GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna Koreja najavljuje kupnju nekretnina u borbi protiv manjka stambenog prostora

Južna Koreja najavljuje kupnju nekretnina u borbi protiv manjka stambenog prostora
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 12:03
Autor: SEEbiz / H
SEUL - Južnokorejska vlada kupovat će nekretnine kako bi ublažila problem visokih cijena i manjka stambenog prostora za najam, objavio je u četvrtak ministar financija, signaliziravši pomoć mladima u potrazi za stanom.

U sljedeće dvije godine vlada će povećati broj stanova u državnom vlasništvu predviđenih za najam za 114 tisuća, izjavio je na sjednici vlade ministar Hong Nam-ki, predstavljajući novu mjeru koja bi trebala pomoći u rješavanju stambenog zbrinjavanja mladih.

"Hoteli će biti pretvoreni u cjenovno prihvatljive, kvalitetne stanove za samce", pojasnio je na konferenciji za novinare ministar za zemljište, infrastrukturu i transport Kim Hyun-mee.

Broj samačkih kućanstava u Južnoj Koreji porastao je od 2015. do 2019. čak 18 posto, na 6,15 milijuna. Gotovo svako treće kućanstvo u Južnoj Koreji spada u kategoriju samačkog, pokazuju službeni podaci.

Prijedlog se nadovezuje na više od 20 mjera kojima vlada od 2017. pokušava zaustaviti nagli rast cijena i najma stambenih nekretnina unatoč postroženim propisima o hipotekama i višim porezima na nekretnine.

Mjere poput ublaženih ograničenja visine zgrada i pretvaranja vojnih objekata u stambene zgrade nisu u kratkom roku riješile problem manjka stambenog prostora.

"Mjere će ovaj puta biti fokusirane na povećanje broja stambenih nekretnina koje će se moći iznajmljivati, a ne ograničenjem potražnje, kako bi se podmirila potražnja za stanovima u programu Jeonse", objasnio je Hong.

Program Jeonse predviđa da najmoprimac pri potpisivanju ugovora uplaćuje depozit za najam stana na dvije godine, koji zamjenjuje mjesečnu najamninu. Najmodavac depozit može koristiti za ulaganje u nekretninu a nakon isteka najma vraća iznos najmoprimcu.

Vlada je u srpnju usvojila zakon kojim je ograničila povećanje 'jeonse' depozita na pet posto i omogućila najmoprimcima da produlje razdoblje najma s dvije na četiri godine. Najmodavci mogu blokirati produljenje jedino ako sami žele useliti u nekretninu koju iznajmljuju.

Zakon je potaknuo nestašicu nekretnina u programu bez presedana, budući da su najmodavci ubrzano otkazivali najam starim stanarima i iznajmili stanove novima, uz veći depozit, objašnjava Reuters.

Tagovi: Južna Koreja, stanovi, stambeni prostor
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE