GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marles prošle godine prodao gotovo trećinu kuća više nego 2019.

Marles prošle godine prodao gotovo trećinu kuća više nego 2019.
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 14:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJAA - Marles, najstariji, najveći i vodeći slovenski proizvođač drvenih montažnih kuća, ušao je u 2021. godinu s cjelovitom knjigom narudžbi.

Godine 2020. prodali su 30 posto više objekata nego godinu prije. Rast prodaje zabilježen je i na domaćem i na svim stranim tržištima. Uspješni su i u drugim područjima.

Prema riječima Mateja Vukmaniča, direktora tvrtke Marles hiše Maribor, 2020. godina započela je vrlo optimistično. Imali su dovoljno narudžbi za cijelu godinu, a proizvodnju su premjestili s dvije lokacije na jednu u Lovrencu na Pohorju i u potpunosti obnovili i modernizirali hardver. Pritom su poboljšali radne uvjete, povećali proizvodni kapacitet i postigli veću fleksibilnost, omogućavajući im lakše prilagođavanje tržišnim kolebanjima. Tada još nisu bili svjesni kako će to doći do njih u vrijeme epidemije, koja je proglašena samo nekoliko tjedana kasnije.

"Neposredno nakon proglašenja epidemije, talijansko i švicarsko tržište su nam bila zatvorena, gdje nismo mogli izvršiti planirane instalacije", objasnio je sugovornik.

Stoga su svi kapaciteti preusmjereni na proizvodnju za domaće i austrijsko tržište te na proizvodnju većeg broja modularnih jedinica za njemačko tržište. Međutim, u drugoj polovici godine bilo je suprotno. Prema Vukmaniču, upravne jedinice u Sloveniji su na proljeće zbog epidemije praktički prestale izdavati građevinske dozvole. Za Marles je to značilo da, unatoč punoj knjizi narudžbi kuća za slovensko tržište u drugoj polovici godine, nije mogao proizvesti u planiranoj mjeri. Ovaj put su se prilagodili ubrzavanjem proizvodnje za strana tržišta, gdje se situacija znatno popravila. Tako su nadoknadili sve gubitke zabilježene na inozemnim tržištima u prvoj polovici godine, a istodobno nadoknadili gubitak na domaćem tržištu, koji je rezultat kašnjenja u izdavanju građevinskih dozvola.

Posebnu ulogu 2020. godine u Marlesu su imali modularni građevinski projekti koje Marles proizvodi za poznatog njemačkog partnera. Modularne jedinice, koje su rezultat vlastitog razvoja i za koje je tvrtka već osvojila brojne međunarodne nagrade, izrađene su od drvene nosive konstrukcije bez čeličnih ili drugih metalnih okvira. Pojedinačni dijelovi, poput zidova i podno-krovne konstrukcije, proizvode se u vlastitoj režiji, nakon čega slijedi montaža pojedinačnih sklopova i cjelovito izvođenje građevinske izrade, koja završava ugradnjom sanitarne opreme i kuhinje.

Treba naglasiti da se ove modularne jedinice ne mogu poistovjetiti s mobilnim kućicama, poznatijim iz smještaja za odmor, jer nisu namijenjene stalnom boravku, već samo sezonskim ili privremenim, dok su modularne jedinice koje proizvodi Marles izrađene od istih konstrukcija kao i ostale pasivne kuće tvrtke Marles i stoga su namijenjene stalnom boravku s ugrađenim podnim grijanjem i dizalicom topline. U tako modularnu Marlesovu zgradu, koja u obliku dvosobnog ili trosobnog stana ima više od 50 m2 stambenog prostora, moguće je useliti odmah nakon isporuke i ugradnje.

Samo u 2020. godini Marles je proizveo i instalirao nešto manje od 100 sličnih modularnih jedinica u ukupnom iznosu od nešto više od 5 milijuna eura; ističu se projekti za njemačke gradove Esslingen, Kernen i Böblingen, a potonji se sastoji od 28 modularnih jedinica po principu "ključ u ruke", proizvedenih, isporučenih i uspješno isporučenih investitoru u rekordnom roku od 3 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Uzor su kuća u Beču i zgrada budućeg Dom24h u Limbušu. Govoreći o projektima na stranim tržištima, valja spomenuti izgradnju nove makete kuće u Austriji, koju je austrijska podružnica Marles Fertighaus sagradila unaselju montažnih kuća Blaue Laguna u Beču. To je razvojno i tehnološki napredna gotovo nultoenergetska kuća s kojom se žele obratiti uglavnom mladim obiteljima. Podrumska prizemnica ima 150 četvornih metara stambenog prostora, a u istom velikom podrumu postavljen je vrhunski centar za uzorkovanje, gdje će kupci moći birati između najnovijih i tehnološki naprednih rješenja.

Tagovi: Marles, montažne kuće, Marles Fertighaus, Matej Vukmanič, Marles hiše Maribor
PROČITAJ I OVO
Desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera koštat će tri milijarde eura
IZMJERE
Desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera koštat će tri milijarde eura
ZAGREB - Više od tri milijarde kuna stajat će desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera oko 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta diljem Hrvatske, a trenutačno je samo 20-ak tvrtki u nas ovlašteno za taj posao, piše u nedjelju Jutarnji list.
Vanđelić: U ponedjeljak javni poziv za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada
NAJAVE
Vanđelić: U ponedjeljak javni poziv za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada
ZAGREB - Ravnatelj Fonda za obnovu od potresa Damir Vanđelić najavio je da će u ponedjeljak raspisati Javni poziv za iskazivanje interesa građana pogođenih potresom, za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.
Kolovoz je bio petnaesti uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova
RAST
Kolovoz je bio petnaesti uzastopni mjesec rasta obujma građevinskih radova
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u kolovozu bio je 10,8 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na srpanj veći za 3,7 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
FBI pretražuje nekretnine povezane s Deripaskom
ISTRAGA
FBI pretražuje nekretnine povezane s Deripaskom
ZAGREB - Agenti FBI-a pretražuju nekretnine u Americi povezane s ruskim multimilijarderom Olegom Deripaskom, prenijele su u utorak agencije.
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
PROBLEMI
Fond za zaštitu okoliša: Zbog tehničkih poteškoća sustav ePrijave nije dostupan
ZAGREB - Iz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak su izvijestili da ima tehničkih poteškoća sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća koje je trebalo početi jutros te su se ispričali građanima što sustav ePrijave nije dostupan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE