GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Tari u planu stambeno-turistički kompleks Kaluđerske bare

Na Tari u planu stambeno-turistički kompleks Kaluđerske bare
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 13:13
Autor: SEEbiz/Nova Ekonomija
BEOGRAD - Na Tari je planirana je izgradnja stambeno-turističkog kompleksa "Kaluđerske bare" koji će se sastojati iz više objekata. Investitor je kompnaija Homevision iz Bajine Bašte.

Mesto na kome je planirana gradnja nalazi se na jugoistočnom delu Tare, oko 1,5 km od naselja Kaluđerske bare na području obuhvaćenom Prostornim planom posebne namene Šargan – Mokra Gora. Ta lokacija je određena delimično za poljoprivredno, a delimično za šumsko zemljište u okviru turističkih lokaliteta.

Kompanija Homevision iz Bajine Bašte planira da na Tari izgradi stambeno-turistički kompleks "Kaluđerske bare" koji će se sastojati iz više objekata.

Mesto na kome je planirana gradnja nalazi se na jugoistočnom delu planine Tare oko 1,5 km od naselja Kaluđerske bare na području obuhvaćenom Prostornim planom posebne namene Šargan – Mokra Gora. Ta lokacija je određena delimično za poljoprivredno, a delimično za šumsko zemljište u okviru turističkih lokaliteta.

U planu detaljne regulacije koji je izložen na rani javni uvid, navodi se da površina parcele na kojoj je predviđena gradnja iznosi 30.204 kvadrata, a u blizini na 100 metara udaljenosti nalazi se nekategorisani opštinski put.

Maksimalna spratnost turističkih i ugostiteljskih objekata je P+2+Pk, dok je maksimalna spratnost pratećih objekata P+Pk (maksimalna visina 7 metara). U dokumentu se navodi da je izgradnja podrumskih ili suterenskih prostorija moguća, ukoliko ne postoje smetnje geomehaničke i hidrogeološke prirode.

"Izgradnja i rekonstrukcija objekata treba da doprinese kvalitetu, prepoznatljivosti i jedinstvenosti predela. Pri tome, treba maksimalno koristiti oblikovne, proporcijske, mikrourbanističke i ostale elemente lokalnog graditeljskog nasleđa", navodi se u planu.

U izgradnji se podrazumeva korišćenje lokalnih prirodnih materijala za obradu fasada (malterisanje i bojenje u belo, oblaganje zidova i tremova drvetom, oblaganje podrumskih i suterenskih delova i sokli kamenom), prozora (drveni kapci), krovova (od kamene ili drvene šindre), otvorenih površina (kamene ploče, granitne kocke, raster elementi i ozelenjavanje, a što manje betoniranja, asfaltiranja i savremenog popločavanja).

Predviđeno je i da se maksimalno koriste ekološki prihvatljivi građevinski materijali i mogućnosti lokacije za bioklimatsko projektovanje objekata.

Obrađivač plana je, kako se dodaje, Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje iz Beograda.

Tagovi: Tara, nekretnine, Homevision, stambeno turistički kompleks
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao 14. mjesec za redom na godišnjoj razini
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju je bio 6,5 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na lipanj manji za 4,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
REVIZIJA
Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala
ZAGREB - Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
OBNOVA
Zgrada Hrvatskog Sabora ide u obnovu
ZAGREB - Obnavljat će se zgrada Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra i koja je značajno oštećena u zagrebačkom potresu, potvrđeno je Hini iz Sabora. Zbog postupaka koje prethodno treba provesti iz Sabora nisu mogli precizirati koliko će obnova trajati.
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
ZADUŽENOST
Global Times: Prezaduženi Evergrande ne bi trebao računati na pomoć Pekinga
HONG KONG - Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times.
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
UGROZA
Posrnuli kineski nekretninski div mogao bi ugroziti manje banke
HONG KONG - Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE