GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvjestan nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru

Izvjestan nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 09:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz snažan pad od 7,7% na mjesečnoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima), obujam građevinskih radova u travnju je drugi mjesec zaredom nastavio padati na godišnjoj razini, po stopi od 4,8%.

Prema izvornim indeksima prekinuta su pozitivna kretanja koja traju od početka godine pa je tako na mjesečnoj razini zabilježen pad od 6,6% dok je na godišnjoj 4,7%.

Prema izvornim indeksima, godišnjim stopama pada obujma građevinskih radova u travnju pridonijelo je smanjenje radova na izgradnji zgrada (-6,3%) kao i pad obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (-2,3%). Time su u oba slučaja prekinuti trendovi pozitivnih godišnjih stopa kretanja. Po pitanju izgradnje zgrada, uz nekoliko manjih iznimki, rastući trend je vidljiv od kraja 2015. godine dok je kod izgradnje ostalih građevina trend bio prisutan od kraja 2018. godine. Već uobičajeno, prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u travnju 50,4% radova odrađeno na zgradama a 49,6% na ostalim građevinama.

Usporedno, negativna kretanja u travnju, prouzročena globalnim ekonomskim zastojem uslijed epidemije Covid-19 zabilježena su i u većini zemalja u okruženju. Tako je (prema kalendarski prilagođenim indeksima) godišnja stopa rasta obujma građevinskih radova u EU zabilježila dvoznamenkasti pad od 24,0% (snažan doprinos Italije, Francuske i Španjolske). Dok je u Poljskoj zabilježen tek blagi pad od 0,8%, kod Slovenije (-6,5%), Mađarske (-2,1%) i Češke (-4,6%) vidljiva su izraženija kretanja. Značajnija dvoznamenkasta negativna kretanja zabilježena su kod Slovačke (-14,8%) te Bugarske (-15,0%).

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj je u travnju iznosio 734 te je bio 16,7% niži u odnosu na broj u travnju 2019. U prvih četiri mjeseca 2020. godine ukupno je izdano 2.854 dozvola za građenje. Predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu travnju (od 1.953 mil. kuna) niža je za čak 42,1% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Kretanja u građevinarstvu rezonira i pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu koji se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u svibnju bio na razini od 98,9. I u nastavku godine pad gospodarske aktivnosti negativno će se odraziti na kretanja u građevinarskom sektoru.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada
NOVI TRENDOVI
Nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne, traže se zemljišta van grada
ZAGREB - Promet kuća je bio puno manji nego što je danas. Ipak se danas situacija promijenila, poručio je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori
Colliers: Industrijski i logisitički sektor mogli bi postati dobitnici na slovenskom tržištu nekretnina
ANALITIČARI
Colliers: Industrijski i logisitički sektor mogli bi postati dobitnici na slovenskom tržištu nekretnina
LJUBLJANA - Pandemija COVID-19 i povezane mjere opreza snažno su utjecale na gospodarstvo Slovenije, što je dovelo do kontrakcije BDP-a i svih glavnih makroekonomskih pokazatelja.
Vesić: Beograd među retkim gradovima gde cene nekretnina rastu
RAST
Vesić: Beograd među retkim gradovima gde cene nekretnina rastu
BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da se ove godine, uprkos pandemiji COVID-19, u glavnom gradu Srbije gradi više kvadrata nego lane.
Srpski vlasnici nekretnina u Grčkoj ne mogu do svoje imovine
NERVOZA
Srpski vlasnici nekretnina u Grčkoj ne mogu do svoje imovine
BEOGRAD - Produžetak zabrane ulaska vlasnika srpskih pasoša u Grčku do kraja septembra doliva so na već postojeću ranu građana Srbije koji su vlasnici nekretnina u ovoj turističkoj zemlji.
Njemačka: Zašto su građevinska zemljišta skuplja nego ikad?
REKORDI
Njemačka: Zašto su građevinska zemljišta skuplja nego ikad?
BERLIN - Potražnja za stambenim prostorom u Njemačkoj je ogromna, prije svega u gusto naseljenim područjima. Međutim, nedostaje građevinskog zemljišta. Cijene su zato eksplodirale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE