GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesu li cijene nekretnina blizu maksimuma?

Jesu li cijene nekretnina blizu maksimuma?
STRUČNJACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2022 / 07:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zadovoljno trljaju i ruke oni koji od turizma zarađuju, ali i razmišljaju kako uložiti zaradu da se u uvjetima velike inflacije i nestabilnosti ona ne istopi.

“Ako pričamo o Splitu, tu se radi o domaćim kupcima, kupcima stanova, a ako pričamo o destinacijama poput Primoštena ili Rogoznice, tu osim domaćih kupuju i stranci i to u značajnom broju”, rekao je za N1 televiziju Marin Biliškov, direktor agencije Biliškov nekretnine.

“Ako gledamo tradiciju, uvijek je dobra sezona na moru značila dobru sezonu nekretnina u Zagrebu”,rekao je Boro Vujović, direktor agencije Opereta nekretnine.

Dobra sezona znači veću potražnju i više cijene, a one su, kad je riječ o nekretninama već su u rekordnom porastu, 20 posto u odnosu na lani. Kvadrat novogradnje u Hrvatskoj je prosječno 2140 eura, u srpnju i kolovozu agencije su prosječno prodavale i za 500-600 eura više.

Ima li onda prostora za dodatni rast cijena nekretnina u Hrvatskoj?

“S obzirom na prosječna primanja i standard u Hrvatskoj, bez obzira na dobru sezonu mislim da su cijene dosegle točku koju ne bi smjelo prelaziti. Ali dok god je veća potražnja nego ponuda, ekonomski je zakon da cijena ide gore”, rekao je Biliškov.

Kako kaže Vujović, ako budu rasle cijene energije i svega ostalog, onda će rasti i cijene nekretnina.

“Mislim da će se usporiti jer će rasti kamatne stope, dio građane neće biti kreditno sposoban pa će to onda smanjiti potražnju”, rekao je Vujović.

Konstantno raste i potražnja stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. Ulazak Hrvatske u Eurozonu i Schengen mogli bi potaknuti i domaću i stranu potražnju.

“Ono što ne smijemo zanemariti je značajna aktivnost stranih kupaca koji će našim ulaskom u eurozonu i Schengen osvijestiti i Hrvatsku kao zanimljivu investicijsku destinaciju upravo kroz transakcije u eurima. Iako su i dosad bile vezane uz euro ali realizirane u kunama, sad će moći realizirati u euru što će dodatno potaknuti interes stranih kupaca”, rekla je Vedrana Likan, direktorica i partnerica tvrtke Colliers.

Zanimljivo je i da u posljednje vrijeme značajno padaju cijene sirovina potrebnih za gradnju. Cijena čelika, primjerice, porasla je i više od 30 posto. Najavljuje se i rast kamata. Može li to u budućnosti dovesti do pada cijena? Teško, jer globalna kriza tjera kapital u sigurnu zonu.

“Ako me pitate hoće li doći do snižavanja cijena u Hrvatskoj, kristalna bi kugla rekla da će doći do smirivanja porasta cijena, ali teško da ćemo ikada svjedočiti snižavanju cijena”, rekla je Likan.

Tagovi: CIJENE NEKRETNINA, TRŽIŠTE NEKRETNINA, mARIN bILIŠKOV, bORO VUJOVIĆ, vEDRANA lIKAN, cOLLIERS
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE