GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina: Prestaju se graditi zgrade više od 500 metara, počinje novo doba arhitekture

Kina: Prestaju se graditi zgrade više od 500 metara, počinje novo doba arhitekture
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2020 / 10:29
Autor: SEEbiz / Klix.ba
PEKING - Vlada Kine zabranila je gradnju nebodera viših od 500 metara i plagiranje, imitaciju i kopiranje dizajna na novim zgradama koje se budu pravile u ovoj zemlji. Iz vlade su kazali da treba početi novo doba arhitekture u kojoj bi zgrade trebale predstavljati kulturu i duh grada.

Ovom direktivom poziva se na kraj predimenziranim, ekscentričnim i čudnim zgradama.

"Nije stvar samo u visini. Radi se o kineskoj kulturi, urbanom kontekstu, duhu grada i suvremenom izgledu. Mi smo u akademskoj zajednici dosta raspravljali o tome, a sada je konačno to i u vladinim dokumentima", objasnio je profesor azijske arhitekture Li Shiqiao.

Od deset zgrada koje su više od 500 metara širom svijet, polovina se nalazi u kontinentalnoj Kini. Među njima je i drugi najviši neboder na Zemlji, vijugavi Šangajski toranj visok 632 metra i Shenzhenov financijski centar Ping An visok 599 metara.

U posljednje dvije godine pridružili su im se pekinški Citic toranj i Tianjin CTF Finance Center, sedma i deveta najviša zgrada na svijetu. No, trend gradnje visokih zgrada sve se više opada.

Broj novih zgrada u Kini od 200 metara ili više opao je prošle godine za gotovo 40 posto, pokazuju podaci Vijeća za visoke zgrade i gradsko stanište (CTBUH). U središnjem poslovnom okrugu grada Pekinga već se primjenjuje ograničenje visine. Novi prijedlog je da zgrada budu visine oko 180 metara.

Fei Chen, profesor arhitekture na britanskom Univerzitetu Liverpool, opisao je granicu od 500 metara kao "prilično proizvoljnu", dodajući da su neboderi dimenzija 499 metara "još uvijek vrlo, vrlo visoke zgrade", no slaže se da je novi vladin dokument potvrdio rastuću netoleranciju prema previsokim zgradama. Kao takva, nova ograničenja odnose se koliko na dizajn, toliko i na ekonomiju.

Kineski gradovi sada su prepuni nedovršenih tornjeva jer je ekonomski rast usporen.

Prema podacima CTBUH-a, oko 70 kineskih zgrada koje su se trebale biti više od 200 metara trenutno je "na čekanju". Tri tornja trebala su prelaziti visinu od 500 metara, uključujući i Tianjin ogromni Goldin Finance 117, koji se prestao graditi prije više od deset godina.

Ipak Li drži da je ograničenje visine od 500 metara s akademskog stajališta "vjerovatno najmanje zanimljiv" dio novih vladinih smjernica.

Napominje da dokument uključuje zabranu plagijata, kopiranja i imitaciju zgrada. Kineski Eiffelov toranj i grad Thames, nadahnut Londonom, izvan Šangaja, su dva najekstremnija primjera imitacije arihitekture.

"Izričita zabrana plagiranja mogla bi se ipak pokazati korisnom u zemlji u kojoj je stupanj kvalitete veoma raznolik. Kopiranje u kineskoj arhitekturi nije dobrodošlo. Stoji da kvalitet arhitekture zavisi od grada do grada. Na primjer gradovi na istočnoj obali ili u razvijenijim područjima imaju bolju dizajnersku vještinu, ali u gradovima u unutrašnjosti i dalje možete vidjeti kopirane dizajne", rekao je Chen.

Vladin dokument također predviđa i crnu listu arhitekti koji plagiraju kako bi se potaknulo poštivanje zakona i propisa o planiranju. Hoće li novi vladin zakon ostvariti rezultate pokazat će vrijeme.

Tagovi: kineska arhitektura, kineska građevina, tržište nekretnina, Šangajski toranj, Citic toranj, Tianjin CTF Finance Center
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE