GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lani odobreno 4.150 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Lani odobreno 4.150 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u srijedu prihvatila izvješće o provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. godine, u kojem je odobreno 4150 zahtjeva građana za stambene subvencije.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izvijestio je na sjednici da je, sukladno raspisanom javnom pozivu za prikupljanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita od 10. rujna prošle godine, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila ukupno 4260 zahtjeva.

Od toga, zaključno sa zadnjim danom prošle godine, 4150 zahtjeva je odobreno, njih 39 odbijeno, a 71 podnositelj je odustao od podnesenog zahtjeva, naveo je Horvat.

Dodao je da je APN lani zaprimio i dodatna 254 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, od čega se 47 zahtjeva odnosilo na dodatno subvencioniranje u slučaju utvrđenog invaliditeta, a 207 zahtjeva zbog povećanja obitelji, rođenjem ili posvojenjem djeteta.

Pritom, svi zahtjevi su odobreni, naveo je Horvat.

Od rujna 2017., kada je otvoren prvi natječaj za stambene subvencije, zaključno sa zadnjim lanjskim danom, odobreno je ukupno 9329 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita.

U navedenom razdoblju, izvijestio je Horvat, u obiteljima u kojima je korištena subvencija rođeno je više od 1500 djece, čime je ostvareno pravo na dodatno subvencioniranje u trajanju od dvije godine po djetetu.

Na zahtjeve zaprimljene u 2017., 2018, i 2019. godini, a zaključno s 31. prosincem lani, uplaćene su subvencije iz državnog proračuna u ukupnom iznosu od 117,4 milijuna kuna, rekao je Horvat, koji je podsjetio da su dva natječaja za subvencije provedena i u 2020. godini.

Državna poticajna sredstva za stambenu štednju 15 kuna

Vlada je na sjednici donijela i odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2021. godini, za koju će građani u idućoj godini od države dobiti 15 kuna.

Kako je podsjetio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, Vlada svake godine odlukom propisuje iznos poticajnih sredstava koja se iz državnog proračuna isplaćuju štedišama u stambenim štedionicama.

Postotak poticajnih državnih sredstava izračunava se prema formuli propisanoj Zakonom o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, a za štednju prikupljenu u 2021. godinu iznosi 0,3 posto.

Kada se to izračuna, dobivamo zaista simboličnih 15 kuna državnih poticajnih sredstava, naveo je ministar financija, napomenuvši da su sredstva za tu mjeru planirana u proračunu za 2022. godinu u iznosu od četiri milijuna kuna.

Poticajna sredstva se tijekom jedne kalendarske godine odobravaju štediši u samo jednoj stambenoj štedionici. a cilj je, još od onih originalnih, bio poticanje građana na dugoročnu štednju i potom sklapanje ugovora o stambenom kreditu, rekao je Marić te podsjetio da su od 2003. godine ti iznosi na godišnjoj razini maksimalno dosezali 1250 kuna.

Primjerice, iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2020. godini iznosio je 0,7 posto, odnosno maksimalni iznos poticajnih sredstava koji je stambeni štediša mogao ostvariti iznosio je 35 kuna.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
OBVEZNICE
Evergrande izbjegao bankrot, dogovorio se s investitorima
ŠANGAJ - Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u priopćenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospijeva u rujnu 2025.
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE