GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marles prošle godine prodao gotovo trećinu kuća više nego 2019.

Marles prošle godine prodao gotovo trećinu kuća više nego 2019.
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 14:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJAA - Marles, najstariji, najveći i vodeći slovenski proizvođač drvenih montažnih kuća, ušao je u 2021. godinu s cjelovitom knjigom narudžbi.

Godine 2020. prodali su 30 posto više objekata nego godinu prije. Rast prodaje zabilježen je i na domaćem i na svim stranim tržištima. Uspješni su i u drugim područjima.

Prema riječima Mateja Vukmaniča, direktora tvrtke Marles hiše Maribor, 2020. godina započela je vrlo optimistično. Imali su dovoljno narudžbi za cijelu godinu, a proizvodnju su premjestili s dvije lokacije na jednu u Lovrencu na Pohorju i u potpunosti obnovili i modernizirali hardver. Pritom su poboljšali radne uvjete, povećali proizvodni kapacitet i postigli veću fleksibilnost, omogućavajući im lakše prilagođavanje tržišnim kolebanjima. Tada još nisu bili svjesni kako će to doći do njih u vrijeme epidemije, koja je proglašena samo nekoliko tjedana kasnije.

"Neposredno nakon proglašenja epidemije, talijansko i švicarsko tržište su nam bila zatvorena, gdje nismo mogli izvršiti planirane instalacije", objasnio je sugovornik.

Stoga su svi kapaciteti preusmjereni na proizvodnju za domaće i austrijsko tržište te na proizvodnju većeg broja modularnih jedinica za njemačko tržište. Međutim, u drugoj polovici godine bilo je suprotno. Prema Vukmaniču, upravne jedinice u Sloveniji su na proljeće zbog epidemije praktički prestale izdavati građevinske dozvole. Za Marles je to značilo da, unatoč punoj knjizi narudžbi kuća za slovensko tržište u drugoj polovici godine, nije mogao proizvesti u planiranoj mjeri. Ovaj put su se prilagodili ubrzavanjem proizvodnje za strana tržišta, gdje se situacija znatno popravila. Tako su nadoknadili sve gubitke zabilježene na inozemnim tržištima u prvoj polovici godine, a istodobno nadoknadili gubitak na domaćem tržištu, koji je rezultat kašnjenja u izdavanju građevinskih dozvola.

Posebnu ulogu 2020. godine u Marlesu su imali modularni građevinski projekti koje Marles proizvodi za poznatog njemačkog partnera. Modularne jedinice, koje su rezultat vlastitog razvoja i za koje je tvrtka već osvojila brojne međunarodne nagrade, izrađene su od drvene nosive konstrukcije bez čeličnih ili drugih metalnih okvira. Pojedinačni dijelovi, poput zidova i podno-krovne konstrukcije, proizvode se u vlastitoj režiji, nakon čega slijedi montaža pojedinačnih sklopova i cjelovito izvođenje građevinske izrade, koja završava ugradnjom sanitarne opreme i kuhinje.

Treba naglasiti da se ove modularne jedinice ne mogu poistovjetiti s mobilnim kućicama, poznatijim iz smještaja za odmor, jer nisu namijenjene stalnom boravku, već samo sezonskim ili privremenim, dok su modularne jedinice koje proizvodi Marles izrađene od istih konstrukcija kao i ostale pasivne kuće tvrtke Marles i stoga su namijenjene stalnom boravku s ugrađenim podnim grijanjem i dizalicom topline. U tako modularnu Marlesovu zgradu, koja u obliku dvosobnog ili trosobnog stana ima više od 50 m2 stambenog prostora, moguće je useliti odmah nakon isporuke i ugradnje.

Samo u 2020. godini Marles je proizveo i instalirao nešto manje od 100 sličnih modularnih jedinica u ukupnom iznosu od nešto više od 5 milijuna eura; ističu se projekti za njemačke gradove Esslingen, Kernen i Böblingen, a potonji se sastoji od 28 modularnih jedinica po principu "ključ u ruke", proizvedenih, isporučenih i uspješno isporučenih investitoru u rekordnom roku od 3 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Uzor su kuća u Beču i zgrada budućeg Dom24h u Limbušu. Govoreći o projektima na stranim tržištima, valja spomenuti izgradnju nove makete kuće u Austriji, koju je austrijska podružnica Marles Fertighaus sagradila unaselju montažnih kuća Blaue Laguna u Beču. To je razvojno i tehnološki napredna gotovo nultoenergetska kuća s kojom se žele obratiti uglavnom mladim obiteljima. Podrumska prizemnica ima 150 četvornih metara stambenog prostora, a u istom velikom podrumu postavljen je vrhunski centar za uzorkovanje, gdje će kupci moći birati između najnovijih i tehnološki naprednih rješenja.

Tagovi: Marles, montažne kuće, Marles Fertighaus, Matej Vukmanič, Marles hiše Maribor
PROČITAJ I OVO
Korona u Puli dovela do rasta cijena nekretnina
PARADOKSI
Korona u Puli dovela do rasta cijena nekretnina
PULA - Usprkos pandemiji koronavirusa u Puli se grade novi stanovi na sve strane, između ostalog i na vrlo atraktivnim lokacijama, a cijene ne samo da ne padaju, nego rastu.
RGZ: Promet nekretnina veći za četvrtinu, novca više za 40%
RAST
RGZ: Promet nekretnina veći za četvrtinu, novca više za 40%
BEOGRAD – Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru, a vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 procenata, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).
Lidl u Sjevernoj Makedoniji gradi logistički centar
INVESTICIJE
Lidl u Sjevernoj Makedoniji gradi logistički centar
SKOPLJE - Premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, zajedno sa ministrom saobraćaja i veza Blagojem Bočvarskim i gradonačelnikom grada Skoplja Petreom Šilegovom, održao je sastanak u Vladi sa rukovodstvom renomirane nemačke kompanije "Lidl".
City Plaza od Migrosa kupila trgovački lanac Ramstore u Skoplju
SHOPPING
City Plaza od Migrosa kupila trgovački lanac Ramstore u Skoplju
SKOPLJE - Sjevernomakedonska kompanija City Plaza kupila je trgovački lanac Ramstore, koji je bio dio turskog Migrosa, a sada se zove Ramstore Makedonija.
APN u tjedan dana zaprimio 1.453 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
SUBVENCIJE
APN u tjedan dana zaprimio 1.453 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u utorak je objavila da je u najnovijem krugu zaprimanja zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita već zaprimila 1453 zahtjeva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE