GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kada je vrijeme za nove prozore?

Kada je vrijeme za nove prozore?
SAVJETUJEMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 16:47
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Investicija u novu stolariju veliki je zahvat. Ne samo zbog povezanih troškova,  investitori su zabrinuti i zbog utjecaja velikih građevinskih radova na njihov svakodnevni život.

Ugradnja novih prozora snažno utječe na kvalitetu stanovanja. Kako je životni vijek prozora nekoliko desetljeća, a razvoj prozora je u tom razdoblju doživio ogromne skokove, s novim prozorima s pravom možete očekivati velike promjene u životnim prostorima. Na prvom mjestu među očekivanjima su ušteda energije, bolja zvučna izolacija i lakše korištenje.

Značajke stolarije

U stolariju se ubrajaju prozori, a osim njih ulazna i sobna vrata, rolete i prozorske klupčice. Građevinski namještaj prvenstveno štiti unutarnje prostore od vanjskih utjecaja, primjerice od hladnoće i topline te buke. Prozori pružaju udobnost u zatvorenim prostorima, a od njih očekujemo i besprijekornu funkciju te estetski izgled. S godinama neke od navedenih funkcija počinju blijedjeti. Najočitiji su problemi s okvirom i hardverom. Problemi zatvaranja i deformacije okvira rezultiraju sve slabijim brtvljenjem, što uzrokuje dodatne gubitke topline, a zbog stalnog dotoka hladnog zraka na tim mjestima može se pojaviti plijesan.

Prozori i adaptacija

Kada govorimo o adaptaciji starijeg objekta, ona često dolazi zbog nužde, a ne iz dugoročnog planiranja. To se može izbjeći jer je starenje stolarije dugotrajan proces. Stanje prozora pratimo iz godine u godinu te tako kontinuirano i pouzdano procjenjujemo njihovo stanje i životni vijek. Zbog toga je važno redovito godišnje održavanje koje treba uključivati čišćenje okvira, podmazivanje i eventualno podešavanje šarki. Na taj način pratimo probleme i promjene, što nam osigurava mogućnost planiranja renoviranja ili zamjene barem godinu dana unaprijed. Kada je zamjena prozora samo jedan od koraka u projektu energetske obnove zgrade, potrebno ju je još više planirati te vremenski, financijski i funkcionalno uskladiti s ostalim zahvatima na zgradi.

Prozori mijenjaju mikroklimu

Bez obzira na vrstu ostakljenja, od novih prozora možete očekivati znatno poboljšanu zrakopropusnost u odnosu na stare. Stari okviri lošije brtve zbog dugogodišnjeg korištenja, što omogućuje značajnu izmjenu svježeg zraka. Pogotovo u slučaju odstupanja unutarnjeg i vanjskog tlaka zraka (kod korištenja kuhinjske nape, štednjaka na kruta goriva ili kupaonskog ventilatora), svježi vanjski zrak stalno će ulaziti u prostoriju kroz te otvore. Zimi taj zrak utječe na energetsku ravnotežu, ali s druge strane daje svojevrsnu ventilaciju. Bez redovite intenzivne ventilacije, ovaj izvor je glavni, ako nedostatan, izvor svježeg zraka. Zamjenom prozora bitno se mijenja životna klima i stara zgrada, novi prozori i loša ventilacija recept su za probleme s visokom vlagom, plijesni i lošim zrakom. Novi prozori će promijeniti i odnose između mjesta gdje gubimo toplinu. Zagrijani interijeri gube temperaturu na loše izoliranim mjestima, a relativno gledano, nakon zamjene prozora kritično mjesto bit će krov ili zidovi, možda i ulazna vrata. Promjena nije samo teoretska, jer se novouspostavljena unutarnja klima osjeća i u normalnom korištenju prostora. Ako je zbog lošeg stanja prozora u kući bio propuh, a samim time i veliki gubitak topline, rješenje ovog problema usmjerit će pozornost negdje drugdje. Možda ćete otkriti da vrata ne brtve ili da unatoč zamjeni prozora još uvijek gubite puno topline kroz loše izolirano potkrovlje.

Renoviranje vlastitim tempom

Promjena prozora u nastanjenoj zgradi je izazov. Uklanjanje prozora može biti bučno i prašnjavo, često zahtijeva zidarske popravke na krilima, a loše vrijeme i niske temperature predstavljaju probleme. Međutim, adaptacija ima i veliku prednost u odnosu na novogradnju – vremenski okvir. Moglo bi se reći da je uz novogradnju velika žurba i stres na bezbroj mjesta, od temelja do krova, ali kod adaptacije više pažnje može se usmjeriti samo na odabir izvođača i planiranje samog građevinskog zahvata. Redovitim praćenjem stanja prozora potpuno opušteni možemo planirati zamjenu, čak i prije nego što se stanje prozora pogorša do te mjere da je potrebna brza zamjena. Kada razmjenu planirate godinu ili dvije unaprijed, možete dobiti mnogo različitih ponuda i upoznati različite pružatelje. Cijena je važan orijentir pri odabiru, ali vrlo je bitan i odnos prema kupcima, dostupnost i interes ponuđača.

Tagovi: prozori, stolarija, građevina, nekretnine, stanovi, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Ante Todorić i Petra Kaćunko postali zastupnici Beograda na vodi u Hrvatskoj
ZASTUPSTVO
Ante Todorić i Petra Kaćunko postali zastupnici Beograda na vodi u Hrvatskoj
BEOGRAD - Na gala prijemu, održanom u Beogradu, Ante Todorić, zajedno s partnericom Petrom Kaćunko, predstavio je svoju Real Estate agenciju 'Regent', koja već godinu dana uspješno posluje, za sada, isključivo u Hrvatskoj.
Nevjerojatan uzlet cijena smještaja u Beogradu, evo što se događa
UZLET
Nevjerojatan uzlet cijena smještaja u Beogradu, evo što se događa
BEOGRAD - Normalno je da cijene smještaja rastu s potražnjom ili u danima važnih evenata, ali ovo što su Beograđani izveli s cijenama smještaja u danima kad nastupa Rammstein dugo nismo vidjeli - uspjeli su prešišati čak i Malmö u danima Eurosonga!
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
PRIORITETI
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
ZAGREB - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je danas da će prioriteti tog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove nakon potresa, omogućavanje dostupnog stanovanja mladima i novi zakon o prostornom uređenju.
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
TRENDOVI
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
ZAGREB - Trend pada prodaje nekretnina na Jadranu nastavlja se i ove godine, prvenstveno, kažu stručnjaci, zbog recesije u Njemačkoj.
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
POTICAJI
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
PEKING - Očekuje se da će Kina, koja se još uvijek nosi s krizom na tržištu nekretnina, smanjiti minimalnu stopu predujma za one koji prvi put kupuju stan, a također je predložila da vlada otkupi komercijalne nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE