GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korona bez većeg uticaja na tržište nekretnina u Beogradu

Korona bez većeg uticaja na tržište nekretnina u Beogradu
BEZ POSLEDICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 21:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Pandemija korona virusa nije ostavila trajnije posledice po tržište nekretnina u Beogradu, jer nije došlo do drastičnije promene cena, objavio je danas portal za oglašavanje nekretnina 4zida.

“Tokom vanrednog stanja smanjio se broj realizovanih kupoprodaja, a stanovima za izdavanje je, u manjoj meri, snižavana cena. Ipak, možemo reći da se drastičniji pad u ceni, pogotovo kod kupoprodaje nekretnina, nije desio”, navedeno je u saopštenju.

Portal 4zida je uradio i analizu o odnosu između prosečnih oglašenih i prosečnih prodajnih cena stanova u Beogradu, na uzorku većem od 73.000 oglasa starogradnje, koliko ih ima na ovom portalu, a za prosečne prodajne cene, korišćeni su zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Analiza je pokazala da je beogradska opština sa najvišim prosečnim cenama i starogradnje i novogradnje Savski venac, gde je i najveća razlika između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji – i to 760 evra po metru kvadratnom.

Kako je precizirano, prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 2.510 evra po metru kvadratnom, a prosečna prodajna cena 1.750 evra po metru kvadratnom, što znači da su stanovi u starogradnji na Savskom vencu prodaju u proseku za 30 odsto nižu cenu od one koja stoji u oglasima.

U opštinama Stari grad i Vračar, gde se cene nekretnina takođe visoke, odnos izmedju prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji je umereniji, pa se tako cene stanova snižavaju za oko 11 odsto prilikom prodaje.

Razlika između prosečne tražene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji na Starom gradu je nešto viša od 270 evra, dok na Vračaru ta razlika iznosi 230 evra, pokazala je analiza.

U opštini Novi Beograd sličan je odnos cena tražnje-prodaje, kao i na Starom gradu i Vračaru.

Prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 1.795 evra po metru kvadratnom, a prosečna prodajna 1.598 evra po metru kvadratnom, što znači, pokazala je analiza, da se cene u pregovorima snižavaju za oko 10 odsto.

Sa portala 4zida su ocenili da postoje brojni razlozi zbog kojih vlasnici nekretnina ili agenti koji ih zastupaju u oglasima navode višu cenu od one za koju bi prodali svoju nekretninu.

Neko želi sebi da ostavi prostora za pregovore, a nekom se ne žuri sa prodajom i bitnije mu je da postigne višu cenu, nego da što pre realizuje prodaju, ukazali su sa tog portala.

Tagovi: koronavirus u Srbiji, Novi Beograd, Beograd, tržište nekretnina, Vračar, Stari grad, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Kupnja stana postaje ozbiljna trauma
PSIHOLOGIJA
Kupnja stana postaje ozbiljna trauma
ZAGREB - Pandemija, potresi, drastičan pad BDP-a – svemu tomu unatoč, cijene nekretnina rastu. Umjesto stanova u starijim zgradama, traži se kvalitetna novogradnja.
Karići kupuju bivšu Miloševićevu vilu na Dedinju
VILA
Karići kupuju bivšu Miloševićevu vilu na Dedinju
BEOGRAD - Vila u Tolstojevoj ulici 33 na Dedinju, koja je nekada bila u vlasništvu bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, dobija novog vlasnika. Naime, nju od nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića kupuje Zoran Karić, rođeni brat biznismena Bogoljuba i Dragomira Karića.
Ranilović: Obnova od potresa dugoročno će utjecati na tržište nekretnina
OBNOVA
Ranilović: Obnova od potresa dugoročno će utjecati na tržište nekretnina
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora organizirala je prezentaciju o osnovama obnove zgrada nakon potresa za članice komorskog Udruženja poslovanja nekretninama na kojem su mogli čuti kako će proces sanacije zgrada utjecati na njihovu branšu.
U februaru u Srbiji izdato 6,8 posto više građevinskih dozvola
RAST
U februaru u Srbiji izdato 6,8 posto više građevinskih dozvola
BEOGRAD - U Srbiji je izdato 1 516 građevinskih dozvola u februaru 2021, što je za 6,8 posto više nego u istom mesecu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.
Ustavni sud poništio odluku o zamrzavanju stanarina u Berlinu
STANARINE
Ustavni sud poništio odluku o zamrzavanju stanarina u Berlinu
BERLIN - Njemački ustavni sud u Karlsruheu proglasio je prošlogodišnju odluku Senata grada-savezne pokrajine Berlina o zamrzavanju visine stanarina neustavnom, čime stotinama tisuća građana Berlina prijeti naknadno plaćanje razlike stanarina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE