekta nisu povezana i nemaju iste investitore. Investitor nadogradnje središnjeg ljubljanskog kolodvora, koja je već započela, je država, dok Slovenske željeznice bdiju nad ulaganjem u novi autobusni kolodvor. Istodobno, Grad Ljubljana financirat će i opsežnu obnovu cestovne i komunalne infrastrukture na tom području, koja je već započela.

„Emonika je najveća investicija OTP grupe u Sloveniji. Simbolizira naše poštovanje prema slovenskom društvu i našu duboku vjeru u budućnost slovenskog gospodarstva. To također pokazuje našu predanost poticanju obostrano korisnih partnerstava,” rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe Sandor Csanyi.

Uvjeren je da će projekt stvoriti dodanu vrijednost za grad i njegove stanovnike, a ujedno će biti i važan korak za slovensko tržište nekretnina, "budući da nikada nije bilo tako zahtjevnog i opsežnog poslovnog projekta nekretnina u glavnom gradu."

Direktor Mendota Investa Pal Forgacs izrazio je uvjerenje da će Emonika postati ne samo arhitektonski simbol, već i gospodarsko i društveno središte.

Kako kažu iz tvrtke, Emonika će biti jedna od prvih višenamjenskih zgrada u Ljubljani s certifikatom BREEAM, metodom za ocjenu solidnosti.

Projekt novog putničkog centra s komercijalnim dijelom nastao je 2007. godine, isprva kao partnerstvo Slovenskih željeznica i mađarsko-kanadske tvrtke Trigranit. Predviđeno je da Slovenske željeznice u projekt ulože zemljište, a Trigranit novac za izgradnju javnih radova (željeznički i autobusni kolodvor), a zauzvrat bi mu se omogućila gradnja drugih komercijalnih sadržaja (hotela i apartmana, poslovnih prostora , šoping centar).

Trigranit se potom povukao iz partnerstva 2014. godine, nakon što nisu dobili željenu državnu potporu, a bilo je i dosta komplikacija, među ostalim, oko uvjeta ulaganja. U projekt je 2017. godine ušla tvrtka Prime Kapital u vlasništvu dvojice osnivača južnoafričkog fonda NEPI, a te je godine također odlučeno da će javni dio centra graditi država. Komercijalni dio projekta zaustavljen je godinu dana kasnije, a početkom 2019. kupila ga je mađarska bankarska grupa OTP.

Tagovi: emonika, mendota, otp, ljubljana, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
POTEZI
Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize
MADRID - Španjolska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja
Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine
SIGNALI
Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE