GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinesko tržište nekretnina na rubu, nužna dodatna državna pomoć

Kinesko tržište nekretnina na rubu, nužna dodatna državna pomoć
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 08:03
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineskom tržištu nekretnina, koje čini znatan dio gospodarstva zemlje, potrebna je veća potpora vlade kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje, kažu analitičari.

Cijene postojećih kuća pale su u listopadu najviše od 2014., dok su nepodmireni zajmovi za nekretnine pali prvi put u povijesti, rekao je Larry Hu, glavni ekonomist u Macquarieju, u bilješci od petka.

To ukazuje na povećanje kočenja i na strani potražnje i na strani ponude, piše CNBC.

Dosadašnja politika bila je usmjerena na povećanje potražnje. Ali vlada se nije "pozabavila najvažnijim pitanjem: kreditnim rizikom povezanim s programerima", navodi se u izvješću Macquarieja.

"Bez zajmodavca u krajnjoj nuždi, lako bi se mogla dogoditi samoispunjena kriza povjerenja jer se pad prodaje i rastući rizici od neispunjavanja obveza međusobno jačaju", navodi se u izvješću. "Doista, neki veliki developeri nedavno su vidjeli kako im kreditni rizici brzo rastu."

Peking je nastojao smanjiti visoku ovisnost investitora o dugu kako bi potaknuo rast, istovremeno smanjujući skok cijena kuća zbog kojeg je kupnja stana u velikim gradovima postala preskupa za mnoga mlada kineska kućanstva.

Analitičari UBS-a procjenjuju da sektori nekretnina i srodni sektori sada čine oko 22% kineskog bruto domaćeg proizvoda, što je pad s razine od oko 25% zabilježene posljednjih godina.

Od studenog 2022. kineske su vlasti uvele niz mjera s ciljem poboljšanja pristupa financiranja programerima i smanjenja hipotekarnih stopa.

Međutim, nekretninski div Country Garden ipak je prošlog mjeseca završio u neisplati obveznice u američkim dolarima, piše Bloomberg News.

Što se tiče kupaca stanova, analitičari Nomure prošli su tjedan procijenili da je prodano oko 20 milijuna jedinica diljem Kine - ali još nije dovršeno.

Stanovi se u Kini obično prodaju prije dovršetka. Nemogućnost poduzetnika da dovrše izgradnju na unaprijed prodanim nekretninama potaknula je prošle godine mnoge kupce stanova da prestanu s otplatom hipoteke na domove koje su već kupili, ali ih tek trebaju dobiti.

Nedavne brojke pokazuju da se problemi u sektoru nekretnina samo pogoršavaju.

Prosječna cijena postojećih kuća u 70 velikih gradova pala je za 0,6% u listopadu u odnosu na prethodni mjesec, u usporedbi s padom od 0,5% u rujnu, pri čemu su najveći kineski gradovi prednjačili u padu, rekli su analitičari Nomure u prošlotjednom izvješću pozivajući se na službene podatke.

To je zabrinjavajuće jer se očekuje da će veći gradovi imati trajniju potražnju za domovima zbog dostupnosti poslova.

"Kineski sektor nekretnina tek treba dosegnuti dno", stoji u izvješću. "Čini se da su tržišta bila malo previše optimistična u pogledu politika poticanja nekretnina tijekom posljednja dva mjeseca."

Tagovi: nekretnine, Kina, NR Kina, Evergrande
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE