GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lani srušeno 1.112 stanova

Lani srušeno 1.112 stanova
RUŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 16:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stambeni fond u Hrvatskoj u prošloj je godini smanjen za 1.112 stanova, pri čemu je više od polovine tih stanova srušeno zbog gradnje novih građevina, više od trećine zbog elementarnih nepogoda, a zbog nezakonite gradnje njih 19, podatci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po tim je podatcima u Hrvatskoj u 2022. godini srušeno ukupno 1.112 stanova, ukupne korisne površine 88.392 četvornih metara.

Statističari objašnjavaju da je riječ o ukupnom broju stanova isključenih iz stambenog fonda bez obzira na način korištenja - nastanjeni i nenastanjeni stanovi za stalno stanovanje te stanovi za odmor. Od ukupnog broja stanova koji su isključeni iz stambenog fonda, 16 stanova s ukupnom površinom od 637 kvadrata korišteno je za odmor, napominju iz DZS-a.

Najčešći razlog isključenja stanova iz stambenog fonda je gradnja novih građevina i lani je zbog toga srušeno 590 stanova, što je u ukupnom broju udio od 53,1 posto.

Zbog elementarnih nepogoda je u 2022. godini srušeno 415 stanova, što je udio od 37,3 posto. Taj se podatak odnosi na stanove koji su isključeni iz stambenog fonda na temelju odluke Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, objašnjavaju statističari.

Zbog dotrajalosti i drugih razloga lani je srušeno 76 stanova, ili 6,8 posto ukupnog broja, a zbog nezakonite gradnje njih 19, što je u ukupnom broju srušenih stanova udio od 1,7 posto.

U prošloj je godini zbog prenamjene u nestambeni prostor ili spajanja dvaju ili više stanova u jedan stan srušeno 12 stanova (1,1 posto).

Po podatcima DZS-a, lani je u gradskim naseljima srušeno 949 stanova, a u ostalim naseljima 163 stana.

Prema opremljenosti instalacijama i pomoćnim prostorijama, svi su ti srušeni stanovi imali električnu struju, kuhinju, vodovod, kanalizacijske instalacije i zahod, a 92,4 posto njih imalo je kupaonicu, podatci su DZS-a.

Prosječna veličina srušenim stanova u prošloj godini iznosila je 79,5 kvadrata, a statistika pokazuje i da se od ukupnog broja srušenih stanova više od polovine ili 57,3 posto odnosi na dvosobne i trosobne stanove.

Lani je, naime, srušeno 380 dvosobnih i 257 trosobnih stanova, a srušena su i 273 jednosobna stana, 125 četverosobnih i 77 peterosobnih ili stanova s više soba.

Tagovi: stanovi, stanogradnja, rušenje stanova, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE