GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinesko tržište nekretnina na rubu, nužna dodatna državna pomoć

Kinesko tržište nekretnina na rubu, nužna dodatna državna pomoć
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 08:03
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineskom tržištu nekretnina, koje čini znatan dio gospodarstva zemlje, potrebna je veća potpora vlade kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje, kažu analitičari.

Cijene postojećih kuća pale su u listopadu najviše od 2014., dok su nepodmireni zajmovi za nekretnine pali prvi put u povijesti, rekao je Larry Hu, glavni ekonomist u Macquarieju, u bilješci od petka.

To ukazuje na povećanje kočenja i na strani potražnje i na strani ponude, piše CNBC.

Dosadašnja politika bila je usmjerena na povećanje potražnje. Ali vlada se nije "pozabavila najvažnijim pitanjem: kreditnim rizikom povezanim s programerima", navodi se u izvješću Macquarieja.

"Bez zajmodavca u krajnjoj nuždi, lako bi se mogla dogoditi samoispunjena kriza povjerenja jer se pad prodaje i rastući rizici od neispunjavanja obveza međusobno jačaju", navodi se u izvješću. "Doista, neki veliki developeri nedavno su vidjeli kako im kreditni rizici brzo rastu."

Peking je nastojao smanjiti visoku ovisnost investitora o dugu kako bi potaknuo rast, istovremeno smanjujući skok cijena kuća zbog kojeg je kupnja stana u velikim gradovima postala preskupa za mnoga mlada kineska kućanstva.

Analitičari UBS-a procjenjuju da sektori nekretnina i srodni sektori sada čine oko 22% kineskog bruto domaćeg proizvoda, što je pad s razine od oko 25% zabilježene posljednjih godina.

Od studenog 2022. kineske su vlasti uvele niz mjera s ciljem poboljšanja pristupa financiranja programerima i smanjenja hipotekarnih stopa.

Međutim, nekretninski div Country Garden ipak je prošlog mjeseca završio u neisplati obveznice u američkim dolarima, piše Bloomberg News.

Što se tiče kupaca stanova, analitičari Nomure prošli su tjedan procijenili da je prodano oko 20 milijuna jedinica diljem Kine - ali još nije dovršeno.

Stanovi se u Kini obično prodaju prije dovršetka. Nemogućnost poduzetnika da dovrše izgradnju na unaprijed prodanim nekretninama potaknula je prošle godine mnoge kupce stanova da prestanu s otplatom hipoteke na domove koje su već kupili, ali ih tek trebaju dobiti.

Nedavne brojke pokazuju da se problemi u sektoru nekretnina samo pogoršavaju.

Prosječna cijena postojećih kuća u 70 velikih gradova pala je za 0,6% u listopadu u odnosu na prethodni mjesec, u usporedbi s padom od 0,5% u rujnu, pri čemu su najveći kineski gradovi prednjačili u padu, rekli su analitičari Nomure u prošlotjednom izvješću pozivajući se na službene podatke.

To je zabrinjavajuće jer se očekuje da će veći gradovi imati trajniju potražnju za domovima zbog dostupnosti poslova.

"Kineski sektor nekretnina tek treba dosegnuti dno", stoji u izvješću. "Čini se da su tržišta bila malo previše optimistična u pogledu politika poticanja nekretnina tijekom posljednja dva mjeseca."

Tagovi: nekretnine, Kina, NR Kina, Evergrande
PROČITAJ I OVO
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
INVESTICIJE
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
MAKARSKA - Uspješni poduzetnik i dobitnik Emmyja iz Gruda Stjepan Čajić investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti u Makarskoj pored hotela Aminess Khalani Beach.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE