GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lani odobreno 4.150 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Lani odobreno 4.150 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u srijedu prihvatila izvješće o provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. godine, u kojem je odobreno 4150 zahtjeva građana za stambene subvencije.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izvijestio je na sjednici da je, sukladno raspisanom javnom pozivu za prikupljanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita od 10. rujna prošle godine, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila ukupno 4260 zahtjeva.

Od toga, zaključno sa zadnjim danom prošle godine, 4150 zahtjeva je odobreno, njih 39 odbijeno, a 71 podnositelj je odustao od podnesenog zahtjeva, naveo je Horvat.

Dodao je da je APN lani zaprimio i dodatna 254 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, od čega se 47 zahtjeva odnosilo na dodatno subvencioniranje u slučaju utvrđenog invaliditeta, a 207 zahtjeva zbog povećanja obitelji, rođenjem ili posvojenjem djeteta.

Pritom, svi zahtjevi su odobreni, naveo je Horvat.

Od rujna 2017., kada je otvoren prvi natječaj za stambene subvencije, zaključno sa zadnjim lanjskim danom, odobreno je ukupno 9329 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita.

U navedenom razdoblju, izvijestio je Horvat, u obiteljima u kojima je korištena subvencija rođeno je više od 1500 djece, čime je ostvareno pravo na dodatno subvencioniranje u trajanju od dvije godine po djetetu.

Na zahtjeve zaprimljene u 2017., 2018, i 2019. godini, a zaključno s 31. prosincem lani, uplaćene su subvencije iz državnog proračuna u ukupnom iznosu od 117,4 milijuna kuna, rekao je Horvat, koji je podsjetio da su dva natječaja za subvencije provedena i u 2020. godini.

Državna poticajna sredstva za stambenu štednju 15 kuna

Vlada je na sjednici donijela i odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2021. godini, za koju će građani u idućoj godini od države dobiti 15 kuna.

Kako je podsjetio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, Vlada svake godine odlukom propisuje iznos poticajnih sredstava koja se iz državnog proračuna isplaćuju štedišama u stambenim štedionicama.

Postotak poticajnih državnih sredstava izračunava se prema formuli propisanoj Zakonom o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, a za štednju prikupljenu u 2021. godinu iznosi 0,3 posto.

Kada se to izračuna, dobivamo zaista simboličnih 15 kuna državnih poticajnih sredstava, naveo je ministar financija, napomenuvši da su sredstva za tu mjeru planirana u proračunu za 2022. godinu u iznosu od četiri milijuna kuna.

Poticajna sredstva se tijekom jedne kalendarske godine odobravaju štediši u samo jednoj stambenoj štedionici. a cilj je, još od onih originalnih, bio poticanje građana na dugoročnu štednju i potom sklapanje ugovora o stambenom kreditu, rekao je Marić te podsjetio da su od 2003. godine ti iznosi na godišnjoj razini maksimalno dosezali 1250 kuna.

Primjerice, iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2020. godini iznosio je 0,7 posto, odnosno maksimalni iznos poticajnih sredstava koji je stambeni štediša mogao ostvariti iznosio je 35 kuna.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE