GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kaufland dobio lokacijsku dozvolu za stambeno naselje u Dubravi

Kaufland dobio lokacijsku dozvolu za stambeno naselje u Dubravi
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 16:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka gradska uprava izdala je lokacijsku dozvolu trgovačkom lancu Kaufland za gradnju stambenog naselja sa 77 stanova u Dubravi.

Stanovi će biti sagrađeni na zemljištu bivše Tvornice autobusa Zagreb, pokraj Kauflandova supermarketa u Ulici Milovana Gavazzija, koje se proteže na 10.500 četvornih metara, od čega će oko 5500 biti za stanovanje.

Budući da je Kaufland proteklih godina nudio to zemljište na prodaju, Jutarnji list pokušao je u tom trgovačkom lancu doznati hoće li sami pristupiti gradnji ili će i dalje pokušavati prodati projekt, ali ubuduće s lokacijskom i građevinskom dozvolom koju tek trebaju ishoditi.

- U ovom trenutku nemamo informacije o gradnji stambene građevine koje bismo mogli podijeliti s javnosti - kratko su nam poručili iz Kauflanda.

Ako bi Kaufland investirao u gradnju naselja, bio bi to jedinstven slučaj na našem tržištu da se trgovački centar bavi stanogradnjom. No, prema podacima iz spomenute lokacijske dozvole, naselje u Gavazzijevoj ulici imalo bi ulogu i u poslovanju supermarketa. Naime, osim parkirnih mjesta za stanare naselja u podzemnom dijelu zgrada, investitor će na površini sagraditi dodatna parkirna mjesta, a ukupno ih je predviđeno oko 240.

Prodaja projekta s ishođenim dozvolama uobičajeni je način trgovine građevinskim zemljištem. Kada su u pitanju cijene, medijalna cijena u kupoprodajama građevinskog zemljišta u Zagrebu u 2022., prema izračunu zagrebačkog Ekonomskog instituta, kretala se oko 64 eura. S druge strane, kako je utvrdio EIZG, zemljišta su prodavana u rasponu od najnižih 6,7 do 351 eura, pa i više, za kvadrat. Broj kupoprodaja (1046) bio je u laganom padu u odnosu na 2021., za gotovo četiri posto.

Prosječna veličina građevinskog zemljišta koje je u 2022. promijenilo vlasnika u metropoli iznosila je, prema spomenutom izvoru, 607 kvadrata. Kada se tome doda da je prosječna veličina pet posto najvećih parcela kojima se trgovalo bila 3579 kvadrata, jasno je da se nuđeno zemljište Kauflanda u Gavazzijevoj nalazilo među najvećima na tržištu u glavnom gradu. U katastarskoj općini Dubrava u 2022. prosječna cijena u transakcijama građevinskim zemljištem bila je 105 eura za kvadrat, što upućuje na tržišnu cijenu spomenute parcele u Gavazzijevoj od 1,1 milijun eura.

Kada su u pitanju cijene stanova, u kupoprodajama zagrebačkih stanova u pretprošloj godini zabilježena je medijalna cijena od 1929 eura za kvadrat, a u Dubravi je 28 eura niža od prosjeka metropole. Prema broju kupoprodaja stanova (598), Dubrava je preklani, uz Centar, Peščenicu, Trešnjevku i Vrapče, bila među pet najatraktivnijih zagrebačkih kvartova.

Jedino ograničenje u trgovanju građevinskim zemljištem s lokacijskim i građevinskim dozvolama jest trajanje izdanih dozvola. Naime, Kaufland, prema spomenutom rješenju Grada Zagreba, ima obvezu u roku od četiri godine zatražiti građevinsku dozvolu jer u protivnom ostaje bez lokacijske.

Tagovi: kaufland, dubrava, gavazzijeva, stanovi, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE