GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina

Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2020 / 21:55
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Kako je epidemija utjecala na slovensko tržište nekretnina? Njezin će utjecaj na cijene postati vidljiv tek za pola godine ili kasnije, predviđa struka.

Kupci trenutno uglavnom traže nekretnine, koje su neki prisiljeni prodati i zato nude po povoljnim cijenama.

Među onima koji su najviše stradali u koronakrizi bili su oni koji iznajmljuju stanove na kratkoročni najam, obično putem internetske platforme AirBnB.

"To su u osnovi vrlo lijepi i vrlo dobri stanovi na vrlo dobrim lokacijama, gdje su ti stanovi zapravo vezani za vrlo visoke kredite. Jer ljudi su zapravo kupovali po višim cijenama s većim kreditima", rekao je Alen Komić iz tvrtke ABC Nekretnine.

Ako je pad cijena najma zbog krize zbog epidemije, vrlo je vjerojatno da će pad korištenih stanova biti povezan s vrhuncem 2018. godine, koji smo postigli nakon četiri godine kontinuiranog rasta, kada su cijene kuća porasle za više od 30 posto.

"Što se tiče rabljenih stanova, starijih, starijih od 70 ili 80 godina: naravno, ove će cijene tek početi padati. Ali iz drugih razloga ... jer dolaze nove zgrade. A s tim dolaze i nove zgrade, postoji pritisak na polovne nekretnine i cijene će pasti ”, rekao je Predrag Todić iz Ljubljana nepremičnina.

"Po mom mišljenju, da, od pet do deset posto, ali to je sada u periodu od šest mjeseci do godinu dana", dodao je Komić.

"Developeri nekretnina su uvjereni da korona kriza neće biti tako ozbiljna kao financijska kriza. Naravno, ovo nije usporedba s 2009. godinom kao, na primjer, s trenutkom kada se događa 2020. Svi očekujemo da će se gospodarstvo vratiti u normalu nakon šest mjeseci ", najavio je Todić.

Prije epidemije potražnja je premašila ponudu nekretnina na tržištu.

"Mislim da će se to sada malo smiriti, a ako banke igraju ovu ključnu ulogu, mislim da ovdje neće biti nekih velikih promjena", rekao je Komić.

Prema podacima geodetske uprave, prošlogodišnji stanovi u Sloveniji porasli su u prosjeku za pet posto, ali ne u Ljubljani ili na Obali, već u regiji Goriška za 12 posto, a u Kranju za više od deset.

Tagovi: koronakriza, koronavirus u Sloveniji, Predrag Todić, Ljubljana nepremičnine, tržište nekretnine, Ljubljana, Alen Komić, ABC Nekretnine
PROČITAJ I OVO
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
POMOĆ
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
MADRID - Španjolska vlada sprema se produljiti mjere kojima nastoji smanjiti financijski teret za podstanare i socijalno ugrožene kupce stambenih nekretnina u vrijeme koronakrize, rekli su vladini izvori za Reuters.
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
PROJEKTI
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder priprema se za početak radova na rušenju u sklopu projekta obnove raspadnutog bivšeg hotela Bellevue na padini Šišenskog brda na rubu ljubljanskog parka Tivoli, rečeno je za STA.
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
PRODAJA
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
ZAGREB - Jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika, Luka Rajić sa švicarskom adresom, prodao je nedavno svoj atraktivan stan u zagrebačkom Ban centru u Ulici Augusta Cesarca poznatom nogometašu svjetske klase Mateu Kovačiću, igraču londonskog kluba Chelsea za, vjerojatno, oko dva milijuna eura.
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE