GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem

Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 09:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.

Cilj je što je moguće učinkovitije raspolagati tim zemljištem, rekli su Hini iz Ministarstva.

"Radna skupina je odmah po osnivanju prošloga tjedna započela s radom, s temeljnim zadatkom da u kratkom roku, koliko će to dozvoljavati sveobuhvatnost materije, napravi pregled stanja na terenu i prijedloge za unapređenje raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države, kao i da pomno analizira sve primjedbe pristigle u postupku e-savjetovanja za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu", odgovorili su iz Ministarstva na Hinin upit vezan uz medijske napise kako su sve češće indicije da se poljoprivrednici ne drže odredbi ugovora o zakupu zemljišta.

Naime, kako pišu mediji, ugovore o zakupu najčešće krše stočari pa tako primjerice neki umjesto uzgoja stoke, uzgajaju ratarske kulture čime krše ugovor, ali i nanose štetu državi zbog oskudnog stočnog fonda te uzimaju poticaje za ratarstvo koji im ne pripadaju.

U Ministarstvu kažu kako će zadaće novoosnovane radne skupine biti "analiza provođenja održavanja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, analiza i praćenje izvršenja gospodarskih programa te kontrola njihove provedbe, analiza i nastavak rada na prijedlozima unapređenja zakupa šumskog zemljišta u vlasništvu države, analiza provedbe Mjere 11 Ekološka poljoprivreda u cilju davanja prijedloga za daljnje poboljšanje itd."

Naglašavaju kako je temeljna zadaća radne skupine "argumentirano ocijeniti učinkovitost korištenja poljoprivrednog zemljišta i dati precizne preporuke za unapređenje, pri čemu kontrola nije cilj već jedno od sredstava".

Pored nadzora Državnog inspektorata, a sukladno revizorskim nalazima, potrebno je uspostaviti i druge mehanizme praćenja provedbe, kažu u resornom ministarstvu.

Ističu i kako je prije donošenja zaključaka te eventualnih postupanja potrebno provesti analize po svim segmentima, na kojima se počelo raditi odmah po osnivanju radne skupine.

Tagovi: Ministarstvo poljoprivrede, poljoprivredno zemljište
PROČITAJ I OVO
GTC Grupa počela izgradnju novog poslovnog centra na Novom Beogradu
POSLOVNI OBJEKTI
GTC Grupa počela izgradnju novog poslovnog centra na Novom Beogradu
BEOGRAD – GTC Grupa, jedan od vodećih investitora u oblasti komercijalnih nekretnina u centralnoj, istočnoj i južnoj Evropi, počela je radove na izgradnji još jednog vrhunskog poslovnog objekta u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu.
Otvoren prvi natječaj u 2021. za zakup 29 državnih poslovnih prostora
NATJEČAJ
Otvoren prvi natječaj u 2021. za zakup 29 državnih poslovnih prostora
ZAGREB - Tvrtka Državne nekretnine raspisala je prvi ovogodišnji natječaj za zakup 29 državnih poslovnih prostora, od kojih je 11 u Zagrebu, a preostali u 11 ostalih gradova u zemlji, pri čemu se ponude za zakup mogu dostaviti do 26. ožujka, izvijestili su u utorak iz te državne tvrtke.
Lidl planira gradnju velikog logističkog centra u Lapovu
PLANOVI
Lidl planira gradnju velikog logističkog centra u Lapovu
BEOGRAD – Lidl Srbija planira u narednim mesecima da započne gradnju logističkog centra u Lapovu, potvrđeno je danas Tanjugu u toj kompaniji.
Najskuplji kvadrat lane prodat za 9.632 evra u Beogradu na vodi
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Najskuplji kvadrat lane prodat za 9.632 evra u Beogradu na vodi
BEOGRAD – U Srbiji je prošle godine prodato nekretnina u vrednosti oko 4,2 milijarde evra, što je bez obzira na kovid pandemiju više nego u prethodne tri godine, a najskuplji kvadrat stana prodat je za 9.632 evra u Beogradu na vodi, objavio je Republički geodetski zavod.
Zagreb: Cijene u starogradnji postale neosnovano visoke
TRENDOVI
Zagreb: Cijene u starogradnji postale neosnovano visoke
ZAGREB - Previsokim cijenama pridonosila je i činjenica da u Hrvatskoj ne postoji javno dostupan izvor realiziranih cijena, pa su prodavatelji cijene formirali uspoređujući se s drugim oglasima na nekretninskim tražilicama, koji predstavljaju želje, a ne realnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE